Το Facebook “ένοχο” για ζήλια και κατάθλιψη

Αιτία ζήλιας, ακόμη και κατάθλιψης μπορεί να γίνει το Facebook, αν οι χρήστες το χρησιμοποιούν για να κατασκοπεύουν τις ζωές των άλλων και όχι για να περνούν ευχάριστα λίγη ώρα ή για να ενημερώνονται.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Computers in Human Behavior”.

Όπως δείχνει η μελέτη, το να θέλει κανείς να βρίσκεται σε επαφή με τους φίλους του και, γι’ αυτό το σκοπό, να χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook, είναι κάτι υγιές. Όμως αν συνεχώς συγκρίνει τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε η ψυχική υγεία του θα πάρει τελικά την κάτω βόλτα.

“Το Facebook μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και υγιής δραστηριότητα, αν οι χρήστες το αξιοποιούν για να μένουν συνδεδεμένοι με την οικογένεια και με τους παλιούς φίλους τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες και σημαντικές πλευρές της ζωής τους. Αν όμως, το Facebook χρησιμοποιείται για να δει ένας χρήστης πώς είναι η οικονομική κατάσταση κάποιου γνωστού του ή πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος φίλος του με τον ή την σύντροφό του -πράγματα που προκαλούν ζήλια- τότε η χρήση του Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη”, δήλωσε η Μάργκαρετ Ντάφι, επικεφαλής της μελέτης.

Το να διαβάζει κανείς αναρτήσεις για γνωστούς του που αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα, μένουν σε πλούσια σπίτια ή πάνε πολυτελείς διακοπές, μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα μειονεξίας και, τελικά, κατάθλιψης σε αρκετούς ανθρώπους, σύμφωνα με την μελέτη.

“Το Facebook μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, αν όμως χρησιμοποιείται για να συγκρίνει κανείς τα δικά του επιτεύγματα με εκείνα των άλλων, τότε μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση. Είναι σημαντικό για τους χρήστες του Facebook να έχουν επίγνωση αυτών των κινδύνων, ώστε να μπορούν να αποφύγουν αυτό το είδος συμπεριφοράς, όταν το χρησιμοποιούν”, πρόσθεσε η Μάργκαρετ Ντάφι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy