Το Δασούδι της… έριδος

*Δήμος Γερμασόγειας και ΚΟΤ ερίζουν για τη διαχείριση

* ΑΚΕΛ και Ορειβατικός προτάσσουν τη διαφύλαξη του χώρου και του χαρακτήρα του προς όφελος και των επισκεπτών του

Γράφει: Τάσος Τσαππαρέλλας

Γι’ άλλη μια φορά το «Δασούδι» Λεμεσού βρίσκεται στην επικαιρότητα, αφού ο Δήμος Γερμασόγειας επαναφέρει το πάγιο αίτημά του, όπως ο χώρος, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού περιέλθει στα χέρια και στους σχεδιασμούς της τοπικής αρχής.

Ανέκαθεν το Δασούδι αποτελούσε το «μήλο της έριδος» για πολλούς και επίδοξους «αξιοποιητές» και αν υπάρχει σήμερα στο βαθμό που υπάρχει, οφείλεται στους μεγάλους και οργανωμένους αγώνες των λεμεσιανών, των κομμάτων κι άλλων οργανωμένων φορέων. Ποιος δεν θυμάται τις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονταν, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το Δασούδι», με πρωτοστάτη τον αείμνηστο και πρωτοπόρο περιβαλλοντιστή Γιαννάκη Ποταμίτη, η προτομή του οποίου κοσμεί σήμερα το Δασούδι.

Οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις σε σχέση με κάποια υποστατικά ή με προτεινόμενα σχέδια στην περιοχή, ενίσχυσαν τις φωνές διαμαρτυρίας και τις ανησυχίες ως προς τις μεθοδεύσεις που συντελούνται. Το κυρίαρχο ζήτημα, βέβαια, δεν είναι για το ποιος θα πρέπει να διαχειρίζεται το χώρο, αλλά το τι είδους διαχείριση θα πρέπει να τύχει ο χώρος αυτός, ως προς την οποιαδήποτε μελλοντική του ανάπτυξη.

DASOUDI2

Αρχής γενομένης…

Πρόκειται για ένα χώρο συνολικής έκτασης 109 σκαλών, από τις οποίες οι 72 είναι δασική γη και οι υπόλοιπες αποτελούν κρατική παραλιακή γη. Το θέμα της προστασίας του Δασουδιού αναζωπυρώθηκε το 2011 μετά από τους σχεδιασμούς που έγιναν για την επέκταση των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου εστιατορίου και την ανέγερση πολυώροφου χώρου στάθμευσης μπροστά από το κολυμβητήριο του ΚΟΑ.

Σε χρόνο-ρεκόρ είχε σχηματιστεί τότε η ομάδα πολιτών «SOS – Σώστε το Δασούδι», ο αριθμός των μελών της οποίας είχε ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες στο facebook. Μετά την ανοιχτή παρουσίαση των σχεδίων του ΚΟΤ για τα προγραμματιζόμενα έργα στο Δασούδι, η ομάδα «SOS – Σώστε το Δασούδι» μαζί με πολλούς άλλους οργανωμένους φορείς, κόμματα και οργανώσεις ξεσηκώθηκαν και βρέθηκαν επιτόπου, σε μια προσπάθεια ματαίωσης των έργων. Και πράγματι λίγους μήνες αργότερα ο ΚΟΤ αποφάσισε και ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να αποσύρει τις σχετικές άδειες. Αυτό είχε ζητήσει και ο ίδιος ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης.

Ωστόσο με αφορμή τα γεγονότα είχε αναζωπυρωθεί το γενικότερο θέμα διαχείρισης των υποστατικών, τα οποία βρίσκονται υπό τη διαχείριση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού τόσο στο Δασούδι Λεμεσού όσο κι αλλού.

DASOUDI4

ΑΚΕΛ: Σωστή και λειτουργική διαχείριση

«Είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στην ανατολική παραλία της Λεμεσού και οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Λεμεσού Κώστα Κώστα, ο οποίος κατά τη συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου τόνισε πως η όποια διαχείριση θα πρέπει να προστατεύει το χαρακτήρα του Δασουδιού και να αναδεικνύει τις φυσικές ομορφιές του, μακριά από οποιαδήποτε εμπορικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εκείνο που προέχει να γίνει, σύμφωνα με τον Κ. Κώστα, είναι όπως το κράτος σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές προχωρήσει άμεσα στην άρση όλων των παρανομιών, που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δασουδιού. Θεωρεί, επίσης, επιβεβλημένη ανάγκη όπως ο δασικός χώρος παραμείνει υπό τη διαχείριση και «κηδεμονία» του Τμήματος Δασών, το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει στη συντήρηση όλων των υφιστάμενων υποδομών με τρόπο που να προστατεύει το φυσικό αυτό πλούτο, για να τον απολαμβάνουν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.

Απ’ εκεί και πέρα, τονίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, «θεωρούμε πως το διαχρονικό αίτημα του Δήμου Γερμασόγειας για διαχείριση της παραλιακής γης, πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση με τη δέουσα σοβαρότητα, ώστε να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για μια σωστή και λειτουργική διαχείριση που θα είναι προς όφελος του Δασουδιού και του κοινού που το επισκέπτεται». Γι’ αυτό, κατέληξε ο Κ. Κώστα, ό,τι και να γίνει, πρέπει να γίνει με δημόσια διαβούλευση και τίποτα να μην αποφασιστεί στα κρυφά.

Ορειβατικός: Καμία άλλη υποχώρηση

Παρόμοιες είναι και οι θέσεις του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Λεμεσού, όπως τις διατύπωσε ο πρόεδρός του, Θωμάς Μιχαηλίδης. «Για μας», τόνισε, «κυρίαρχο ζήτημα είναι η προστασία του Δασουδιού και η διαφύλαξη του χαρακτήρα του. Είμαστε καχύποπτοι και ανησυχούμε», πρόσθεσε, «γιατί οι πικρές εμπειρίες του παρελθόντος είναι εκεί, για να μας κρατούν ξύπνιους και σε εγρήγορση».

Ευτυχώς, τόνισε, «με σκληρούς αγώνες και διεκδικήσεις καταφέραμε να περισώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του Δασουδιού, που σήμερα παραμένει ως ο μοναδικός ουσιαστικά πνεύμονας πρασίνου επί της παραλίας της ευρύτερης Λεμεσού. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε περαιτέρω συρρίκνωσή του με τις οποιεσδήποτε δήθεν αναπτυξιακές παρεμβάσεις», προειδοποίησε ο Θ. Μιχαηλίδης, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να άρει άμεσα τις όποιες παράνομες δραστηριότητες ή επεμβάσεις έχουν γίνει. «Θέλουμε ένα Δασούδι καθαρό», υπέδειξε, «όπου οι οποιεσδήποτε υπηρεσίες δεν θα αποβαίνουν σε βάρος του χώρου και θα εξυπηρετούν την αναγκαία ισορροπία μεταξύ του περιβάλλοντος και του χαρακτήρα του Δασουδιού από τη μια και τη λειτουργικότητα της παραλίας από την άλλη». Ο Θ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την άποψη ότι το πάγιο αίτημα του Δήμου Γερμασόγειας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με την προϋπόθεση πως η Τοπική Αρχή θα έχει ως γνώμονά της τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

DASOUDI5

Να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του χώρου

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου οι βουλευτές Λεμεσού όλων των κομμάτων τάχθηκαν υπέρ της διαφύλαξης του χαρακτήρα και του περιβάλλοντος του Δασουδιού, υποστηρίζοντας πως η όποια διαχείριση του χώρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και η όποια ήπια ανάπτυξη του χώρου να αποβαίνει τόσο προς όφελος των Λεμεσιανών όσο και προς βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, Μάριος Χαννίδης, επεσήμανε πως η μεταφορά της διαχείρισης του Δασουδιού από τον ΚΟΤ στο Δήμο Γερμασόγειας αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση. Από πλευράς του ΚΟΤ, είπε, ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπουν το κεκτημένο και οι κανονισμοί για την εκμίσθωση της κρατικής γης και διατύπωσε τη θέση ότι η όποια ανάπτυξη πρέπει να γίνει ορθολογιστικά ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του πρασίνου και παράλληλα να δημιουργηθούν θαλάσσιες υποδομές για ανάπτυξη της παραλίας, που θα συμβάλει στη βελτίωση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Ενιαίο σχεδιασμό θέλει ο δήμος

Το ζήτημα που προβάλλει ο Δήμος Γερμασόγειας είναι ότι αυτή την ανάπτυξη μπορεί να την κάνει καλύτερα η τοπική αρχή στη βάση ενός ενιαίου σχεδιασμού του παραλιακού μετώπου. Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Ανδρέας Γαβριηλίδης, ανέφερε ότι ο δήμος έχει ήδη προβεί σε μεγάλες δαπάνες στην περιοχή για την κατασκευή των κυματοθραυστών κι άλλων υποδομών και όσον αφορά την όποια μελλοντική ανάπτυξη, όπως είπε, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη που να μην συνάδει με τους νόμους και τους κανονισμούς για τις αναπτύξεις και την προστασία του περιβάλλοντος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy