Το #NatureAlert διασώζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φύση

Μετά την πανευρωπαϊκή εκστρατεία #NatureAlert, η οποία έσπασε ρεκόρ συμμετοχής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι οι Οδηγίες για τη Φύση θα διασωθούν. Οι ΜΚΟ τονίζουν ότι έφτασε η ώρα για καλύτερη εφαρμογή

Σε κοινό δελτίο Τύπου για την επιτυχία της εκστρατείας, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria και οι Φίλοι της Γης Κύπρου επικροτούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επιβεβαίωσε επίσημα ότι οι νόμοι για τη φύση –οι Οδηγίες για τα Πουλιά και τους Οικοτόπους– θα διασωθούν και δεν θα επαναξιολογηθούν ούτε θα αποδυναμωθούν. Η ανακοίνωση αυτή δίνει τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας δύο ετών σχετικά με το μέλλον των Οδηγιών. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε επίσης και σε ένα σχέδιο δράσης για την καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των Οδηγιών.

«Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί επιτυχία μισού εκατομμυρίου πολιτών οι οποίοι ζήτησαν από την Επιτροπή να σώσει και να επιβάλει τους νόμους αυτούς μέσα από την πανευρωπαϊκή εκστρατεία #NatureAlert. Αυτά είναι καλά νέα για τον Ακάμα, τη Λίμνη και όλες τις απειλούμενες περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 στην Κύπρο, καθώς η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η κατάλληλη προστασία και διαχείριση περιοχών είναι ζωτικής σημασίας» είπε ο Λεύκιος Σεργίδης από το Terra Cypria.

Οι Οδηγίες για τη Φύση είναι απαραίτητες για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη αφού διασφαλίζουν περισσότερα από 1400 απειλούμενα είδη και προστατεύουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα φυσικών εκτάσεων. Οι Οδηγίες έχουν την αποδοχή της κοινής γνώμης, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών που βρίσκονταν σε αμφισβήτηση, επιστήμονες, κοινή γνώμη, επιχειρήσεις, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυβερνήσεις πολλών κρατών μελών τις προασπίστηκαν έντονα. Στην Κύπρο 63 περιοχές εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000 αλλά πολλές από αυτές απειλούνται από μη-βιώσιμη ανάπτυξη. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για προστατευτική διαχείριση των περιοχών αυτών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη, ώστε η απόφαση αυτή να αποτελεί πραγματική νίκη για τη φύση της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να προταθούν αυστηρά μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή και επιβολή της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών που υποβαθμίζουν τη φύση, όπως η βιομηχανική γεωργία.

«Το μήνυμα της εκστρατείας, και τώρα και της Επιτροπής, είναι ξεκάθαρο: πρέπει να προστατεύσουμε τη φύση αποτελεσματικά, για τη δική μας ευημερία. Τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο η αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 και όχι μόνο, πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας σελίδας. Σ’ αυτήν πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται και μια ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να εξασφαλιστεί ότι δεν υποστηρίζονται πλέον γεωργικές πρακτικές επιβλαβείς για το περιβάλλον» είπε ο Μάρτιν Χέλλικαρ, Διευθυντής του Πτηνολογικού.

«Η φύση στην Ευρώπη, και ειδικά η φύση στην Κύπρο, γλύτωσε από ένα σοβαρό πλήγμα. H ύπαρξη της φύσης στη ζωή μας είναι αναφαίρετο δικαίωμα, και οι ζωτικοί νόμοι για τη φύση δεν θα έπρεπε καν να αμφισβητηθούν εξαρχής. Αυτή είναι μια ήττα για εκείνους που επιδιώκουν να υποβαθμίσουν τις προσπάθειές μας για τη διατήρηση και προστασία της φύσης, με πρόσχημα την αποφυγή γραφειοκρατίας» πρόσθεσε η Νατάσα Ιωάννου από τους Φίλους της Γης Κύπρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy