Το μέλλον των ψευδών ειδήσεων (Fake News)

Νέες τεχνολογίες, ένα νέο είδος εργαλείων χειρισμού βίντεο και ήχου που επιτρέπει τη δημιουργία των πιο ρεαλιστικών ειδήσεων που μπορεί κανείς να φανταστεί και μπορεί να ξεγελάσει τον οποιονδήποτε.

Καλωσορίσατε λοιπόν στον κόσμο των ψευδών ειδήσεων.

Στην εποχή του Photoshop, των απεριόριστων φίλτρων που κατακλύζουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στην εποχή του «όλα επιτρέπονται αρκεί το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό και να χαϊδεύει τα μάτια μας», προκειμένου να προσελκύσει followers, συνηθίζουμε να πέφτουμε θύματα χειραγώγησης χωρίς καν να υποψιαζόμαστε πως και πότε.

Τα θέματα που διαβάζουμε ή ακούμε καθημερινά καλλωπίζονται, παίρνουν άλλες διαστάσεις και τελικά συνειδητοποιούμε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει το αληθινό από το πλαστό. Τα fake news είναι η νέα πραγματικότητα.

Και μπορεί να έγιναν μόδα χάρη στην λατρεία του νέου Αμερικανού Προέδρου να χρησιμοποιεί την έκφραση τουλάχιστον 20 φορές σε κάθε δημόσια ομιλία του και σχεδόν καθημερινά στα τουιταρίσματά του, όμως η χειραγώγηση των εικόνων και του ήχου δεν ήρθε για να φύγει εύκολα από τις ζωές μας.

 


 

Ένα νέο είδος τεχνολογιών που αναπτύσσονται χέρι χέρι με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τα προγράμματα γραφικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι δυνατό να δημιουργήσουν ρεαλιστικές ειδήσεις.

Ειδήσεις που θα επιτρέπουν να βλέπουμε και να ακούμε πράγματα που θα φαντάζουν απίθανα. Κι όχι μόνο να διαβάζουμε πλέον.

Ιδού το μέλλον των Fake News

Η έρευνα επάνω στη συλλογή και σύνθεση διαφορετικών οπτικών και ηχητικών στοιχείων της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι μόνο ένας κλάδος που φέρνει το μέλλον πιο κοντά.

Το Face2Face, είναι ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και αυτό που κάνει, μεταξύ άλλων, είναι να παραποιεί βίντεο όπως για παράδειγμα την ομιλία ενός διάσημου προσώπου, επιτρέποντας σε ένα δεύτερο άτομο να βάζει λόγια στο στόμα του. Κι όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.

Ακούγεται τρελό; Είναι. Ας το εξηγήσουμε πιο απλά.

Το πρόγραμμα καταγράφει τις εκφράσεις προσώπου του δεύτερου ατόμου καθώς μιλά μπροστά σε μία ψηφιακή κάμερα και στη συνέχεια μεταφέρει αυτές τις κινήσεις απευθείας στο πρόσωπο του προσώπου στο αρχικό βίντεο.

Η ερευνητική ομάδα του Στάνφορντ έδωσε ένα μικρό παράδειγμα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του «κουκλοθέατρου» σ’ αυτό το βίντεο με την ομιλία του Ντόναλντ Τράμπ.

Κι αν από μόνο το λογισμικό είναι ένα απίστευτο εργαλείο και αρκετά διασκεδαστικό να παίζει κανείς μαζί του, με την προσθήκη μίας πειστικής φωνής μπορεί πολύ εύκολα και απλά να μοιάζει με τον ίδιο τον πολιτικό που ακούμε και βλέπουμε καθημερινά.

Την ίδια ώρα, μία άλλη ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ εργάζεται συστηματικά επάνω στην φωνητική πλαστοπροσωπία.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 3-5 λεπτών της φωνής του «θύματος» που θα πάρουν από ένα βίντεο του YouTube ή από κάποια ραδιοφωνική εκπομπή, μπορούν να δημιουργήσουν μία συνθετική φωνή που κάλλιστα θα ξεγελάσει τον άνθρωπο αλλά και τα προγράμματα βιομετρικών συστημάτων φωνής που χρησιμοποιούνται από τράπεζες και smartphones.

Μιλώντας σε ένα απλό μικρόφωνο έπειτα και τοποθετώντας την φωνή τους στο λογισμικό, αυτό είναι ικανό να τις μετατρέψει ώστε να φαίνεται ότι προήλθαν από το «θύμα».

Επάνω στην ίδια βάση κινείται και η καναδική εταιρία start up Lyrebird που έχει αναπτύξει παρόμοιες δυνατότητες προκειμένου να μετατρέπει κείμενα σε audiobooks “διαβασμένα” από διάσημες φωνές ή ακόμα χαρακτήρες σε βιντεοπαιχνίδια. Είναι ουσιαστικά ένα photoshop ήχου.

Και παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία φωνητικής μορφοποίησης μοιάζει αθώα, σε συνδυασμό με την τεχνολογία μορφοποίησης προσώπου μπορεί να δημιουργήσει πειστικές ψευδείς δηλώσεις-ειδήσεις προερχόμενες από δημόσια πρόσωπα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το βίντεο Synthesizing Obama του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Οι ερευνητές πήραν τον ήχο από μια ομιλία του Ομπάμα και το χρησιμοποίησαν για να δώσουν ζωή στο πρόσωπό του σε ένα εντελώς διαφορετικό βίντεο.

Η ακρίβεια που έχει το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτική κι όλα αυτά χάρη στην εκπαίδευση ενός επαναλαμβανόμενου νευρικού δικτύου μετά από ώρες ανάλυσης οπτικού υλικού.

Οι χρήσεις των νέων αυτών τεχνολογιών είναι άπειρες σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο τμήμα πληροφορικής του Μπέρμιγχαμ, Nitesh Saxena.

“Θα μπορούσατε να αφήσετε ψεύτικα μηνύματα φωνής σε τηλεφωνητή παρουσιαζόμενος ως κάποιος άλλος ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ώστε να δημοσιεύσετε στο ίντερνετ ψευδείς ειδήσεις προσποιούμενος κάποιον άλλο».

Κι αν οι τεχνολογίες μορφοποίησης έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους ακόμα μέχρι να τελειοποιηθούν καθώς οι εκφράσεις του προσώπου μοιάζουν αφύσικες και η φωνή ρομποτική ωστόσο η έρευνα προχωρά με γοργά βήματα και δεν είναι μακριά η στιγμή που θα μπορούν να αναδημιουργήσουν πιστά τον ήχο και την εμφάνιση ενός ατόμου που δύσκολα θα μπορεί να ανιχνευτεί από τον άνθρωπο ή από μηχανή.

Μέσα ενημέρωσης και ανεξέλεγκτη εξάπλωση πληροφοριών

Οι μηχανισμοί που τώρα χρησιμοποιούνται από μεγάλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης για να εξακριβώσουν την αλήθεια και να επαληθεύσουν μία είδηση αναγκαστικά θα αλλάξουν.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια και στο περιεχόμενο σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία όπως ο φυσικός ήχος, το περιβάλλον και οι καιρικές συνθήκες ακόμα την δεδομένη στιγμή θα αποκτήσουν άλλη βαρύτητα.

Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίζουν ο φωτισμός, οι σκιές αλλά και ο απόλυτος συγχρονισμός, σύμφωνα με τον Mandy Jenkins της εταιρίας Storyful που ειδικεύεται στην επαλήθευση Περιεχομένου Ειδήσεων.

Διότι αν κάποιος μοιάζει με τον Τραμπ και μιλάει σαν τον Τραμπ τότε θα πιστέψουμε ότι είναι ο Τραμπ», σημειώνει ο καθηγητής Saxena.

Κι αν τώρα ήδη ο κόσμος πιστεύει ειδήσεις πριν καν τις δει ή τις ακούσει φανταστείτε πως θα είναι τα πράγματα όταν θα έχει και αποδείξεις οπτικές και ηχητικές που δύσκολα θα μπορούν να επαληθευτούν.

Ψευδείς ειδήσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το Facebook αλλά και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και του YouTube έχουν ήδη ξεκινήσει μία τεράστια διαφημιστική εκστρατεία προειδοποιώντας τους χρήστες τους για τους κινδύνους των Fake News.

Το Facebook έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις για την καταπολέμηση της διασποράς κακόβουλων ειδήσεων κάτι που έγινε εντονότερο κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία.

Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τον κολοσσό των social media να λάβει αυστηρά μέτρα ενώ απειλούν ταυτόχρονα με την θέσπιση νόμων και την επιβολή προστίμων εάν οι εταιρείες δεν κάνουν κάτι άμεσα για την απομάκρυνση προπαγανδιστικού υλικού και την εξάπλωση ψευδών ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο ιδρυτής της Wikipedia, μία νέα υπηρεσία είναι στα σκαριά για την καταπολέμηση των fake news.

Ο Jimmy Wales, ιδρυτής της Wikipedia θα δημιουργήσει την ιστοσελίδα Wikitribune που θα συνδυάζει το έργο έμπειρων δημοσιογράφων αλλά και καλά εκπαιδευμένων εθελοντών και στόχο θα έχει να προσφέρει «αντικειμενικά και ουδέτερα» δημοσιεύματα που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της η νέα υπηρεσία δεν θα περιέχει διαφημίσεις όπως και η Wikipedia και θα διατίθεται δωρεάν.

Οι συγγραφείς θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς τις πηγές τους ενώ αλλαγές θα γίνονται και θα αναρτώνται αφού πρώτα περάσουν και εγκριθούν από μέλη του προσωπικού ή από έμπειρους εθελοντές.

Στόχος είναι τα δημοσιεύματα να είναι όσο το δυνατό πιο ακριβή και να στηρίζονται επάνω σε γεγονότα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy