Το ΕΚ ζητά να σταματήσει η δίωξη των Ροχίνγκια

Τον Αύγουστο 400.000 Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ. Το ΕΚ ζητά από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να σταματήσει δίωξη της μειονότητας, ενώ ακύρωσε και την επίσκεψη αντιπροσωπείας εκεί.

 

Οι Ροχίνγκια, είναι μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη Μιανμάρ. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή τη μειονότητα δεν μπορούν να λάβουν την υπηκοότητα, έχουν περιορισμούς σε σειρά δικαιωμάτων όπως είναι η ελεύθερη κυκλοφορία, η πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση, τους έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα ενώ και εξαναγκάζονται σε καταναγκαστική εργασία και συχνά είναι θύματα σεξουαλικής βίας.

Έπειτα από επίθεση ομάδας ανταρτών Ροχίγκια, τον Αύγουστο, σε αστυνομικούς και σε στρατιωτική βάση του κρατιδίου Ρακίν , η μειονότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με καθημερινές βιαιοπραγίες σε βάρος της, που έχουν οδηγήσει σχεδόν τους μισούς Ροχίνγκια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει αρκετά ψηφίσματα που καταδικάζουν τη μεταχείριση της κοινότητας. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια, τα μέλη κάλεσαν «τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ να σταματήσουν αμέσως τις δολοφονίες, τη παρενόχληση, τους βιασμούς Ροχίνγκια και την καύση των σπιτιών τους». Επίσης κάλεσαν τις αρχές της Μιανμάρ να δώσουν άδεια για πρόσβαση στη χώρα ανεξάρτητων παρατηρητών «που θα εξετάσουν τους ισχυρισμούς για σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα κόμματα» και κάλεσε την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αυξήσουν την οικονομική και υλική βοήθεια για αυτούς τους πρόσφυγες»

Δραματική κατάσταση

«Η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι δραματική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τη συμπεριφορά των αρχών της Βιρμανίας και ζητά από το Μπαγκλαντές να διατηρήσει τα σύνορά του ανοιχτά. Επίσης, το ΕΚ και η Ευρώπη μπορούν αν χρησιμοποιήσουν την εμπορική πολιτική  ως μοχλό πίεσης στις διμερείς σχέσεις», λέει ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΕΚ, Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι.

Πολιτική και οικονομική πίεση

«Η ΕΕ έχει καταδικάσει δημόσια τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των Ροχίνγκας και θα εξακολουθήσει να ασκεί οικονομική και πολιτική πίεση προκειμένου να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, που ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει “εθνική κάθαρση», λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, Βέρνερ Λάνγκεν (ΕΛΚ).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy