Το Κυπριακό συζήτησαν Δ. Αβραμόπουλος – Α. Γκουτέρες

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα ΓΓ του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου. Κύριο αντικείμενο της χθεσινής τους συνάντησης στη Νέα Υόρκη ήταν το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφάλειας.

Σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, καθώς οι δύο τους συνδέονται με δεσμούς φιλίας από παλιά και είχαν συνεργαστεί στενά όταν ο κ. Γκουτέρες διετέλεσε `Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, ο κ. Αβραμόπουλος ενημερώθηκε εκτενώς από το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security) για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Αδειας ESTA (Electronic System for Travel Authorization) των ΗΠΑ, ενόψει της προετοιμασίας του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και `Αδειας Ταξιδίου ETIAS (European Travel Information and Authorisation System).

Ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον για να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή `Ενωση στην Υπουργική Σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ – ΗΠΑ που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Τη σύνοδο φιλοξενούν ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζεφ Τζόνσον και η Γενική Εισαγγελέας Λορέτα Λιντς.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει επίσης επαφές με το αμερικανικό Κογκρέσο για θέματα ασφάλειας και ειδικότερα για την υπερατλαντική συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy