Το κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά – Τσαβούσογλου

Επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα θα πραγματοποιήσει σήμερα  ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν «σε θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», με έμφαση στην διοργάνωση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Η επίσκεψη Κοτζιά στην Άγκυρα πραγματοποιείται υπό τη σκιά της ψύχρανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, όπου οι Ευρωπαίοι εξέτασαν πρόσφφατα το ενδεχόμενο περικοπής της ενταξιακής οικονομικής βοήθειας που προορίζεται για την Άγκυρα.
Η Άγκυρα είναι προγραμματισμένο να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε προενταξιακά κονδύλια έως το 2020, όμως οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπής του ποσού ή ανακατεύθυνσης μέρους των χρημάτων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Τουρκία.

Η Αθήνα θεωρεί ότι προϋπόθεση για την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ειδικά σε ό,τι αφορά την Κύπρο.
Το ταξίδι του κ. Κοτζιά στην Άγκυρα πραγματοποιείται επίσης μερικούς μήνες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy