Το πάει μέχρι τέλους ο Νίκος Ρωμανός

«Αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους» εμφανίζεται ο Νίκος Ρωμανός που εδώ και 22 ημέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του αλλά και το «δικαίωμα στη μόρφωση ο,τιδήποτε κι αν έχει συμβεί» τόνισαν γονείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φίλοι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν για το θέμα στο θέατρο «Εμπρός».

Στο μεταξύ, το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται η οριστική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας προτείνει να απορριφθεί εκ νέου το αίτημα. Από την πλευρά του υπ. Δικαιοσύνης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου προτείνει ως μέσο συνέχισης των σπουδών την τηλεδιάσκεψη. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον 20χρονο απεργό πείνας και σήμερα. Συνέντευξη Τύπου από την οικογένεια. Αρνούνται την υποχρεωτική σίτιση του Ρωμανού οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Κραυγή αξιοπρέπειας η απεργία πείνας

«Η κατάσταση του Νίκου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θανατολογίας» τόνισε η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός – αναισθησιολόγος (που ο ίδιος ο Ρωμανός έχει επιλέξει) και μητέρα του Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκου, που συμπαραστέκεται στον Ρωμανό και επίσης βρίσκεται σε απεργία πείνας.

Η γιατρός σημείωσε ότι ο Νίκος Ρωμανός έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι θέλει να προχωρήσει μέχρι τέλους χωρίς τη λήψη ενδοφλέβιων υγρών, «ούτε λόγος βεβαίως για το ‘βασανιστήριο’ της υποχρεωτικής σίτισης». Η ίδια χαρακτήρισε κραυγή αξιοπρέπειας την απεργία πείνας και επισήμανε ότι νικητής είναι πάντα ο απεργός, ανεξαρτήτως έκβασης, γιατί βάζει πάνω από όλα την αξιοπρέπειά του.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Πέτρου Δαμιανού, εκπαιδευτικού – διευθυντή του γυμνασίου – λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα. «Τον Νίκο, τον χρειαζόμαστε. Τον έζησα δυο χρόνια, στη β’ και τη γ’ λυκείου, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι ο συνήθης μαθητής Αυλώνα. Είναι ένας διαφορετικός μαθητής» σημείωσε.

Από την πλευρά της η εγκληματολόγος Νατάσσα Τσουκαλά επιτέθηκε στον υπ. Δικαιοσύνης για την πρότασή του περί εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι παρενέβη με μεγάλη καθυστέρηση. «Περίμενε ο υπουργός να μετρήσει το ρεύμα συμπάθειας κι αλληλεγγύης. Όταν είδε ότι οι απεργοί είχαν υπερκομματική στήριξη, παρενέβη» δήλωσε για να προσθέσει ότι συνειδητά διακινδύνευε την υγεία του Ρωμανού.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη «συναινετική πρόταση» του υπουργού «κατ’ επίφαση σύννομη». «Οι άδειες έναν λόγο ύπαρξης έχουν, να μην αποκοπούν οι κρατούμενοι από την κοινωνία, να μη γίνουν αγρίμια. Το γνωρίζει αυτό ο υπουργός;» διερωτήθηκε, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να διατυπώνονται τέτοιες προτάσεις για κρατούμενους που έχουν πρόσκαιρη κάθειρξη και κάποια στιγμή θα βγουν στην κοινωνία. «Μεταφέρει τη λογική των φυλακών υψίστης ασφαλείας στις φυλακές τύπου Β, γι’ αυτό είναι επικίνδυνη η πρόταση του υπουργού» εκτίμησε.

Στον κ. Αθανασίου επιτέθηκε και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος, για «υποκριτική στάση», «ασχολείται εδώ και δυο χρόνια με τα βραχιολάκια» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν παρακαλάω, ούτε θα θέσω σε κοινή θέα τα συναισθήματα μου» τόνισε. «Το παιδί μου ακολουθεί μια προσωπική ηθική στάση, και δεν διστάζει να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του».

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Κανελλοπούλου, καθώς και ο Τάσος Κουράκης.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Ο Νίκος Ρωμανός έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας εδώ και 22 ημέρες ζητώντας τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται και θα του επιτρέψουν να κάνει τις σπουδές του στο ΤΕΙ που πέρασε μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων. Η εκπαιδευτική του άδεια όμως κόπηκε παρότι η ίδια η Πολιτεία είχε επιχειρήσει να τον βραβεύσει για την επιτυχία του (σ.σ. ο Νίκος Ρωμανός αρνήθηκε το βραβείο). Ο απεργός πείνας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στο Γεννηματάς.

Όπως αναφέρει η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου, ο Νίκος Ρωμανός αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, καθώς μπορεί να υποστεί επικίνδυνες και θανατηφόρες αρρυθμίες, νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια, ενώ σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δικηγόροι του «οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται δυστυχώς αναμενόμενη».

Εδώ και λίγες ημέρες σε απεργία πείνας εις ένδειξη αλληλεγγύης προς το Νίκο Ρωμανό έχει προχωρήσει και ο Γιάννης Μιχαηλίδης που νοσηλεύεται ήδη ενώ από χθες το ίδιο έκαναν και οι δυο ακόμη καταδικασμένοι για τη ληστεία στο Βελβεντό, Χρήστος Πολίτης και Ανδρέας Μπουρζούκος.

Για τον ίδιο λόγο σε απεργία πείνας βρίσκεται επί 34 ημέρες και ο καταδικασμένος για την 17Ν Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος λάμβανε τις άδειες κανονικά έως την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Κινητοποιήσεις

Στις 10.00 το πρωί στα δικαστήρια Πειραιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης, καθώς εξετάζεται το αίτημα χορήγησης της εξεταστικής άδειας του Νίκου Ρωμανού.

Στις 18.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σειρά συγκεντρώσεων και πορειών αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό, τόσο στην Αθήνα (Μοναστηράκι), όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες βρίσκεται σε κατάληψη το κτίριο του Πολυτεχνείου, ενώ αλληλέγγυοι σηκώνοντας πανό έκαναν παρέμβαση έξω από τις οικίες των Ευάγγελου Βενιζέλου και Καρόλου Παπούλια.

Νομοθετική ρύθμιση για φοίτηση εξ αποστάσεως ετοιμάζει η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, φοίτηση εξ αποστάσεως προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, δηλώνοντας αναρμόδιος για το θέμα των αδειών.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε, εκ νέου το πρωί της Τρίτης στο Mega, ότι το θέμα της εξ αποστάσεως φοίτησης στα ΑΕΙ θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών σημείωσε ότι δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών και δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων, που είναι το συμβούλιο του οποίου προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός.

«Εξετάζουμε το ζήτημα με σοβαρότητα και προσπαθούμε να βρούμε λύση, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας» δήλωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, εξηγώντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα αφορά την εξ αποστάσεως φοίτηση. «Σεβόμαστε το νόμο και θα δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στον Ρωμανό, όσο και σε άλλους κρατουμένους να σπουδάσουν. Είμαστε υπέρ της φοίτησης των κρατουμένων» υποστήριξε.

Προχθές ομάδα αλληλέγγυων πραγματοποίησε παρέμβαση υπέρ του Νίκου Ρωμανού έξω από το σπίτι του Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy