Το Γκαράζ στη Δερύνεια θα στηρίζεται στις αρχές της συλλογικότητας και της συνεργασίας

Συνεντεύξεις στον Αντώνη Γεωργίου

Ο Δήμος Δερύνειας, με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μιας ομάδας οργανώσεων και ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Rooftop, θα ανοίξει ένα διακοινοτικό κέντρο στη Δερύνεια κοντά στο προτεινόμενο σημείο διέλευσης -το χώρο του Γκαράζ.

Μιλάμε με τον Πολύβιο Χριστοφή, την Ελλάδα Ευαγγέλου και τη Λίνα Πρωτοπαπά, από την ομάδα που στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή, και μας αναφέρουν ότι το Γκαράζ θα «είναι ένας πολυδιάστατος χώρος συνάντησης, διαλόγου και πράξης που θα στηρίζεται στις αρχές της συλλογικότητας και της συνεργασίας».

Ο χώρος βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το οδόφραγμα της Δερύνειας, «ένα σημείο με ιστορία πολύπλευρη, περίπλοκη και με εντάσεις» και «το άνοιγμα και η δράση του χώρου θα αποτελέσουν ένδειξη της επιθυμίας των ανθρώπων για δημιουργική επικοινωνία και συνύπαρξη χωρίς σύνορα και φραγμούς».

Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 6:30 μ.μ. και οι δραστηριότητες θα διαρκέσουν μέχρι τις 10:30

Τι (θα) είναι το Γκαράζ στη Δερύνεια; Πώς προέκυψε η ιδέα;

Το Γκαράζ θα είναι ένας πολυδιάστατος χώρος συνάντησης, διαλόγου και πράξης που θα στηρίζεται στις αρχές της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Θα είναι στη διάθεση του κοινού και θα φιλοξενεί πρότζεκτ, ομάδες και άτομα των οποίων η δουλειά βασίζεται πάνω στις ίδιες αρχές. Θα λειτουργεί ως ένα κέντρο καλλιέργειας και ανταλλαγής γνώσης και ιδεών και παράλληλα θα παροτρύνει όλων των ειδών συλλογικές δράσεις. Η ιδέα προέκυψε από το Δήμο Δερύνειας, με τη σκέψη της «εκμετάλλευσης» του γκαράζ της οικογένειας Θεωρή, λόγω της μοναδικής του τοποθεσίας (100 μέτρα από το προγραμματισμένο οδόφραγμα Δερύνειας) και της συμβολικής του αξίας (μέρος της συλλογικής μνήμης της κοινότητας, σε σχέση και με την πόλη της Αμμοχώστου).

Ποιοι φορείς είναι οι υπεύθυνοι για το χώρο, πώς θα λειτουργεί;

Η λειτουργία του Γκαράζ ξεκίνησε από πρωτοβουλία του Δήμου Δερύνειας, με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μιας ομάδας οργανώσεων και ατόμων . Tο συντονισμό της λειτουργίας του για την ώρα έχει το συμβούλιο της ομάδας Rooftop Theatre μαζί με μια ομάδα ενδιαφερόμενων ατόμων . Ο χώρος θα παραχωρείται σε οποιαδήποτε ομάδα, σύνδεσμο, ΜΚΟ ή και ανεπίσημη ομάδα ατόμων , των οποίων το έργο βασίζεται και καλλιεργεί το διάλογο και τη συνεργασία. Το ακριβές μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασίζεται η λειτουργία του χώρου βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία εξέλιξης. Είναι προτεραιότητα των συντονιστών να παρθούν αποφάσεις μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, να ακουστούν όλες οι φωνές και να αποτελεί ο χώρος μια πραγματικά οργανική εξέλιξη στη ζωή της κοινότητας, όχι μια επιβαλλόμενη ή «κατόπιν προγράμματος» οντότητα.

Το όραμα του Γκαράζ είναι η Λεωφόρος Αμμοχώστου να γίνει για άλλη μια φορά ένα σημείο αναφοράς, ζωής, ανταλλαγής και όχι ένα αδιέξοδο, όπως ήταν για δεκαετίες.

Πώς είναι η συνεργασία με τον Δήμο Δερύνειας;

Ο Δήμος Δερύνειας έχει υπάρξει ανέκαθεν πολύ υποστηρικτικός και προωθεί πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη δημιουργική συνύπαρξη και αλληλεπίδραση όλων των πολιτών , κατοίκων άλλα και επισκεπτών της Κύπρου. Έτσι και αυτή τη φόρα έχει σταθεί και στέκεται στο πλευρό της οργανωτικής ομάδας αυτής της πρωτοβουλίας, και πνευματικά αλλά και πρακτικά.

Ποια η σημασία που ο χώρος αυτός ανοίγει στη Δερύνεια και στη Λεωφόρο Αμμοχώστου;

Ο χώρος βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το οδόφραγμα της Δερύνειας, ένα σημείο με ιστορία πολύπλευρη, περίπλοκη και με εντάσεις. Πριν το 1974 ήταν η οδός όλων των κατοίκων της νότιας πλευράς της περιοχής προς την κοσμοπολίτικη πόλη της Αμμοχώστου. Ήταν ο δρόμος του βιοπορισμού, της χαράς και του πολιτισμού. Δυστυχώς, μετά το 1974 υπήρξε σημείο όξυνσης των τραυμάτων που βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής. Ελπίζουμε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος και η λειτουργία του χώρου θα επαναφέρουν μέρος της αρχικής θετικής φύσης του χώρου.

Είναι και ένα μήνυμα για το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας;

Αρχικά η έναρξη λειτουργίας του χώρου είχε προγραμματιστεί για να συμπέσει με το άνοιγμα του οδοφράγματος, αφού και ο σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης στην αρμονική εξέλιξη των σχέσεων όλων των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Δυστυχώς το άνοιγμα του οδοφράγματος έχει αναβληθεί, αλλά ελπίζουμε ότι το άνοιγμα και η δράση του χώρου θα αποτελέσουν ένδειξη της επιθυμίας των ανθρώπων για δημιουργική επικοινωνία και συνύπαρξη χωρίς σύνορα και φραγμούς. Το όραμα του Γκαράζ είναι η Λεωφόρος Αμμοχώστου να γίνει για άλλη μια φορά ένα σημείο αναφοράς, ζωής, ανταλλαγής και όχι ένα αδιέξοδο, όπως ήταν για δεκαετίες.

Ποιες οι πρώτες εκδηλώσεις;

Ο στόχος είναι ο χώρος να λειτουργεί συλλογικά και μη κερδοσκοπικά και να μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και άτομα που ασπάζονται τη φιλοσοφία του χώρου. Μια σειρά από αρχικές συναντήσεις “forum” και οι ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν μετά, σκοπό έχουν να προσφέρουν την ευκαιρία όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη δράση του χώρου. Προς το παρόν δεν υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα, βρίσκεται και αυτό σε μια διαδικασία εξέλιξης μέσα από ωσμωτικές διαδικασίες με άτομα, οργανισμούς, ομάδες, εθελοντές και ενεργούς πολίτες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ένας χώρος, μια πρωτοβουλία με σημαντική χρησιμότητα.

Ένας χώρος που είναι στη διάθεση του κοινού, που προσκαλεί το διάλογο, τη συνεργασία, τη συλλογικότητα, που λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας για ανταλλαγή ιδεών αλλά και για την υλοποίηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, έχει τεράστια χρησιμότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέσω του Γκαράζ, η κοινότητα της Δερύνειας θα έχει την ευκαιρία να δράσει σε συνεργασία με ομάδες από όλη την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό, εμπλουτίζοντας έτσι όλους τους εμπλεκόμενους και επιτρέποντάς τους να καλλιεργήσουν και να ανταλλάξουν γνώσεις, απόψεις, αλλά και δεξιότητες.

Ταυτόχρονα, το Γκαράζ θα είναι ένας ασφαλής χώρος όπου όλες οι κοινότητες μπορούν να συνεργαστούν -όχι μόνο η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, αλλά και άλλες κοινότητες που κατοικούν στο νησί μας, που δεν βρίσκουν πάντα εύφορο έδαφος συνεργασίας με τις μεγαλύτερες κοινότητες. Επίσης, το Γκαράζ επιθυμεί να αναδείξει θέματα και προβληματισμούς που αφορούν όχι μόνο τις τοπικές κοινότητες αλλά και την ευρύτερη κοινότητα: θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων θέματα LGBTQIA, το μεταναστευτικό και άλλα, τα οποία χρήζουν άμεσης συζήτησης.

Πώς είναι σήμερα τα πράγματα σε αυτούς τους τομείς που αναφερθήκατε;

Υπάρχει τεράστια ανάγκη για στήριξη τέτοιων έργων και το Γκαράζ ανταποκρίνεται ακριβώς στην ανάγκη αυτή. Παρόλο που πολλοί από μας εργάζονται για ένα μέλλον συμπερίληψης, συνεργασίας, κατανόησης και παρόλο που δεν έχουμε έλλειψη ιδεών και δεξιοτήτων, βρίσκουμε πολλές φορές δυσκολίες όσον αφορά τους πόρους και τις υποδομές που μπορούν να στηρίξουν και να αναδείξουν τη δουλειά μας.

Την ημέρα των εγκαινίων θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αμμόχωστο και τη Δερύνεια. Τις φωτογραφίες έχουν παραχωρήσει πολίτες μετά από ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου Δερύνειας.
Την ημέρα των εγκαινίων θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αμμόχωστο και τη Δερύνεια. Τις φωτογραφίες έχουν παραχωρήσει πολίτες μετά από ανοιχτό κάλεσμα του Δήμου Δερύνειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy