Το πολιτικό ήθος να υπερισχύσει!

Του Κλαύδιου Μαυρόχαννα*

Το πολιτικό ήθος είναι αναμφίβολα το κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα που ο πολίτης απαιτεί να έχει κάθε πολιτευτής. Η συνέπεια σε αυτά που λέει και πράττει, η εντιμότητα και η ειλικρίνεια στην επικοινωνία του με τον κόσμο, η ικανότητά του να ακροάζεται τις έγνοιες και να αφουγκράζεται τις ανησυχίες κάθε συμπολίτη μας, η προθυμία του να προωθεί λύσεις σε προβλήματα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, είναι αρετές που απαραιτήτως επιβάλλεται να κοσμούν την προσωπικότητα κάθε πολιτικού προσώπου που διεκδικεί ή και αναλαμβάνει πολιτειακά αξιώματα.

Αναντίλεκτα η κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Εχει δυστυχώς απλώσει τα πλοκάμια της, διαβρώνοντας αρχές και αξίες. Ανθρωποι με ψηλά αξιώματα τους οποίους ο λαός μας τίμησε με την ψήφο του αποδείχτηκαν στην πορεία του χρόνου ανάξιοι της εμπιστοσύνης του και κατώτεροι των περιστάσεων.

Ορισμένοι από αυτούς με την όλη συμπεριφορά τους όχι μόνο δεν συνέβαλαν ή δεν συμβάλλουν στην εξύψωση του πολιτικού επιπέδου, αλλά έδωσαν ή και δίνουν προσχήματα για να απαξιώνεται ισοπεδωτικά η πολιτική ζωή και τα πολιτικά πρόσωπα. Τα τελευταία δείγματα γραφής άκρατου λαϊκισμού με πρωταγωνιστές βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, οι οποίοι προκειμένου να στρέψουν για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, διαφήμισαν μια άνευ προηγουμένου ασέβεια προς νόμους και κανονισμούς, των οποίων θα έπρεπε να ήταν σωματοφύλακες και παραδείγματα προς μίμηση, δεν περιποιούν τιμή στους ίδιους.

Πολύ δε περισσότερο προσφέρουν τροφή σε καλοθελητές για να γενικεύουν τα απαράδεκτα αυτά περιστατικά και να καλλιεργούν προς τα έξω την εντύπωση ότι όλοι οι πολιτικοί και οι βουλευτές είναι ίδιοι, λειτουργούν με ελαφρότητα και επιπολαιότητα και συνεπώς δεν πρέπει ο πολίτης να τους εμπιστεύεται. Παράλληλα, μέσω τέτοιων συμπεριφορών δυσφημίζεται, υποβαθμίζεται έως και απαξιώνεται το σοβαρό έργο που παράγεται από το Νομοθετικό Σώμα και επιφέρεται γενικότερο πλήγμα στους πολιτειακούς θεσμούς. Οσοι μάλιστα καιροφυλακτούν για να αποπροσανατολίσουν τον πολίτη από τα κοινά και να παθητικοποιήσουν το ενδιαφέρον του προς την πολιτική ζωή αποκτούν προσχήματα για να καλλιεργούν τάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι άραγε τυχαίο που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων αποφεύγει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, καταγράφοντας σημαντικά ποσοστά αποχής; Ο πολίτης σήμερα είναι εγκλωβισμένος σε ένα σωρό καυτά προβλήματα επιβίωσης στα οποία καλείται λόγω ανάγκης να δώσει λύσεις. Η ανεργία έχει κτυπήσει κόκκινο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έγιναν εφιάλτης για πολλά νοικοκυριά, η ανασφάλεια για το επαγγελματικό μέλλον μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και κυρίως των νέων ανθρώπων μεγαλώνει, τα κοινωνικά παντοπωλεία γίνονται δυστυχώς μοναδική διέξοδος για ένα σημαντικότατο αριθμό οικογενειών.

Η οικονομία παρά τις αγωνιώδεις διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργού περί του αντιθέτου, δεν έχει βάλει ακόμα μπρος τις μηχανές της. Μέσα στην περίπλοκη αυτή κατάσταση ο πολίτης δεν είναι διατεθειμένος να ασχολείται ή να ανέχεται καπρίτσια, λαϊκισμούς και στάσεις που αφίστανται των σοβαρών καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Εκείνο που θέλει να διαπιστώνει για τους πολιτικούς άρχοντες που εκλέγει για να ηγούνται των θεσμών του τόπου μας είναι ότι παραμένουν αληθινοί συμπαραστάτες στον αγώνα του για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του, για ένα καλύτερο αύριο. Θέλει ανθρώπους οι οποίοι να αγωνίζονται μαζί του για να βγάλουν την κοινωνία μας από τα σημερινά αδιέξοδα και να την ανεβάσουν ένα σκαλί ψηλότερα.

Τέτοια εχέγγυα φύσει και θέσει είναι σε θέση να προσφέρει το ΑΚΕΛΑριστεράΝέες Δυνάμεις, το οποίο με τιμή και αξιοπρέπεια θα δώσει τη δική του μάχη και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές κοιτάζοντας με καθαρό βλέμμα τον πολίτη στα μάτια.

Είναι χρέος και υποχρέωση όλων όσοι διεκδικούν το βουλευτικό αξίωμα να εργαστούν σκληρά για να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη της πολιτικής ηθικής, της εντιμότητας και της αξιοπιστίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τις προσδοκίες κανενός ψηφοφόρου.

*Μηχανικός αεροπλάνων, πρώην βουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας του ΑΚΕΛ-ΑριστεράΝέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy