Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup

Ξεκινά σήμερα το πρωί τη συνεδρίαση του το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια της Βουλγαρίας, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την πορεία του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης και ειδικότερα την πορεία της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, το Εurogroup θα καλέσει τις ελληνικές Αρχές και την τρόικα να επιταχύνουν τη συνεργασία τους και “οικοδομώντας πάνω στην καλή πορεία των τελευταίων μηνών” να ολοκληρώσουν τάχιστα τα 88 εναπομείναντα προαπαιτούμενα του προγράμματος.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το “ολιστικό πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής” και στη βάση της πρώτης ανάγνωσης που έγινε στο Euro Working Group, το σώμα των Υπουργών θα καλέσει την ελληνική πλευρά να το βελτιώσει περιλαμβάνοντας ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών.

Δεδομένη θεωρείται η δέσμευση της χώρας στους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2022 (3,5%) και μετά από αυτό (2%) ενώ προς το παρόν δεν προβλέπεται καμία αλλαγή επί συμφωνημένων μέτρων όπως η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου για προσέγγιση εσόδων άλλης μίας μονάδας του ΑΕΠ από το 2020. Παρά την όποια υπεραπόδοση, η Ελλάδα θα έχει απλά τη δυνατότητα να ισοσταθμίσει αυτά τα δύο μέτρα με τα συμφωνημένα κοινωνικά αντίμετρα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος είναι σαφές ότι η δεύτερη φάση της ελάφρυνσής του θα συνοδευτεί από όρους (η πρώτη φάση εκτελέστηκε πλήρως τον Ιανουάριο του 2017 και απέφερε ελάφρυνση 25 μονάδων του ΑΕΠ επί της συνολικής του αξίας).

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές των Βρυξελλών, η ελάφρυνση θα γίνει τμηματικά, αρχικά με τη χρήση ποσών από το πακέτο το 86 δις που δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί – τα ποσά αυτά θα πάνε σε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ή/και διμερών δανείων.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένα πακέτο επέκτασης ωρίμανσης λήξεων δανείων και απόδοσης των ANFAS / SMPs διασυνδεδεμένο με την μεταμνημονιακή παροακολούθηση.

Τέλος ο “γαλλικός μηχανισμός” αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διότι δεν μπορεί να καταλήγει σε “ηθικό κίνδυνο” (moral hazard) στη περίπτωση που δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις της ΕΕ. Είναι προφανές ότι σε αυτό το σημείο επιμένουν Aυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Φινλανδία, Κάτω Χώρες και σε μικρότερο βαθμό το Λουξεμβούργο και η Ισπανία. Η Ιταλία δεν έχει τοποθετηθεί ενεργά λόγω πολιτικών συνθηκών. Η Γαλλία και η Κομισιόν θα επιθυμούσαν μια αυτοματοποιημένη λύση, αλλά όλες οι πλευρές προκρίνουν ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση εγκαίρως.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και αν ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του η διάρκεια αυτού θα πρέπει να ταυτίζεται με αυτή του προγράμματος της ΕΕ (δηλ. μέχρι τις 20 Αυγούστου).

Μετά από αυτό το διάστημα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο post program surveillance είναι εκ των συνθηκών δεδομένη.

Στο Εurogroup της Σόφιας δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά θα γίνει μια πρώτη συζήτηση επί κειμένων για όλα τα παραπάνω,

Από εκεί και πέρα η τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα να συνομολογηθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού σύντομα (24 Μαΐου) και οι τελικές αποφάσεις – πακέτο να έρθουν είτε στις 21 Ιουνίου, είτε στις 12 Ιουλίου. Παράταση του προγράμματος δεν συζητείται από κανέναν. Αντιθέτως υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά ελάχιστων δράσεων στο μεταμνημονιακό διάστημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy