Το μπάσκετ στην Κύπρο έχει μέλλον

Στόχος της ΚΟΚ είναι να αυξηθούν οι Κύπριοι παίκτες στα ρόστερ των ομάδων

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Κ.Ο.Κ.) θέλει να δει αρκετούς Κύπριους παίκτες να διαπρέπουν στο εγχώριο πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε να υλοποιείται το πλάνο για την ανάπτυξη των αθλητών. Υπεύθυνος αυτής της προσπάθειας είναι ο Μάριος Αργυρού, με τον οποίο είχαμε επικοινωνία, με στόχο να μας αναλύσει τα σχέδια που γίνονται. Όπως μας ανέφερε ο κ. Αργυρού, η Ομοσπονδία θέλει να δημιουργήσει παίκτες που θα στελεχώνουν κατάλληλα τα ρόστερ όλων των ομάδων στο πρωτάθλημα.

Αναφορικά με το μοντέλο που ακολουθείται ο Μάριος Αργυρού μάς ανέφερε: «Το τεχνικό μοντέλο βασίζεται με βάση το μοντέλο που ακολούθησε ο Καναδάς. Αφορά την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του καλαθοσφαιριστή. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα των Εθνικών ομάδων.

Μόλις είδαμε τη στήριξη του προέδρου, Λούη Δημητρίου, αλλά και γενικότερα του νέου Δ.Σ., καθώς και τη δουλειά που κάνει ο πρόεδρος των Εθνικών ομάδων, Χάρης Νικολάου, θέλαμε να δραστηριοποιήσουμε όλες τις ανενεργές Εθνικές ομάδες. Έτσι καταλήξαμε στην απόφαση να δραστηριοποιηθούν οι ομάδες ανδρών κάτω των 14, κάτω των 16 και κάτω των 18 ετών. Επίσης, δραστηριοποιήθηκε η ομάδα γυναικών κάτω των 18 ετών.

Τη νέα περίοδο θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των Εθνικών ομάδων. Θα γίνονται συχνότερες συναντήσεις των διεθνών και το σημαντικό είναι να γίνονται περισσότεροι αγώνες. Αυτό το μοντέλο θα εφαρμοστεί κυρίως στις διακοπές των πρωταθλημάτων και θα ενεργοποιούνται οι Εθνικές ομάδες για όλη τη βδομάδα».

Αναφορικά με το πότε περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα, ο κ. Αργυρού υπογράμμισε: «Από την ημέρα που ξεκίνησε να υλοποιείται αυτό το πλάνο, περιμένουμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα στα 5 χρόνια. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει 2,5 χρόνια και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση για να φτάσουμε τον αρχικό μας στόχο. Επιδίωξή μας είναι να συμμετέχουν κάποιοι παίκτες στα σωματεία και κατ’ επέκταση να στελεχωθεί με νέα πρόσωπα η Εθνική Ανδρών».

Σε ερώτησή μας κατά πόσο περιμένουμε να δούμε κάποιους δικούς μας παίκτες να αγωνίζονται σε επίπεδο Ευρωλίγκα, ο κ. Αργυρού μάς αποκάλυψε πως αυτό θα ήταν το ιδανικό για κάποιους παίκτες, αλλά ο στόχος της Ομοσπονδίας δεν είναι τόσο υψηλός. Όπως μας ανέφερε το πλάνο που ακολουθείται πρέπει να υλοποιηθεί με προσοχή και θα πρέπει να βλέπουμε τα επόμενα βήματα. Ο μεγάλος στόχος είναι να απασχολούνται αρκετά παιδιά με το άθλημα του μπάσκετ και στο τέλος να επωφεληθεί η Εθνική ομάδα των Ανδρών.

Τη δεδομένη στιγμή η Εθνική μας ομάδα κάτω των 18 ετών αγωνίζεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο γίνεται στην Κύπρο. Από το ξεκίνημα της διοργάνωσης τέθηκε ο στόχος για κατάληψη του χρυσού μεταλλίου, καθώς με τον τρόπο αυτό θα ανεβεί η ομάδα μας από τη Γ’ κατηγορία στη Β’ κατηγορία. Προπονητής της Εθνικής μας ομάδας είναι ο Μιχάλης Μιχαήλ, ο οποίος προπονούσε την περασμένη περίοδο και την Εθνική ομάδα κάτω των 16 ετών, με την οποία γνώρισε διακρίσεις.

Έχει ως βοηθό προπονητή τον Νίνο Ηλιάδη και μαζί προσπαθούν να δώσουν τα σωστά μηνύματα στους καλαθοσφαιριστές, με στόχο να βελτιωθούν τόσο σε ατομικό αλλά κυρίως σε ομαδικό επίπεδο. Το μπάσκετ έχει απήχηση στην Κύπρο και αναμφίβολα στόχος της Ομοσπονδίας είναι να αυξήσει την προσέλευση του κοινού στα κλειστά γήπεδα.

Αυτό φαίνεται να πετυχαίνει με την πάροδο του χρόνου, αλλά ο μεγάλος στόχος είναι να γίνει μόνιμη συνήθεια στο φίλαθλο κοινό. Ότι δηλαδή θα παρακολουθεί τακτικά αγώνες όλων των ομάδων αλλά και των Εθνικών. Αυτό θα αποτελέσει και ένα επιπλέον κίνητρο στους νεαρούς καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι θα συνεχίσουν την προσπάθεια με στόχο να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας

Ένας από τους μεγάλους στόχους της ΚΟΚ είναι να αγωνίζονται όσο το δυνατό πιο λίγοι ξένοι καλαθοσφαιριστές στο πρωτάθλημα και να δοθεί η ευκαιρία στους Κύπριους παίκτες, ώστε να δείξουν την πραγματική τους αξία. Έτσι τα τελευταία χρόνια έγινε σταδιακή μείωση στην κάθοδο ξένων παικτών στην Κύπρο.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχαν μόνο πέντε ξένοι στα ρόστερ της κάθε ομάδας και αυτό θα συνεχιστεί σύμφωνα με πληροφορίες μας και τη νέα περίοδο. Μόνο που η ΚΟΚ θα υποχρεώσει τα σωματεία να έχουν συνεχώς τουλάχιστον έναν Κύπριο παίκτη στην πεντάδα τους. Καθόλη τη διάρκεια ενός αγώνα, θα πρέπει η κάθε ομάδα να έχει στο σχήμα της ένα κυπριακό όνομα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα αγωνίζεται ο ίδιος καλαθοσφαιριστής για 40 λεπτά, έτσι όλες οι ομάδες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην αγορά καλών Κύπριων παικτών, οι οποίοι θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς παράγοντες της υλοποίησης των στόχων.

Το ρόστερ της Εθνικής

Η ομάδα μας κάτω των 18 ετών συμμετέχει αυτή τη βδομάδα σε ένα πολύ σημαντικό τουρνουά και αναμφίβολα όλοι οι καλαθοσφαιριστές αποτελούν το μέλλον της χώρας μας. Τόσο σε συλλογικό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο. Στόχος είναι να δούμε αυτά τα παιδιά τα επόμενα χρόνια να διαπρέπουν στην Α’ κατηγορία αλλά και να στελεχώνουν κατάλληλα το ρόστερ της Εθνικής Ανδρών.

Το ρόστερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αποτελείται από τους Μιχάλη Μοτίτη (17 ετών), Κωνσταντίνο Μιχαήλ (16 ετών), Πόλυ Ηλιάδη (17 ετών), Δημήτρη Παπαλουκά (17 ετών), Ροβέρτο Αλεξάνδρου (16 ετών),  Παύλο Στυλιανού (17 ετών), Αυγουστίνο Σωφρονίου (18 ετών), Κωνσταντίνο Βασιλείου (18 ετών), Γιάννη Αχιλλέως (16 ετών), Κωνσταντίνο Ζαβό (17 ετών), Ραφαήλ Παπαϊωάννου (16 ετών) και Δημήτρη Ματθαίου (18 ετών).

Ο μέσος όρος ηλικίας της Εθνικής μας ομάδας είναι 17 ετών, ενώ ο μέσος όρος στο ύψος για την ομάδα μας είναι 1 μέτρο και 90 εκατοστά.

Συνάντηση με Peace Players Cyprus

Στα γραφεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης συναντήθηκε η αντιπροσωπεία της ΚΟΚ με τους εκπροσώπους της Peace Players Cyprus και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Την ΚΟΚ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, κ. Λούης Δημητρίου, και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Άθως Αντωνίου, ενώ εκ μέρους της Peace Players Cyprus το «παρών» τους έδωσαν ο κ. Νίκος Μασιάς, πρόεδρος του Δ.Σ. της Peace Players Cyprus και η κα Στέφανη Νικόλα, Υπεύθυνη Προγράμματος Καλαθοσφαίρισης της Peace Players Cyprus. Εκ μέρους του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου παρευρέθηκε η Λειτουργός Νεολαίας, κα Μαρία Μιλτιάδους.

Αυτή ήταν η πρώτη, προκαταρκτική, συνάντηση ανάμεσα στους τρεις φορείς, με στόχο την εξέταση τρόπων συνεργασίας στο άμεσο μέλλον για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων, τα οποία θα απευθύνονται προς τη νεολαία και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Και από τις τρεις πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για τα όσα συζητήθηκαν αλλά και για το θετικό κλίμα που υπήρχε στη συνάντηση, και για την πιθανή συνεργασία όπου είναι υπό μελέτη αυτή τη στιγμή.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι τρεις φορείς ανανέωσαν το ραντεβού τους για μία νέα συνάντηση, όπου θα συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις που θα ετοιμαστούν, σε επίπεδο Δ.Σ. οργανισμών.

Μετά το νέο ραντεβού που θα δώσουν οι ΚΟΚ, Peace Players Cyprus και Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, αναμένεται όπως οι τρεις πλευρές μπορέσουν να παρουσιάσουν προτάσεις προς τα Διοικητικά Συμβούλια τους, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κοινή δράση το επόμενο διάστημα, σε κοινωνικά θέματα καλαθοσφαιρικού περιεχομένου.

Χρίστος Αποστολίδης

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy