Το λιμάνι της Λάρνακας ξανά στο μικροσκόπιο Διερευνητικής Αποστολής της Επιτροπής Αναφορών

«Από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε το ζήτημα στηρίξαμε τους πολίτες της Λάρνακας, τόσο τοπικά αλλά και στην Ευρώπη, διότι πιστέψαμε στην ορθότητα της κρίσης τους και την συλλογικότητα του σκοπού τους. Οι προσπάθειες και οι αγώνες τους δεν ωφελούν μόνο την Λάρνακα, αλλά όλη την Κύπρο. Όλα αυτά δεν αντιστρατεύονται την ανάπτυξη ενώ αντίθετα οικοδομούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και ενισχύουν τις συμμετοχικές διαδικασίες των πολιτών στα κοινά τους. Κανείς δεν μπορεί να απέχει αυτής της προσπάθειας”

Αυτά σημειώνει ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου επ’ ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο επίσημης αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 20 -22 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής (fact finding mission) για την  βιομηχανοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας.  Η επίσκεψη της Επιτροπής γίνεται  στο πλαίσιο εξέτασης αναφορών/καταγγελιών οργανωμένων συνόλων/φορέων αλλά και πολιτών από την Λάρνακα και Αραδίππου προς την Επιτροπή για του πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από αυτήν.

Σύμφωνα με τον Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος είναι πλήρες μέλος της Επιτροπής και λαμβάνει μέρος στην αποστολή,   η «επίσκεψη  καταδεικνύει  την σοβαρότητα με την οποία η Επιτροπή Αναφορών αντιμετωπίζει τις καταγγελίες των πολιτών/φορέων της Λάρνακας. Από την άλλη, στόχο έχει να αναδείξει και το αυτονόητο, ότι δηλαδή μόνο οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε ειδικό την καθημερινότητα της πόλης τους, τα προβλήματα και τις ανάγκες της. Επομένως καμία βελτίωση, κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς διαφάνεια και την ενεργό συμμετοχή αυτών των πολιτών στις διαδικασίες. Πρέπει να πολεμήσουμε την εσωστρέφεια του συστήματος και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς. Νομίζω ότι η αποστολή της Επιτροπής Αναφορών ενισχύει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια»

Στις αναφορές τους προς την Επιτροπή οι καταγγέλλοντες είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για την τροχοδρομούμενη  απόφαση του κράτους για διαχείριση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων από το λιμάνι Λάρνακας αλλά και της ζώνης ελαφριάς βιομηχανίας Αραδίππου (περιοχή Κρασά), η οποία έγινε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με αυτούς. Είχαν επίσης  εκφράσει την αγωνία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο για την υγεία και ασφάλεια τους αλλά και για το περιβάλλον.

Καθηκόντως, η  Επιτροπή Αναφορών εξέτασε την σχετική καταγγελία για την βιομηχανοποίηση του Λιμανιού της Λάρνακας σε ανοικτή ακρόασή που έγινε στις 02/06/2016. Η υπό αναφορά καταγγελία παρουσιάστηκε από την κα. Μαρία Θεοδώρου, μέλος μιας από τις ομάδες  πολιτών της Πόλης και επαρχίας Λάρνακας που υπέβαλαν καταγγελίες. Η Επιτροπή αποφάσισε όπως παραμείνει ανοικτή η αναφορά με θέμα τους περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους από την κατασκευή ενεργειακού βιομηχανικού λιμένα στην Λάρνακα καθώς και όπως αποσταλούν σχετικές επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο αρμόδιο υπουργείο/τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στο Δήμο Λάρνακας για περαιτέρω πληροφορίες και διερεύνηση του ζητήματος.

Αποφασίστηκε επίσης όπως διερευνηθεί η πιθανότητα αποστολής μελών της Επιτροπής στο λιμάνι Λάρνακας για εξέταση του προβλήματος και συλλογή στοιχείων (fact-finding mission). Η απόφαση  για την αποστολή Διερευνητικής Αποστολής  στην Κύπρο λήφθηκε λίγους μήνες μετά κατόπιν εισήγησης των ευρωβουλευτών της  Ενωμένης Αριστεράς (που είναι πλήρη μέλη στην Επιτροπή Αναφορών) η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε.

Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η  αποστολή της Επιτροπής Αναφορών θα επισκεφθεί το λιμάνι της Λάρνακας ενώ θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους δημάρχους Λάρνακας και Αραδίππου. Θα συναντηθούν επίσης με τον υπουργό Γεωργίας, και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Μεταφορών και Εσωτερικών, καθώς και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Συναντήσεις θα έχουν με ανώτερους λειτουργούς του υπουργείου Ενέργειας, καθώς και με τον Γενικό Ελεγκτή και την Επίτροπο Διοικήσεως.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy