Το ΓΔΕΕ δικαιώνει τον Messi σε διένεξη με Ισπανική εταιρία

Το Γενικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι εσφαλμένως κρίθηκε ότι η φήμη του L. Messi αφορά απλώς και μόνον τμήμα του κοινού που ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο και γενικά για τον αθλητισμό. 
Ο Lionel Messi δύναται να καταχωρίσει το σήμα «MESSI» για αθλητικά είδη και ενδύματα, καθώς η φήμη του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή αντισταθμίζει τις οπτικές και φωνητικές ομοιότητες μεταξύ του σήματός του και του σήματος «MASSΙ» ισπανικής εταιρίας, έκρινε σήμερα το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από προσφυγή σε αυτό του γνωστού ποδοσφαιριστή, κατά απόφασης του EUIPO (γραφείο πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ).
Με τη σημερινή του απόφαση το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ κρίνει ότι το EUIPO υπέπεσε σε πλάνη κατά τη σύγκριση των σημάτων των δύο εταιριών από εννοιολογικής απόψεως. Το Γενικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι εσφαλμένως κρίθηκε ότι η φήμη του L. Messi αφορά απλώς και μόνον τμήμα του κοινού που ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο και γενικά για τον αθλητισμό. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής είναι γνωστό δημόσιο πρόσωπο που εμφανίζεται στην τηλεόραση και για το οποίο γίνεται συχνά λόγος στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. Εξάλλου, το EUIPO θα έπρεπε να είχε εξετάσει εάν σημαντικό τμήμα του ενδιαφερόμενου κοινού ενδέχεται να συσχετίζει εννοιολογικώς τον όρο «messi» με το όνομα του διάσημου ποδοσφαιριστή.

Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα προϊόντα τα οποία αφορούν τα αντιπαρατιθέμενα σήματα και για τα οποία θα μπορούσε να υφίσταται κίνδυνος συγχύσεως είναι, ιδίως, αθλητικά είδη και υποδήματα, έστω κι αν αυτά δεν περιορίζονται στον τομέα του ποδοσφαίρου. Φαίνεται μάλλον απίθανο ο μέσος καταναλωτής των εν λόγω προϊόντων να μη συσχετίσει ευθέως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τον όρο «messi» με το όνομα του διάσημου ποδοσφαιριστή.

Ως εκ τούτου, το Γενικό Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, μολονότι τα αντιπαρατιθέμενα σήματα είναι, εν συνόλω εξεταζόμενα, παρόμοια, οι εννοιολογικές διαφορές τους είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις επισημανθείσες οπτικές και φωνητικές ομοιότητες. Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο εκτιμά ότι σημαντικό τμήμα του κοινού θα συσχετίζει τον όρο «messi» με το όνομα του διάσημου ποδοσφαιριστή και, επομένως, θα αντιλαμβάνεται τον όρο «massi» ως εννοιολογικώς διαφορετικό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy