Το χάος, του χάους, ω χάος

2335

Του Τάσου Περδίου

«Ρωτούσες τον ένα, τι καθήκοντα έχεις; Δεν ξέρω. Ρωτούσες τον άλλο τι καθήκοντα έχεις; Δεν ξέρω». Ήταν η πιο πικάντικη ατάκα του δημάρχου Ανδρέα Βύρα στο πρόγευμα εργασίας με τους δημοσιογράφους πριν μερικές μέρες. Αναφερόταν στην κατάσταση που συνάντησε στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στις πρώτες του επαφές στο Συμβούλιο. Φυσικά, ο δήμαρχος δεν κάκιζε τα πρόσωπα αλλά τους υπευθυνοανεύθυνους που άφησαν την κατάσταση να κατρακυλήσει σε τέτοια τραγελαφικά χαοτικά επίπεδα.  Σε σημείο που, όπως επίσης χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, δεν υπάρχει ούτε ένα συμβόλαιο του αποχετευτικού της Λάρνακας που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Είτε του κοινού ποινικού δικαίου, είτε τεχνοκρατικής και διοικητικής φύσης.  Ούτε ένα για δείγμα.

Όταν τον ρωτήσαμε για την απώλεια των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της λήξης των εγγυητικών επιστολών εργολάβων, η απάντηση ήταν η ίδια: «Αφού ο ένας έριχνε τις ευθύνες στον άλλο».

Όταν ακούς τον δήμαρχο να σου λέει ότι «εγώ έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά με την κατάσταση των συμβολαίων στο Μακένζι, ούτε η Νομική Υπηρεσία μπορεί να βγει από μέσα», τι άλλο χρειάζεσαι για να καταλάβεις; Εδώ και έξι μήνες οι δικηγόροι της Δημοκρατίας στη Γενική Εισαγγελία δεν μπορούν να ξεδιαλύνουν το μαλλί της γριάς, άλλως παραλία Μακένζι.

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να ξύσω πληγές. Ο τυφώνας Λουρουτζιάτης ευτυχώς αποτελεί κακό παρελθόν και κρίνεται πλέον και από τη δικαιοσύνη. Τα γράφω για να σημειώσω με απτά παραδείγματα πού μπορεί να οδηγήσει το δημόσιο συμφέρον μια ατυχής επιλογή, η οποία πριν μερικά χρόνια εισερχόταν στο δημαρχείο μετά βαΐων και κλάδων και με το μανδύα του Μεσσία. Μόνο από την απώλεια των εγγυητικών στο ΣΑΛ, αν υπολογίσει κανείς το ποσό που αναλογεί στους φορολογούμενους για να πληρωθεί η λυπητερή, θα τραβά τα μαλλιά του.

Στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους έπεσε στο τραπέζι και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, το οποίο αφορά στη λειτουργία του δημοτικού μηχανισμού στο Δήμο Λάρνακας. Στους πρώτους έξι μήνες του 2017, δηλαδή και της δημαρχίας Ανδρέα Βύρα, έχουν εκδοθεί από την Τεχνική Υπηρεσία όσες πολεοδομικές και άδειες οικοδομής είχαν εκδοθεί για όλο το 2016.  Αυτό σημαίνει περίπου 100% αύξηση της παραγωγικότητας.  Προφανώς, όχι με κάποιο μαγικό ραβδί αλλά απλά επειδή μπήκε στοιχειώδης τάξη και έγινε καλύτερος καταμερισμός εργασιών.Δεν έχω καμία διάθεση ούτε να δαιμονοποιήσω, ούτε να αγιοποιήσω κανένα.  Εδώ μιλούν τα έργα του καθενός.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.