Το Αββαείο δεν είναι πλούτος μόνο της Κύπρου. Αλλά και της Ευρώπης.

Ερώτηση Τάκη Χατζηγεωργίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον κίνδυνο κατάρρευσης του Αββαείου του Μπέλα Μπαίς. Όπως αναφέρει η ερώτηση το Αββαείο του Μπέλλα Πάις, βρίσκεται λίγο έξω από την κατεχόμενη Κερύνεια, και είναι ένα από τα  πιο σημαντικά εναπομείναντα μνημεία γοτθικής μοναστικής αρχιτεκτονικής στην ανατολική Μεσόγειο. Το σημερινό του όνομα προέρχεται από το Γαλλικό “Abbaye de la paix”, που σημαίνει “Το Ειρηνικό Μοναστήρι”. Οι πρώτοι ένοικοι του μοναστηριού ήταν Ιππότες του Τάγματος των Αυγουστίνων οι οποίοι ήρθαν από τα Ιεροσόλυμα της Παλαιστίνης. Το 1570, οι Οθωμανοί κατέλαβαν το Αβαείο και την περιουσία του, αλλά επέτρεψαν στους ορθόδοξους πιστούς να τελούν τις λειτουργίες τους στην εκκλησία του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας ΑFRIKA (ημερομηνίας 11/11/2014) αλλά και πολλές αναρτήσεις τουρκοκυπρίων αρχαιολόγων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  οι τουρκικές κατοχικές αρχές έχουν αρχίσει την διεξαγωγή έργων για κατασκευή μεγάλης δεξαμενής επεξεργασίας λυμάτων κάτω ακριβώς από το Αββαείο αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο κατάρρευσης του.

Ο Ευρωβουλευτής ενημέρωσε σήμερα με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του Αββαείου ενώ επίσης ζήτησε να  ενημερωθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει έτσι ώστε να διασωθεί το σημαντικότατο αυτό μνημείο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy