Το διακύβευμα

Του Βενιζέλου Ζαννέττου*

Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η ενάσκηση του δικαιώματος της ψήφου αποτελεί την κορυφαία έκφραση της Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης μερίδα των ψηφοφόρων ακολούθησαν τις εκκλήσεις των κομμάτων τους και ψήφισαν στη βάση των κομματικών αποφάσεων.

Μια άλλη μερίδα των ψηφοφόρων συμπεριφέρθηκε με βάση το πώς έκρινε τις προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων. Σημαντικό μέρος όμως των ψηφοφόρων δεν άσκησε το ιερό αυτό δικαίωμα της ψήφου. Και αυτό όχι γιατί δεν βρήκε κάποιον από τους υποψηφίους που να ικανοποιεί τις προσδοκίες του, αλλά γιατί αδιαφορεί παντελώς για το τι γίνεται γύρω του.

Η ύπαρξη ενός κομματιού των ψηφοφόρων που φθάνει σχεδόν το 30% που το χαρακτηρίζει η πλήρης αδιαφορία στο τι γίνεται σε αυτό τον τόπο που σπαρταρά ακόμα από τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, αλλά και απαράδεκτο φαινόμενο. Κατά τη γνώμη μου είναι διπλά απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο γιατί στη συντριπτική του πλειοψηφία αυτό εμφανίζεται κυρίως ανάμεσα στους νέους μας που οι συνέπειες της τραγωδίας και της σημερινής κακοδιαχείρισης πλήττουν κατά κύριο λόγο τους ίδιους.

Η ευθύνη βαραίνει την ίδια την κοινωνία και τις δομές της. Η άγνοια και η αδιαφορία που πρώτιστα χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά όσων απέχουν από το να εκφράσουν την άποψή τους είναι αποτέλεσμα της απουσίας από την εκπαίδευση κινήτρων που να προτρέπουν τους νέους στην εμπλοκή τους στα κοινά αφενός και αφετέρου ο υποκειμενισμός και η σιωπή ως μέθοδοι για κάποιο βόλεμα. Την ερχόμενη Κυριακή κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας και το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι πώς θα συμπεριφερθούν όλοι αυτοί που δεν πήγαν καθόλου στην κάλπη για να ψηφίσουν.

Θα επιδείξουν άραγε την ίδια αδιαφορία δίδοντας τη δυνατότητα στη  διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να συνεχίσει για άλλη μια 5ετία να κρατεί όλο αυτό το κομμάτι του πληθυσμού στην απόγνωση και στην άγνοια του τι πράττει στις πλάτες του, ή θα συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά για να δώσουν την ευκαιρία να επέλθει η πραγματική αλλαγή; Αυτή είναι η ώρα να εξεγερθεί αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος και με την ψήφο του να αντισταθεί στις συμπεριφορές που οδήγησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των νεολαίων μας στη μετανάστευση, τους εργαζομένους στη φτωχοποίηση, και που ακόμα απέδειξαν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και όχι το συμφέρον των απλών ανθρώπων του καθημερινού μόχθου.

Αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων πρέπει ακόμα να συνειδητοποιήσει ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής θα εξαρτηθεί και η πορεία αναζήτησης μιας σωστής και δίκαιης λύσης στο πολιτικό μας πρόβλημα. Γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενόσω το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, ό,τι δημιουργούμε μοιάζει σαν να κτίζουμε στην άμμο.

Συνθήκες σταθερότητας και προόδου θα δει ο τόπος μας από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη με τους συμπατριώτες μας Τ/κ, και όταν αυτές οι προϋποθέσεις δεν παίζονται στα ζάρια για χάριν των όποιων εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή λύση και κλότσησε την ευκαιρία για να πουλήσει εκδούλευση στην ακροδεξιά πτέρυγα του ΔΗΣΥ.

Αυτός που εγγυάται ότι χωρίς καμία σκοπιμότητα θα εργαστεί για να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και προόδου, αλλά και συνθήκες πολιτικής ομαλότητας είναι ο Σταύρος Μαλάς.

*Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy