Το παραμύθι των κόκκινων δανείων…

Του  Αμβρόσιου Προδρόμου

 

Για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), πιο γνωστά και ως κόκκινα δάνεια (λες και τα δάνεια έχουν χρώμα) έχουν λεχθεί πάρα πολλά, σε σημείο που το συγκεκριμένο θέμα έχει καταστεί βαρετό, παρ’ όλο που αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα στην κυπριακή κοινωνία και αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα, η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί. Η βόμβα αυτή έχει και χρονοδιακόπτη ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο μέσος πολίτης ακούει τόσα πολλά για το συγκεκριμένο θέμα και δικαιολογημένα πάρα πολλοί συμπολίτες μας τελούν σε άγνοια και απόγνωση, αφού δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιοι λένε την αλήθεια και ποιοι όχι.

Επειδή το θέμα επανέρχεται συνεχώς στην επιφάνεια και επειδή οι αριθμοί σπάνια λένε ψέματα, το θέμα των ΜΕΔ θα πρέπει να το εξετάσουμε μέσα από συγκεκριμένες παραμέτρους:

1. Το ύψος των ΜΕΔ.

2. Τη δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια σε μακροχρόνια και μόνιμη βάση, βάσει των μισθών τους.

3. Το ύψος της ανεργίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

4. Τη διάθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων να συνεργαστούν για την επίλυση του θέματος.

5. Το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τα ΜΕΔ και την πολιτική βούληση του συντεταγμένου κράτους να επιλύσει το θέμα.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν βασικά στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αγνοηθούν. Όσον αφορά το ύψος των ΜΕΔ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δίνει σταθερά στην Κύπρο τη θλιβερή πρωτιά. Τα ΜΕΔ παραμένουν μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 πάνω από το 47%. Το ποσοστό από μόνο του δίνει και την απάντηση αν υπάρχει σημαντική προοπτική. Απάντηση στο δεύτερο ερώτημα δίνει η συνεχής παραμονή των ΜΕΔ στο ίδιο ποσοστό (47%). Το στοιχείο αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δανειολήπτες, παρά τα όποια μέτρα έχουν παρθεί, είτε από τα τραπεζικά ιδρύματα είτε από το κράτος, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που οι τράπεζες θεωρούν ότι έχουν απέναντί τους. Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα, η απάντηση έρχεται και πάλι μέσα από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ. Στο τέλος του 2016 υπήρχαν στην Κύπρο 367.000 εργαζόμενοι, ποσοστό όμως πέραν του 12% (45.000) αυτών των εργαζομένων βρίσκονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Παρ’ όλο που η οικονομία φαίνεται να αναπτύσσεται, αυτή η ανάπτυξη δεν φαίνεται σε καμιά περίπτωση να αποτυπώνεται πάνω στα ΜΕΔ. Από την άλλη τα τραπεζικά ιδρύματα δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση του θέματος. Η πρόσφατη συνεργασία του Συνεργατισμού με την ισπανική εταιρεία διαχειρίσεως ΜΕΔ, ALTAMIRA, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μαζική εκποίηση περιουσιών. Όσοι δεν γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη εταιρεία τότε καλό είναι να δουν το ποσοστό των εκποιήσεων στην Ισπανία στα οποία εμπλέκεται η συγκεκριμένη εταιρεία. Όσον αφορά το πιο σημαντικό θέμα, αυτό του νομικού πλαισίου, μπορούμε χωρίς δισταγμό να πούμε ότι οι δανειολήπτες είναι εντελώς εκτεθειμένοι στις ορέξεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτό αντικατοπτρίζει και την πολιτική βούληση για αντιμετώπιση του θέματος.

Τα ΜΕΔ δεν μπορούν να αποτελούν θέμα εσκεμμένης παραπληροφόρησης. Τα δεδομένα είναι εκεί και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Η πολιτική συγκυρία των προεδρικών εκλογών είναι αυτή η οποία κρατά τα τραπεζικά ιδρύματα από το να προβαίνουν σε μαζικές εκποιήσεις. Ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι, αναλόγως των αποτελεσμάτων, οι τράπεζες θα αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος αυτού. Το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει το θέμα πριν αυτό βγει εκτός ελέγχου. Η πραγματικότητα είναι απλή, με τους μισθούς να έχουν καθηλωθεί, δεν υπάρχει καμιά προοπτική μείωσης των ΜΕΔ. Η όποια σποραδική μείωση λόγω αναδιάρθρωσης κάποιων δανείων δεν έχει πραγματική προοπτική. Αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Το παραμύθι κάποτε πρέπει να τελειώσει…

Πηγές: 1. Eurostat 2. Trading Economics 3. European Systemic Risk Board: “Resolving non-performing loans in Europe” July 2017

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy