Το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα μας ο πολιτισμός

Η παράσταση του Ιππόλυτου στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας απέδειξε ότι ο πολιτισμός έχει και τη δύναμη και την ψυχή να δημιουργήσει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Κύπρου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) Γιάννης Τουμαζής.

“Ηταν μια σημαντική βραδιά για τον ΘΟΚ, που καλωσόρισε τον κόσμο στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας μετά από σαράντα- δύο χρόνια, στη διοργάνωση του “Ιππόλυτου”. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Το Θέατρο ήταν κατάμεστο. Εκτός από τις 3.500 θέσεις, είχαν καταληφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι ακόμη και τα σκαλιά του αρχαίου Θεάτρου”, είπε.

SALAMINA

Ηταν μια εξαιρετική παράσταση σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους, συνέχισε, με το εκλεκτό επιτελείο του ΘΟΚ να δίνει τον καλύτερο του εαυτό μέσα από τη φόρτιση που είχε από τη συμμετοχή του κόσμου. “Αν κρίνω από τα σχόλια, ο κόσμος εκτίμησε ιδιαίτερα την παράσταση”, σημείωσε.

Θεωρώ, είπε ο κ. Τουμαζής, ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό. “Ο πολιτισμός είναι το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα μας σαν μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου κι αυτό το όπλο που έχουμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και την πολιτιστική μας δύναμη πρέπει να το αναπτύξουμε και να το εκμεταλλευτούμε”, πρόσθεσε.

Η παράσταση, συνέχισε, συγκίνησε τον κόσμο – Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους – και ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να αναμένουμε μετά από αυτή την πρώτη του ΘΟΚ παρουσίαση στο κατεχόμενο Θέατρο της Σαλαμίνας.

Ο κ. Τουμαζής, ο οποίος είναι και μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα της Επιτροπής, ανέφερε ότι “συζητούνται διάφορες προτάσεις και στόχος είναι η διοργάνωση πολλών τέτοιων πολιτιστικών γεγονότων που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά και να αναδείξουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Η Επιτροπή βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αλλά σίγουρα συζητούμε πάρα πολλά ενδιαφέροντα ενδεχόμενα”, πρόσθεσε.

Μήνυμα ειρήνης και από τις δύο κοινότητες

Για όλους εμάς που ξέραμε τη Σαλαμίνα πριν το 1974, ήταν ένα μήνυμα που δώσαμε για την ειρήνη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας “Αμμόχωστος η πόλη μας”, Παύλος Ιακώβου, η οποία Πρωτοβουλία στήριξε την πραγματοποίηση της παράστασης του ΘΟΚ “Ιππόλυτος” στο αρχαίο θέατρο.

Είχαν εκδοθεί 3000 εισιτήρια αλλά υπήρχαν 3.500 θεατές στο θέατρο, καθώς πολλοί ρίσκαραν και πήγαν με την ελπίδα να βρουν θέση και “καθόταν όπως τα αμπελοπούλια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου, λέγοντας ότι “για εμάς που πιστεύουμε στην επανένωση της πατρίδας μας ο πολιτισμός είναι ένα μέσον που ενώνει”. Γι` αυτό, πρόσθεσε, και η Πρωτοβουλία “Αμμόχωστος η πόλης μας” εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιεί εκδηλώσεις μαζί με τους Τ/κ στην Αμμόχωστο. “Είναι σκληρό βέβαια μετά να φεύγουμε από την πόλη μας, αλλά θεωρούμε ότι κάνουμε βήματα θετικά, σταθερά και προς τα μπροστά”.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η χθεσινή παράσταση έδωσε ένα μήνυμα προς τους Τ/κ, ο κ. Ιακώβου εκτίμησε πως οι Τ/κ της Αμμοχώστου ειδικά, που τους γνωρίζει καλύτερα – όπως είπε – ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν την ιδέα της δικοινοτικής πρωτοβουλίας για τον πολιτισμό. Ε/κ και Τ/κ της Αμμοχώστου, συνέχισε, κατάφεραν και έχτισαν γέφυρα εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Η Πρωτοβουλία “Αμμόχωστος η πόλη μας”, ανέφερε ο Παύλος Ιακώβου, προγραμματίζει συγκεντρώσεις Αμμοχωστιανών σε όλες τις πόλεις για γνωριμία μεταξύ τους και ενημέρωση για το Κυπριακό, παρουσία του Δημάρχου, Αλέξη Γαλανού και διαφορετικού κάθε φορά φιλοξενούμενου. Ανακοίνωσε επίσης ότι προγραμματίζουν εντός Οκτωβρίου δικοινοτική συναυλία με Κύπριους καλλιτέχνες, Ε/κ και Τ/κ, στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

Ο αριθμός των παρευρισκομένων χθες στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας ξεπέρασε τις προσδοκίες τους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σερντάρ Ατάϊ, συντονιστής της τ/κ ομάδας MASTER Αμμοχώστου, που στήριξε επίσης την παράσταση, κάνοντας λόγο για 3.500 θεατές, 2800 Ε/κ και περίπου 700 Τ/κ, όπως υπολόγισε. “Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά. Κάναμε μαζί ένα ταξίδι στις ρίζες μας, στην κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά”. Πολλοί άνθρωποι, πρόσθεσε, μεταξύ τους μιλούσαν χθες βράδυ για τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας πριν από 40-50 χρόνια. “Ήταν μια πολύ συναισθηματική βραδιά, ζήσαμε πραγματικά μια νοσταλγία. Πήραμε πολύ καλές αντιδράσεις”.

Για τον κ. Ατάι, που είναι από την Αμμόχωστο, το κοινό της πόλης αυτής είναι έτοιμο για τέτοιους είδους εκδηλώσεις, σημειώνοντας ότι η παράσταση “Ιππόλυτος” ήταν η δεύτερη εκδήλωση της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, με πρώτη την μουσική εκδήλωση στον Πύργο του Οθέλλου. Εξέφρασε μάλιστα την ετοιμότητα της ομάδας του να στηρίξουν τυχόν νέα παράσταση στην Αμμόχωστο από τον ΘΟΚ.

Η συνεργασία των δύο κοινοτήτων στην Αμμόχωστο δεν χωλαίνει και δεν επηρεάστηκε τα προηγούμενα χρόνια από την ατμόσφαιρα που χάλασε, ούτε από την απαισιοδοξία που παρέσυρε τον κόσμο. Ομάδες Τ/κ και Ε/κ συναντιόμασταν πάντα και συνεχώς κάναμε κάτι, σημείωσε, λέγοντας ότι ο καθένας γνωρίζει το ρόλο του πολύ καλά και το καθήκον που έχει να εκτελέσει. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα συνεχισθούν, είπε ο κ. Ατάϊ καταλήγοντας: “θα συνεχίσουμε, δεν υπάρχει στασιμότητα. Οι εκδηλώσεις μας στην Αμμόχωστο θα συνεχιστούν”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy