Tο παραμύθι της «Σταχτοπούτας» ζωντανεύει στο «17ο PafosAphroditeFestival»

Για 17η συνεχή χρονιά το «Pafos Aphrodite Festival» δηλώνει παρών στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Έχοντας μέχρι σήμερα παρουσιάσει αξιόλογες παραστάσεις από διεθνούς φήμης όπερες, φέτος δίνει την ευκαιρία στο φιλόμουσο κοινό της Κύπρου να απολαύσει το διάσημο μελόδραμα «LaCenerentola» («Η Σταχτοπούτα») του GioachinoRossini σε μια διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση, από άποψη τόσο καλλιτεχνικού επιπέδου, όσο και οργάνωσης.

Το φετινό «17ο Pafos Aphrodite Festival» θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, με τη συμμετοχή μιας ομάδας καταξιωμένων καλλιτεχνών από το γαλλικό λυρικό οργανισμό RamfisProductionsAvignon, αλλά και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Μιλώντας στην καθιερωμένη Διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας, Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε: «Για 17η συνεχή χρονιά, χάρη στη στήριξη του φιλόμουσου κοινού της Κύπρου και των ξένων επισκεπτών που αγκάλιασαν το Pafos Aphrodite Festival, ο μαγευτικός χώρος του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου γίνεται εστία και σημείο αναφοράς του πολιτισμού χωρίς σύνορα. Μέσα από τη μακρόχρονη, δημιουργική πορεία του θεσμού, η Πάφος αλλά και η χώρα μας ευρύτερα, έχει αποκτήσει το δικό της στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης και έχει καταστεί χώρος μόνιμης και γόνιμης συνάντησης λαών και πολιτισμών. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που η Πάφος, ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, καλείται να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην πολύχρονη ιστορία του μεγάλου αυτού θεσμού, αξιοποιώντας προς τούτο όλες τις δυνατότητές της και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας «Pafos Aphrodite Festival», ευχαρίστησε τους θεσμικούς χορηγούς και τους υπόλοιπους χορηγούς και υποστηρικτές του Φεστιβάλ για τη σημαντική στήριξη που παρέχουν στο θεσμό.

To δημοφιλές μελόδραμα του συνθέτη GioachinoRossini, «LaCenerentola» («Η Σταχτοπούτα») και η έμπειρη καταξιωμένη καλλιτεχνική ομάδα του λυρικού Οργανισμού RamfisProductionsAvignon και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, αποτελούν τα εχέγγυα της επιτυχίας του φετινού Φεστιβάλ. Σκηνοθέτης του έργου για τρίτη συνεχή χρονιά είναι ο PaoloPanizza και διευθυντής ορχήστρας ο MassimoTaddia. Επίσης, στη φετινή παραγωγή συμμετέχει και μια ομάδα Κυπρίων χορωδών που θα πλαισιώνει την λυρική χορωδία “Amintore Galli” από την πόλη Ρίμινι της Ιταλίας.

Παρόντες στη διάσκεψη ήταν επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΚΟΤ κ. Άγγελος Λοΐζου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου κα Αίγλη Παντελάκη, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Jean-LucFlorent και εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών του Φεστιβάλ.

Λαμβάνοντας το λόγο με τη σειρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, δήλωσε: «Στην πάροδο των τελευταίων 17 χρόνων, η εταιρεία “Pafos Aphrodite Festival” συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης. Αξίζει και πρέπει να τονίσουμε ότι η συνεργασία της εταιρείας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υπήρξε γόνιμη και παραγωγική σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν βέβαια πάντοτε τα περιθώρια να ενισχυθεί περαιτέρω η προστιθέμενη αξία του θεσμού με την ενεργότερη εμπλοκή του κυπριακού καλλιτεχνικού δυναμικού, έτσι που κάποτε να καταστεί δυνατό, με βάση τα εχέγγυα, τις εμπειρίες και τις πολιτιστικές μας δυνατότητες, να έχουμε ως Κύπρος τις δικές μας οπερατικές παραγωγές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός της συμμετοχής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου στις διοργανώσεις των τελευταίων τριών χρόνων, η οποία σηματοδοτεί την προσπάθεια της εταιρείας για υλοποίηση του στόχου της για διοργάνωση στο μέλλον μιας κυπριακής καθόλα παραγωγής».

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΟΤ κ. Άγγελος Λοΐζου ανέφερε: «Ως Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού χαιρετίζουμε τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις αφού συμβάλλουν με ουσιαστικό  τρόπο στην προσπάθεια όλων των εταίρων στον τουριστικό τομέα για  καθιέρωση της Κύπρου ως ενός προορισμού  που προσφέρει στον ξένο τουρίστα ποιοτικές και αξιόλογες επιλογές, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι παρέχεται και στον Κύπριο η ευκαιρία να χαρεί μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία».

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, κα Αίγλη Παντελάκη, ανέφερε: «Φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει στο Φεστιβάλ καλύπτοντας το ορχηστρικό μέρος των παραστάσεων. Η συμμετοχή της, μαζί με τη συμμετοχή αριθμού χορωδών από την Κύπρο, αποτελούν σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του θεσμού, αφού ενισχύεται με ουσιαστικό τρόπο η κυπριακή συμμετοχή. Στις παραγωγές των δύο προηγούμενων χρόνων, η Ορχήστρα κέρδισε τα καλύτερα σχόλια για την όλη παρουσία της και το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στη φετινή παραγωγή θα ανταποκριθεί επάξια στις καλλιτεχνικές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, διαφαίνεται η προοπτική συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας αυτής και σε μελλοντικές παραγωγές του Φεστιβάλ, το οποίο θα μπορεί να έχει περισσότερη συμμετοχή στην καλλιτεχνική διαμόρφωση των παραστάσεων που παρουσιάζει και, επίσης, να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή Κύπριων καλλιτεχνών στις παραγωγές του».

Τέλος, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. Jean-LucFlorent, επισήμανε ότι υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας της κυπριακής πολιτιστικής σκηνής, ιδίως μέσω της συμμετοχής του στα μεγαλύτερα γεγονότα της κυπριακής πολιτιστικής ατζέντας, ενώ παράλληλα προσφέρει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού . Ταυτόχρονα,  το ευνοϊκό πλαίσιο που επικρατεί, ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Θεσμικοί χορηγοί του «PafosAphroditeFestival 2015» είναι τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Μέγας Χορηγός του φετινού Φεστιβάλ είναι η εταιρεία BancdeBinary και υποστηρικτής η ShacolasGroup.  Xορηγός φιλοξενίας η ΚΑΝΙΚΑ HOTELSANDRESORTS.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy