Το Κυπριακό 44 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα

Του Χριστάκη Κουμπάρου*

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 44 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τούρκικης εισβολής. Αυτές τις μέρες του Ιούλη 1974 συντελέστηκε η μεγαλύτερη τραγωδία στη νεότερη ιστορία του τόπου μας.

Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης δεν αποτελεί τη λύση του πολιτικού μας προβλήματος. Είναι τώρα η ώρα που πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού. Η απουσία μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας οδηγεί κατά κανόνα σε νέα μη αναστρέψιμα τετελεσμένα. Ο στόχος της λύσης έχει καθοριστεί εδώ και 42 χρόνια με τις συμφωνίες κορυφής του 1977 – 1979. Είναι πάνω σε αυτή τη βάση που όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κ.Δ. διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης Δ.Δ. Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Εθνη. Μια λύση που μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής, στην απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Η θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, την οποία επανέλαβε και στην τελευταία του έκθεση, είναι ξεκάθαρη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στον Κραν Μοντανά πριν ένα χρόνο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δεύτερη φάση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, για προεκλογικούς λόγους απέφυγε να αξιοποιήσει τη στήριξη που είχαμε από την Ε.Ε., τη Βρετανία και την Ελλάδα, οι οποίες τάχθηκαν με το μέρος μας για άμεσο τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων καθώς και ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, με μηχανισμό εφαρμογής της λύσης με την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών. Το αποτέλεσμα ήταν η Τουρκία να εισπράττει επαίνους για θετική στάση και να δηλώνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι και οι δυο πλευρές, Ε/κ και Τ/κ, δεν είχαν την πολιτική βούληση για να προχωρήσουν σε λύση.

Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία σαν η κατοχική δύναμη συνεχίζει την αδιάλλακτη πολιτική της παρεμβάλλοντας συνεχώς εμπόδια στη λύση και επανένωση της Κύπρου.

Η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να εξαρτά τη θέση της από τη θέση της Τουρκίας. Αν δεν γίνει κατορθωτό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία να είναι αυτή που θα έχει την ευθύνη και όχι η δική μας πλευρά. Να μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι τουρκικές επιδιώξεις εξυπηρετούνται με τη στασιμότητα και το αδιέξοδο.

Το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα βρίσκεται ξανά μπροστά μας αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δώσει σαφείς απαντήσεις στην ειδική αντιπρόσωπό του που θα επισκεφθεί τις προσεχείς μέρες την Κύπρο. Διαφορετικά, αν ο Πρόεδρος συνεχίζει να έχει στο μυαλό του τη σκέψη να μείνουν τα πράγματα ως έχουν ή για λύση δύο κρατών, αν συνεχίζει να υιοθετεί τη ρητορική του ενδιάμεσου χώρου για να βρίσκει υπερασπιστές στην πολιτική του, καθώς και συνεργάτες στη Βουλή για υπερψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της κυβέρνησής του, τότε το τοπίο θα γίνει ακόμα πιο θολό και θα οδηγήσει στην εδραίωση του σημερινού διχοτομικού status quo.

Ζούμε σ’ ένα ταραγμένο και πολυτάραχο κόσμο που οι εξελίξεις στη περιοχή μας και η κατάληξη μιας συνεχιζόμενης αβέβαιης κατάστασης μπορούν να είναι και απρόβλεπτες. Γι’ αυτό όλα συνηγορούν υπέρ της επιδίωξης για λύση που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας. Είναι τώρα η ώρα της αλήθειας. Η επικείμενη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να διαπιστώσει αν υπάρχει η προοπτική ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από μέρους του για το Κυπριακό θα είναι καθοριστική για το μέλλον. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει από καιρό τι απαιτεί για να αναλάβει νέα πρωτοβουλία.

Προσδοκούμε και αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τηρήσει μια πιο υπεύθυνη στάση, να θέσει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του τόπου, την επιδίωξη μιας βιώσιμης λύσης προς το συμφέρον ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Να εναρμονιστεί πλήρως με τις θέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για το μέλλον. Για να πετύχουμε ένα έντιμο συμβιβασμό. Για να δικαιώσουμε τη θυσία όλων όσοι έδωσαν το υπέρτατο τίμημα, τη ζωή τους για τη δημοκρατία ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση της Κύπρου.

*Στέλεχος ΑΚΕΛ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy