Το ΥΠΠ ετοιμάζεται για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα

Οι μηχανές του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχουν ήδη ανάψει, δουλεύουν, προετοιμάζονται για την εφαρμογή της νέας πρότασης για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα από την επόμενη σχολική χρονιά, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Κώστας Καδής, προσθέτοντας ότι με την συνεργασία των εκπαιδευτικών και τη συνεργασία των στελεχών του Υπουργείου θα φτάσουν σε μια ομαλή εφαρμογή των νέων διαδικασιών από την ερχόμενη χρονιά.

Σε σημερινές του δηλώσεις, στο γραφείο του, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει την ικανοποίηση του για τις δύο αποφάσεις που έλαβε χθες η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ.

Η πρώτη απόφαση, συμπλήρωσε, αφορά το θέμα του συστήματος διορισμών των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, όπου ουσιαστικά έγινε αποδεκτή η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση δεν προέκυψε τυχαία. Πίσω από αυτή την απόφαση υπάρχει πάρα πολλή δουλειά και από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο μέσα από υπερβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις διατυπωμένες θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων αλλά και όλων των εκπαιδευτικών εταίρων διαμόρφωσε ακριβώς μια πρόταση, η οποία να έρχεται πιο κοντά στις θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αλλά παράλληλα να απαντά στις απαιτήσεις της κοινωνίας”, είπε.

«Ικανοποιούμε, δηλαδή, το πάγιο αίτημα για διορισμό τουλάχιστον της πλειονότητας των μη μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά παράλληλα υιοθετούμε σε μια τριετία ένα νέο σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει την ένταξη των ικανότερων, των καταλληλότερων, των πιο προσοντούχων εκπαιδευτικών μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, διότι ακριβώς η πρόταση μας προνοεί ότι οι εκπαιδευτικοί, πλέον, από το 2018 θα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα στη βάση των εμπειριών τους, των προσόντων τους και των γνώσεων τους. Είναι αυτό που περιμένει η κοινωνία, είναι αυτό που γίνεται με κριτήριο το όφελος των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν η απόφαση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση, είπε ο κ. Καδής και ανέφερε επιπρόσθετα ότι ήταν γενική διαπίστωση ότι το ενιαίο λύκειο με τον τρόπο που λειτουργούσε δημιουργούσε προβλήματα, έχριζε συνολικού εκσυγχρονισμού και αυτό επιχείρησε να κάνει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από την πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι του διαλόγου.

«Πάνω στην πρόταση αυτή εκφράστηκαν απόψεις από τους εκπαιδευτικούς εταίρους και η άμεση ενδιαφερόμενη οργάνωση, η οργάνωση των καθηγητών, η ΟΕΛΜΕΚ, υπέβαλε μια βελτιωμένη πρόταση η οποία όμως πρέπει να σημειώσω ότι κινήθηκε στη φιλοσοφία της δικής μας πρότασης, της πρότασης του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Ναι, αυτή η πρόταση που κατέθεσε η ΟΕΛΜΕΚ έχει επιπρόσθετο κόστος, αλλά αυτό το κόστος η πολιτεία θα το αναλάβει για να βελτιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα και να προσφέρει ποιοτικότερη εκπαίδευση στα παιδιά μας. Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε καταρχήν η πρόταση», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα τις τελικές της εισηγήσεις πάνω στην πρόταση, η οποία έχει εγκριθεί «και θα διαμορφώσουμε μαζί, θέλω να πιστεύω, την τελική πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατό και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών από την επόμενη σχολική χρονιά», όπως είπε.

«Οι μηχανές του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχουν ήδη ανάψει, δουλεύουν, προετοιμάζονται για την εφαρμογή της νέας πρότασης για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα από την επόμενη σχολική χρονιά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την συνεργασία των εκπαιδευτικών και τη συνεργασία των στελεχών του υπουργείου θα φτάσουμε σε μια ομαλή εφαρμογή των νέων διαδικασιών από την ερχόμενη χρονιά. Θέλω να ευχαριστήσω την ΟΕΛΜΕΚ και αυτούς που υπερψήφισαν τις προτάσεις αλλά και αυτούς που δεν τις ψήφισαν αλλά μέσα από δημιουργικό διάλογο κατέθεσαν τις απόψεις τους και επηρέασαν θα έλεγα στο να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι αν συνεχίσουμε με το ίδιο θετικό πνεύμα, στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου, σύνθεσης απόψεων και συναίνεσης μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνίες και με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές οργανώσεις αλλά σε συμφωνίες και για τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος που είναι ανοικτά, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο», κατέληξε.

Δεν ξεκαθάρισε προθέσεις η ΠΟΕΔ

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των δασκάλων Φίλιος Φυλακτού είπε ότι για το ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν κάνει μια πρώτη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ.

«Υπάρχουν σημεία που τα βλέπουμε με θετικό τρόπο και κάποια άλλα με προβληματισμούς, αλλά τελικοί αποφάσεις δεν έχουμε λάβει. Δεν θεωρώ ότι σήμερα η συνάντηση που έχουμε είναι καταληκτική. Θέλουμε να συζητήσουμε και στη συνέχεια θα δούμε πως θα προχωρήσουμε. Είχαμε χθες συνεδρία. Το Δ.Σ. γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συγκαλείται. Αν θα συγκληθεί οποιοδήποτε άλλο σώμα, θα αποφασίσει το ΔΣ. Προς τα τέλη Μαΐου έχουμε τακτική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη που την κάνουμε κάθε χρόνο. Άρα, αν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει θα το πάρουμε εκεί, αν είναι κάτι που δεν μπορεί να περιμένει μπορεί να καλέσουμε και έκτακτη συνδιάσκεψη όπως έκανε η ΟΕΛΜΕΚ αν το κρίνει το ΔΣ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε ότι η ΠΟΕΔ θέλει το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει, να ολοκληρώσει την πρόταση του για το σχέδιο διορισμού που εισηγείται, παραθέτοντας τους αριθμούς που αναφέρει μέσα. «Τώρα αν θα το δεχτούμε ή όχι είναι θέμα δικό μας», κατέληξε.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΟΛΤΕΚ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των ωρολογίων προγραμμάτων και του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση θα απασχολήσουν, ανάμεσα σε άλλα θέματα, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΤΕΚ, το οποίο συνέρχεται την προσεχή Πέμπτη 30 Απριλίου σε τακτική του συνεδρία.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Στέφανος Σάββα, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη ενώ οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Ερωτηθείς για τα ωρολόγια προγράμματα, ο κ. Σάββα είπε ότι η ΟΛΤΕΚ εμπλέκεται σε πολύ μικρότερο βαθμό από την ΟΕΛΜΕΚ.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στα Λύκεια διδάσκονται τρία τεχνολογικά μαθήματα και ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν από κοινού με την ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, με αποκλειστικό θέμα τα ωρολόγια προγράμματα της Μέσης γενικής εκπαίδευσης, επαναβεβαιώθηκαν οι διαφορές και οι διαφωνίες τους σε μεγαλύτερο βαθμό με την ΟΕΛΜΕΚ.

Είπε, επίσης, ότι δεν έχουν καταλάβει την ακριβή στάση που θα τηρήσει το Υπουργείο επί των ζητημάτων που τους έθεσε η ΟΛΤΕΚ.

Αναφορικά με το μάθημα των Γραφικών Τεχνών στα λύκεια, ο κ. Σάββα είπε ότι με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας εξοστρακίζεται.

«Ως απάντηση, μας λένε ότι δεν το αφαίρεσαν εντελώς, αλλά το ενέταξαν στο υπό εκκόλαψη Καλλιτεχνικό λύκειο το οποίο θα λειτουργεί όπως το Αθλητικό και το Μουσικό σχολείο. Δεν είναι αυτόνομο μάθημα αλλά γίνεται αναφορά ως μέρος άλλου πιο διευρυμένου μαθήματος και το τοποθετούν ως ενότητα. Οπότε ουσιαστικά εμείς λέμε είναι ως να μην υπάρχουμε. Στην τελευταία συνάντηση, στο συγκεκριμένο θέμα, η ΟΕΛΜΕΚ κατέθεσε μία γραπτή εισήγηση που προνοεί τη δημιουργία έβδομης κατεύθυνσης αντί έκτης που περιλαμβάνεται στην αρχική πρόταση και ουσιαστικά η έβδομη κατεύθυνση είναι κατεύθυνση εικαστικών τεχνών. Φαίνεται ότι οδεύουμε στο να αναγνωριστεί, να υιοθετηθεί η έβδομη κατεύθυνση και αν υιοθετηθεί και γίνουν οι κατευθύνσεις εφτά, το Καλλιτεχνικό λύκειο δεν θα δημιουργηθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Σάββα είπε ακόμα ότι το αίτημα της ΟΛΤΕΚ είναι το μάθημα Γραφικές Τέχνες να τοποθετηθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στην έβδομη κατεύθυνση, να ενοποιηθεί το αρχιτεκτονικό σχέδιο μαζί με το ελεύθερο -προοπτικό σχέδιο που επίσης υπάρχει στο λύκειο.

«Συνεχίζουν να το προτείνουν σαν δύο διαφορετικά θέματα. Όμως εμείς για διάφορους λόγους εισηγηθήκαμε να τα ενοποιήσουμε. Η διαφορά μας έγκειται στο από ποιους πρέπει να διδάσκεται. Μέχρι την Πέμπτη θέλουμε τη θέση του Υπουργείου κατά πόσο υιοθετείται η πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ. Είμαστε σε μία κατάσταση διαβουλεύσεων με τους καθηγητές των γραφικών τεχνών για να επεξεργαστούμε την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ και να δούμε αν υπάρχει οποιονδήποτε περιθώριο ή να κάνουμε εμείς άλλη εισήγηση ή αν θα επιμένουμε στο αρχικό μας αίτημα για να μπει το μάθημα των γραφικών τεχνών ως υποχρεωτικό στην έκτη, έβδομη κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η οργάνωση συμφωνεί με την πρόταση για το νέο σύστημα διορισμών, ο κ. Σάββα είπε ότι η ΟΛΤΕΚ δεν συμφωνεί με την πρόταση ως έχει.

«Και οι τρεις οργανώσεις επικεντρωθήκαμε στον τομέα που λέγεται διασφάλιση των υπηρετούντων συναδέλφων μας. Είπαμε ναι στην αλλαγή του συστήματος, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην θυματοποιηθούν τα μέλη μας που είτε υπηρετούν είτε υπηρέτησαν επί αριθμών ετών. Το Υπουργείο υπέβαλε πρόταση στην ΟΛΤΕΚ να μονιμοποιήσει περίπου στο βάθος της τριετίας, περίπου 100 άτομα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy