Το Ανώτατο επιφύλαξε την απόφασή του σε άλλη μια εκ των δεκαέξι αναφορών του ΠτΔ

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφύλαξε σήμερα την απόφασή του σε ακόμη μια εκ των δεκαέξι συνολικά αναφορών που καταχωρήθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στα νομοθετήματα που ψήφισε η Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής στην τελευταία συνεδρία της στις 14 Απριλίου 2016.

Η εν λόγω αναφορά αφορά το νομοθέτημα της Βουλής που αποσκοπεί στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι διατάξεις του, οι οποίες αφορούν την τοκογλυφία, να εφαρμόζονται στα πιστωτικά ιδρύματα σε δάνεια συναπτόμενα για οικιστικούς (μέχρι ποσού €350,000) και φοιτητικούς σκοπούς (μέχρι ποσού €50,000).

Η πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι το εν λόγω νομοθέτημα αντιβαίνει σε διατάξεις του συντάγματος ενώ η πλευρά της Βουλής θεωρεί ότι ο νόμος είναι συνταγματικός.

Συνοψίζοντας τις θέσεις της Βουλής ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου, ο δικηγόρος της Βουλής Μιχάλης Πικής σημείωσε ότι «ο υπό κρίση νόμος αποσκοπεί στην πρόληψη εκμετάλλευσης από πρόσωπα τα οποία διαθέτουν ιδιάζουσα οικονομική ισχύ τουτέστιν τις Τράπεζες, συνιστώντας συνταγματικώς επιτρεπτή επέμβαση στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι».
«Ταπεινώς εισηγούμαστε», ανέφερε, «ότι η ιδιάζουσα οικονομική ισχύς των τραπεζών είναι γεγονός παγκοίνως γνωστό και επομένως υπάρχει δικαστική γνώση επί τούτου».

Ανέφερε επίσης πως «ότι ο υπό αναφορά νόμος αποσκοπεί στην πρόληψη εκμετάλλευσης από πρόσωπα τα οποία διαθέτουν ιδιαίτερη οικονομική ισχύ, συνάγεται εκ του ότι αφορά στην προστασία από τον τοκογλυφία ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού τουτέστιν φοιτητές και άτομα τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία εξυπηρετώντας ύψιστο σκοπό κοινωνικής και ανθρωπιστικής ωφέλειας ήτοι την απόκτηση παιδιάς και κατοικίας.

Ο υπό αναφορά Νόμος, είπε, αποβλέπει στην προστασία από την τοκογλυφία των πιστωτικών ιδρυμάτων σε φοιτητικά δάνεια μέχρι €50,000 και οικιστικά δάνεια μέχρι €350,000).

Ανέφερε ότι «η τοκογλυφία είναι μια από τις χειρότερες μορφές οικονομικής εκμετάλλευσης», προσθέτοντας ότι «ο υπό αναφορά νόμος αποβλέπει στην προστασία προσώπων τα οποία συνάπτουν τέτοια δάνεια με πιστωτικά ιδρύματα από τον κίνδυνο της τοκογλυφίας».

Η δικηγόρος της Δημοκρατίας κα. Γαβριήλ είπε ότι ο λόγος που ποινικοποιήθηκε η τοκογλυφία ήταν για ποινικοποίηση των υψηλών επιτοκίων που επέβαλλαν μη αδειοδοτημένες εταιρείες, εξαιρουμένων των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία οφείλουν να εφαρμόζουν τις πρόνοιες του Ελευθεροποίησης Επιτοκίου Νόμου που αποσκοπεί στην προστασία του οφειλέτη.

Όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, είπε, οφείλουν να εφαρμόζουν τις πρόνοιες του Ελευθεροποίησης Επιτοκίου Νόμου και εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ως προς τη συμμόρφωση τους προς τις πρόνοιες αυτές.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι το νομοθέτημα της Βουλής παραβιάζει το άρθρο 26 του συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα της ελευθερίας του συμβάλλεσθαι ως επίσης παραβιάζει την αρχή της ισότητας που κατοχυρώνει το άρθρο 28 του Συντάγματος.

Το Ανώτατο, αφού άκουσε τις θέσεις των διαδίκων, επιφύλαξε την απόφασή του.
Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση του Ανωτάτου για άλλες οκτώ αναφορές η εκδίκαση των οποίων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τις αναφορές που αφορούν τον περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Αστυνομίας (Τροποποιητικό) (Αρ. 2) Νόμο του 2016, τον περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016, τον περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμο του 2016 και τον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016.

Απομένει η εκδίκαση άλλων πέντε αναφορών που αφορούν συγκεκριμένα τον περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016, τον περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016, τον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016, τον περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016 και τον περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016.

Η εκδίκαση των πιο πάνω αναφορών έχει προγραμματιστεί για τις 23/1 και 13/2.
Να σημειωθεί ότι η αναφορά που αφορά στον περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016 ήταν προγραμματισμένη για ακρόαση σήμερα ωστόσο αναβλήθηκε για τις 23/1 λόγου του ότι ο δικηγόρος της Δημοκρατίας που εκπροσωπεί τον Πρόεδρο Νικόλαος Κυριάκου συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου η οποία βρίσκεται στη Γενεύη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy