Το διχλωρομεθάνιο είναι επικίνδυνο…

Η επιδημιολογική μελέτη για τη λειτουργία του , όπως αυτή κατατέθηκε στο δικαστήριο

 Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Σημαντικά ευρήματα για την ύπαρξη κρουσμάτων καρκίνου γύρω από το εργοστάσιο Άστρασολ στα Λατσιά αναδεικνύει η επιδημιολογική μελέτη, την οποία ζήτησαν οι κάτοικοι πέριξ του εργοστασίου. Η μελέτη η οποία ετοιμάστηκε από τον επιδημιολόγο Δρ Μιχάλη Βωνιάτη κάνει σαφή αναφορά στην ουσία διχλωρομεθάνιο, την οποία συνδέει με την ανάπτυξη μορφών καρκίνου στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, αλλά και ανάμεσα στο προσωπικό του.

Βάσει της μελέτης αυτής, ο κ. Βωνιάτης είχε υποστηρίξει κατά την ακρόαση της αγωγής των κατοίκων των Λατσιών στο δικαστήριο ότι γύρω από το άλλοτε εργοστάσιο παπουτσιών εντοπίστηκαν περιστατικά καρκίνου που δεν δικαιολογούνται, εκ των οποίων κάποια είναι σπάνιας μορφής, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος. Σύμφωνα με τα ευρήματα του κ. Βωνιάτη, σε άλλες περιοχές της Λευκωσίας, όπως ο Άγιος Δομέτιος και η Αγλαντζιά, δεν παρατηρούνται παρόμοιες εστίες εκπομπών ρύπων και ουσιών όπως το διχλωρομεθάνιο.

 

Θερίζει ο καρκίνος του παγκρέατος

Σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ Βωνιάτη, ο ετήσιος μέσος όρος εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος κατά τη δεκαετία 1998-2008 στην υπό διερεύνηση περιοχή έφτανε τα 11 κρούσματα, την ώρα που στην ευρύτερη περιοχή Λατσιών έφτανε τα 8,5, στον Άγιο Δομέτιο τα 9,5, στην Αγλαντζιά τα 8 και στην Κύπρο συνολικά τα έξι. Χαμηλότερα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνων όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη. Στην περιοχή του εργοστασίου Άστρασολ ο ετήσιος μέσος όρος κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου φτάνουν τα 9,5 στα Λατσιά 26, στον Άγιο Δομέτιο 52, στην Αγλαντζιά τα 34 και παγκύπρια τα 33. Σε ό,τι αφορά τον προστάτη, τα κρούσματα φτάνουν στην περιοχή πέριξ του εργοστασίου τα 24, στα Λατσιά 32,5, στον Άγιο Δομέτιο 49, την Αγλαντζιά τα 41 και παγκύπρια τα 38,5. Στην περιοχή του εργοστασίου, ο ετήσιος μέσος όρος των κρουσμάτων καρκίνου του εγκεφάλου ήταν 41 και στα Λατσιά και τον Άγιο Δομέτιο 8. Τα περιστατικά καρκίνου χαρτογραφήθηκαν από τον ερευνητή με στόχο να αναδειχθεί η εγγύτητά τους με το εργοστάσιο. Έξι από τους καρκινοπαθείς, οι οποίοι εργάζονταν στο εργοστάσιο, είχαν πληγεί από λευχαιμία, λεμφώματα, καρκίνο του εγκεφάλου, παγκρέατος και πνευμόνων.

Γύρω από το εργοστάσιο Άστρασολ καταγράφηκαν, από το 1985 ως το 2011, 82 περιστατικά καρκίνων διαφορετικού τύπου. Από αυτά περιελήφθησαν στη μελέτη τα 40, τα οποία τηρούσαν απόλυτα τα κριτήρια της έρευνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μάζεψε ο Δρ Βωνιάτης, το νεαρότερο άτομο που προσβλήθηκε από την ασθένεια ήταν μόλις 14 ετών και το γηραιότερο 91.

 

Απαγορευμένη ουσία…

Η ουσία του διχλωρομεθανίου κρίθηκε το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως απαγορευμένη προς χρήση σε καταναλωτικούς αποχρωματιστές και σε πολλούς και διαφόρους επαγγελματικούς λόγους. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2010.

Πρόκειται για δυνητικά καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο και έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των πνευμόνων του ήπατος και του παγκρέατος. Το εργοστάσιο εξέπεμπε από τα φουγάρα του διχλωρομεθάνιο, από το 1994 μέχρι το 2009, και βάσει μετρήσεων του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι οι εκπομπές υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα όρια.

 

Τα ευρήματα

Στη μελέτη του ο Δρ Βωνιάτης επισημαίνει ότι το γενικότερο συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως όλα τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου που καταγράφονται στην περιοχή του συγκεκριμένου εργοστασίου, όπως και εκείνα που συνέβησαν σε εργαζομένους στο εργοστάσιο, συνδέονται επιδημιολογικά με τις εκπομπές ή την έκθεση ανθρώπων στην ουσία του διχλωρομεθανίου.

Τονίζει ότι η ελλιπής και μη τακτική παρακολούθηση των εκπομπών του εργοστασίου από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αρκετή από τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα, ρύπανε ανεξέλεγκτα την παρακείμενη οικιστική περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τονίζει παράλληλα ότι οι οποιεσδήποτε αυξήσεις στα διάφορα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, οφείλονται “αποκλειστικά στις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν κάποιος ζούσε στα Λατσιά τα τελευταία 15 χρόνια θα είχε μικρότερη πιθανότητα από άλλες περιοχές να προσβληθεί από διαφόρους τύπους καρκίνου, κάτι το οποίο δεν ισχύει για την υπό διερεύνηση περιοχή. Όταν έγινε χαρτογράφηση όλων των ειδών καρκίνου στην περιοχή, ήταν φανερό, όπως αναφέρεται, ότι οι πλείστοι καρκίνοι, σε ποσοστό 70% βρίσκονταν γεωγραφικά σε μεγαλύτερη εγγύτητα με το εργοστάσιο και πολύ λιγότεροι έξω από την περίμετρο 500 μέτρων γύρω από αυτό. Τα κρούσματα ανάμεσα στο προσωπικό του εργοστασίου έφτασαν το 15% των συνολικών κρουσμάτων.

 

Η δομή της έρευνας

Η μελέτη, η οποία κατετέθη ως τεκμήριο και ανεγνώσθη στα πλαίσια της ακρόασης της αγωγής των κατοίκων της περιοχής, στηρίχθηκε σε ανώνυμα δεδομένα που παρασχέθηκαν εθελοντικά από τα ιατρικά πιστοποιητικά περιοίκων του εργοστασίου Άστρασολ στα Λατσιά, οι οποίοι έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου, και σε στοιχεία από το Εθνικό Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας για τη δεκαετία 1998-2008.

Η λήψη συγκαταθέσεως, η συλλογή των διαφόρων ιατρικών πιστοποιητικών, αλλά και η καταγραφή των δεδομένων των κρουσμάτων καρκίνου έγινε από τον Δρα Χρήστο Μακρή, καθηγητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και παραχωρήθηκαν στον Δρ Βωνιάτη για επιδημιολογική ανάλυση. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν μια αναδρομική πληθυσμιακή μελέτη που περιέλαβε ομάδα ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνου σε ακτίνα 500 μέτρων από το εργοστάσιο Άστρασολ. Στα πλαίσια της έρευνας λήφθηκαν παράλληλα και στατιστικά στοιχεία για τους ασθενείς με καρκίνο στους Δήμους Λατσιών, Αγλαντζιάς και Αγίου Δομετίου, περιοχές δηλαδή με παρόμοιο ή ενδιάμεσο αριθμό κατοίκων και παρόμοιες οικιστικές περιοχές. Τα πληθυσμιακά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθεί η επιδημιολογική μελέτη λήφθηκαν από το Αρχείο Πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζονται στις απογραφές του 2001 και 2011.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy