Το γιοφύρι της… Λάρνακας

Του Τάσου Περδίου

Στις 11 Φεβρουαρίου 2013, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Μερικές μέρες αργότερα παρέδωσε την εξουσία στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, η οποία παρέλαβε έτοιμο έργο, με κατακυρωμένη προσφορά και κονδύλια στους προϋπολογισμούς για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες επέκτασης του νοσοκομείου. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να παρακολουθούν τον εργολάβο να κτίζει.

Τα έργα έπρεπε να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2013 και να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο του 2016. Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν το Σεπτέμβριο του 2016 και στο καλύτερο σενάριο, θα δούμε το νέο νοσοκομείο το καλοκαίρι του 2018. Από το Σεπτέμβρη του ’13, πήγαμε Γενάρη του ’14. Τον Απρίλη του ’14 ο εργολάβος έφυγε από το εργοστάσιο, στο οποίο επανήλθε τον Σεπτέμβρη του ’14. Μερικές μέρες αργότερα σταμάτησε και πάλι για να επανέλθει… προσωρινά. Αυτές τις μέρες, όπως αποκαλύψαμε την εβδομάδα που έφυγε, το εργοστάσιο ουσιαστικά έχει σταματήσει. Και πάλι.

Τα γράφουμε όλα αυτά για να καταδείξουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θυμίζει μάγειρα που παριστάνει τον σεφ στο Χίλτον, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει ένα απλό πιάτο με όλα τα υλικά μπροστά του.

Για τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχουν κατορθώσει να λύσουν απλές διαφορές με μια εργοληπτική εταιρεία. Κι εμείς καρτερούμε μέρα νύχτα να φυσήξει ο αέρας της ανάπτυξης που τρέχει από τις οθόνες των τηλεοράσεων νυχθημερόν.

Μιλάμε για ανικανότητα, ανευθυνότητα και ανεπάρκεια ολκής, που κάνουν τις θριαμβολογίες τους για λύση των προβλημάτων του τόπου ακόμα πιο εξοργιστικές.

Ο κόσμος που ταλαιπωρείται εδώ και δυόμισι χρόνια, που δεν μπορεί να φτάσει καν κοντά στο νοσοκομείο και σταθμεύει τα αυτοκίνητά του όπου λάχει κι όπου τύχει, να γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη. Να γνωρίζει ότι με μια στοιχειωδώς συντονισμένη και ικανή κυβέρνηση, όλη αυτή η ταλαιπωρία θα έφτανε στο τέλος της σε ένα περίπου μήνα. Αντ’ αυτού, φορτώστε υπομονή για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια.

Αγαπητοί Σκαλιώτες, χωνέψτε το επιτέλους. Κάθε φορά που η συγκυρία θα φέρνει τον Συναγερμό στην εξουσία θα έχουμε ιλαροτραγική επανάληψη της αλήστου μνήμης δεκαετίας Κληρίδη, όταν την ώρα που έσβηνε το λιμάνι από το χάρτη, έταζε λιμάνι της χαράς. Γι’ αυτό κάθε φορά που ακούτε μεγαλοστομίες για νέα έργα και ανάπτυξη, να κρατάτε μικρό καλάθι και να θυμάστε ότι δεν μπορούν καν να τελειώσουν αυτά που παρέλαβαν έτοιμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy