Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπως και του συνόλου της Ευρωζώνης στην έκθεσή του World Economic Outlook (WEO) Ιουλίου που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ διατήρησε σταθερή την προοπτική του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,9% για το 2018 και το 2019, σε σχέση με το WEO Απριλίου 2018. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η οικονομική ανάπτυξη γίνεται όλο και λιγότερο ομοιόμορφη ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι σε σχέση με τις προοπτικές.

Οι προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με το WEO του Απριλίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για την Ευρωζώνη, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Επίσης για την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλώντας αρνητικές μεταβολές στη οικονομική δραστηριότητα στις αρχές του 2018.

Η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά από 2,4% το 2017 στο 2,2% το 2018 και στο 1,9% το 2019. Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την Ευρωζώνη κατά 0,2% προς τα κάτω για το 2018 και κατά 0,1% προς τα κάτω για το 2019 σε σύγκριση με τις προβλέψεις Απριλίου. Η ανάπτυξη της γερμανική οικονομίας προβλέπεται στο 2,2% για το 2018 (0,3% κάτω σε σχέση με τον Απρίλιο) και στο 2,1% για το 2019 (0,1% πάνω σε σχέση με τον Απρίλιο). Η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας προβλέπεται στο 1.8% για το 2018 και στο 1.7% για το 2019 (μείωση 0,3% σε σχέση με τον Απρίλιο και στις δύο περιπτώσεις). Τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία η υποβάθμιση ήταν συνέπεια της μεγαλύτερης μείωσης στην οικονομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με ο,τι αναμενόταν.

Για την Ιταλία η ανάπτυξη αναμένεται στο 1.2% για το 2018 (0,3% κάτω σε σχέση με τον Απρίλιο) και στο 1.0% για το 2019 (0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο), αφού οι ευρύτερες αποδόσεις κρατικών ομολόγων και οι στενότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες λόγω της πρόσφατης πολιτικής αβεβαιότητας αναμένεται να έχουν επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση.

Ανάμεσα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, οι προοπτικές ανάπτυξης γίνονται όλο και πιο άνισες, εν μέσω αυξανόμενων τιμών πετρελαίου, υψηλότερων αποδόσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και πιέσεων της αγοράς
στα νομίσματα ορισμένων οικονομιών με ασθενέστερες θεμελιώδεις αρχές.

Οι προβλέψεις ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα κάτω για την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ινδία, ενώ οι προοπτικές για ορισμένους εξαγωγείς πετρελαίου έχουν ενισχυθεί.

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι η αποφυγή μέτρων προστατευτισμών και η εξεύρεση συναινετικών λύσεων, παραμένει αναγκαία για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας εμπορικής ανάπτυξης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy