Το Πόθεν Έσχες και το αίσχος των εκατομμυριούχων της πλουτοκρατίας

Του Χρίστου Χριστοφίδη

Περιμένοντας το Γραφείο Ευημερίας και το 3Ε να βοηθήσει κάποιους γνωστούς πολιτικούς ηγέτες, που, ενώ όλοι ξέρουμε ότι είναι από τους πιο πλούσιους στην Κύπρο, δηλώνουν σχεδόν άποροι, ας κοιτάξουμε λίγο τις πραγματικότητες και την ουσία του μεγάλου ζητήματος για το Πόθεν Έσχες.

Η νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες έχει δύο βασικούς στόχους: να παρουσιάσει την πραγματική οικονομική κατάσταση των κρατικών αξιωματούχων και άλλων υπηρεσιακών που ασκούν εξουσία. Να καταδείξει πως η περιουσία τους μεταβάλλεται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αποκαλύπτοντας έτσι ενδεχόμενα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που το ΑΚΕΛ επέμεινε όπως στη νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των παιδιών. Πράγματι η πλειοψηφία της Βουλής υπερψήφισε μια τέτοια νομοθεσία. Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε την αναφορά της νομοθεσίας στο Ανώτατο. Το Ανώτατο αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Άρα δεν είναι όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να κρύψουν πράγματα.

Υπάρχει ακόμα μια σοβαρή παράμετρος που δεν συζητήθηκε στη δημόσια σφαίρα. Τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία ενός αξιωματούχου (μετοχές, εταιρείες, ακίνητη περιουσία, μετοχές σε ποδοσφαιρικές ομάδες κ.λπ.) αποκαλύπτουν και ενδεχόμενα συμφέροντα του συγκεκριμένου αξιωματούχου. Αυτά τα συμφέροντα οι πολίτες και η κοινωνία έχουν δικαίωμα να τα γνωρίζουν.

Τέλος, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στις σύγχρονες κοινωνίες. Η δημοκρατία από λαοκρατία μετατρέπεται σταδιακά σε πλουτοκρατία/αριστοκρατία. Σε ένα σύστημα δηλαδή που πολύ λίγοι με τη δύναμη του χρήματος χειραγωγούν τις κοινωνίες και εκλέγονται σε αξιώματα. Από τον δισεκατομμυριούχο Τραμπ στον Μπερλουσκόνι, τα παραδείγματα είναι πολλά. Έχει δικαίωμα λοιπόν ο πολίτης και η κοινωνία να γνωρίζουν την οικονομική ισχύ (κατ’ επέκταση και πολιτική) που σέρνει πίσω του το κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Είμαστε σήμερα σε μια προεκλογική περίοδο. Αυτές θα είναι οι εκλογές των εκατομμυρίων για ορισμένους υποψηφίους. Ήδη κάποιοι με το χρήμα τους προσπαθούν να αγοράσουν τους πάντες και τα πάντα! Ακόμα και ανθρώπους, ακόμα και στελέχη! Η πιο δημοφιλής συζήτηση των πολιτικών παρασκηνίων είναι το πόσα λεφτά έχουν ήδη ξοδέψει και θα ξοδέψουν κάποιοι πολυεκατομμυριούχοι υποψήφιοι (που δηλώνουν σήμερα άποροι).

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Έχουν όμως και υποχρέωση να χρησιμοποιούν τον νου τους, να βλέπουν, να αξιολογούν και να επιλέγουν. Βλέποντας πίσω από τη δύναμη και την ισχύ του χρήματος. Πίσω από την εικόνα που θέλει να προβάλλει η πλειονότητα των ΜΜΕ.

Μακριά από ισοπεδωτισμούς, απλοποιήσεις, εύκολες κουβέντες του καφενέ. Οι οποίες τελικά καλύπτουν, δίνουν άλλοθι, στους πραγματικούς ενόχους…

*Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας / Κερύνειας, μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy