«Το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας ευνοεί την τράπεζα»

Το δυσνόητο και το δαιδαλώδες του πλαισίου, όπως έχει ψηφιστεί, μετατρέπει ένα δανειολήπτη σε αδύναμο κρίκο, ευνοεί τη δεσπόζουσα θέση της τράπεζας και μεταφέρει την επίλυση των διαφορών στα δικαστήρια, μετατρέποντας έτσι τον πολίτη σε έρμαιο κοστοβόρων δικαστικών διαδικασιών, δήλωσε σε σχέση με την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Σε δηλώσεις του σήμερα για το θέμα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «με την ίδια υπευθυνότητα που κρίναμε με την ψήφο μας το μνημόνιο για να αποφύγουμε τη χρεωκοπία της οικονομίας, με την ίδια υπευθυνότητα προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο Πλαίσιο Αφερεγγυότητας πρόνοιες ώστε αυτό να καταστεί πραγματικό πλαίσιο προστασίας με απλοποιημένες διαδικασίες».

Ανέφερε ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΕΥΡΩΚΟ και οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν θα αφαιρούνταν με απλοποιημένες διαδικασίες οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις από τα δάνεια, ενώ σήμερα θα απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες και νομικές ενέργειες με κόστος για τους δανειολήπτες, θα αναγκάζονταν και θα πιέζονταν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις με αποτέλεσμα τη μείωση των προβληματικών δανείων και θα υποχρεώνονταν οι τράπεζες να εκποιούν σε ψηλές αξίες, προστατεύοντας έτσι τις τιμές της κτηματαγοράς.

Επίσης θα σταματούσαν οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για μαζικές εκποιήσεις και θα βοηθούνταν οι δανειολήπτες να μειώσουν σημαντικά τα δάνεια που χρωστούν.

«Η πρόταση μας που θα τα εξασφάλιζε όλα αυτά, δυστυχώς απορρίφθηκε. Όπως απερρίφθη και η πρόταση που κάναμε μαζί με άλλους για το ξένο συνάλλαγμα» ανέφερε.

Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα σύντομα θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη νέα νομοθεσία. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να προωθούμε μέσα από τη βουλή τις προτάσεις μας» διαβεβαίωσε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΕΥΡΩΚΟ θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και δεν θα επιτρέψει στις τράπεζες να μετατρέψουν την ασθένεια των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επιδημία πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy