Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπ. Ενωσης

Του Μιχάλη Τσιτσέκκου*

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική καμπή: απο τη μια ο ανθρώπινος πόνος των προσφύγων που κατακλύζουν τις γειτονικές μας χώρες και ιδιαίτερα την Ελλάδα, κατευθυνόμενοι προς την Κεντρική Ευρώπη, και από την άλλη ο κυνισμός των Ευρωπαίων ηγετών και η νεοφιλελεύθερη χυδαιότητά τους. Στην τελευταία σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, κυριάρχησαν ο ρατσισμός, η απανθρωπιά και η ξενοφοβία.

Υψώνονται τείχη που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του τρίτου Ράιχ. Ξεβράζονται πτώματα στη θάλασσα ως προϊόν διαπραγμάτευσης στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Φανερώνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αλλά και οι προθέσεις των κυρίαρχων κύκλων για συνέχεια του αιματοκυλίσματος στον πλανήτη. Σήμερα στη Συρία, χθες αλλού, αύριο παραδίπλα. Αυτοί που εξόπλισαν το Ισλαμικό κράτος, συζητούν σήμερα για το πρόβλημα που δημιούργησαν.

Η ειρωνεία κερδίζει περίοπτη θέση στο θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε: ορίζεται το ΝΑΤΟ, η μεγαλύτερη μηχανή παραγωγής προσφύγων, να φυλάει το Αιγαίο και να παρακολουθεί τα σαπιοκάραβα, πλεούμενα φέρετρα προσφύγων προς τον βυθό. Αυτό βέβαια είναι το πρόσχημα. Διότι ο πραγματικός ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η μεγέθυνση της συγκέντρωσης δυνάμεων των δυτικών, προστατεύοντας έτσι την Τουρκία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία ιδιαίτερα σε μια περιοχή από την οποία διαπλέουν ρωσικά πολεμικά πλοία με κατεύθυνση προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, ούτε με φιλοφρονητικές επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά όχι αρκετά, και σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες και τείχη. Το πρόβλημα θα πρέπει να καταπολεμηθεί στη ρίζα του, με τον τερματισμό των αιτίων που γεννούν την προσφυγιά. Τον τερματισμό των πολέμων, των επεμβάσεων και του ξαναμοιράσματος του πλανήτη σε σφαίρες επιρροής. Και αν αυτό φαντάζει δύσκολο ή εστω μακροπρόθεσμο, ας υιοθετηθεί τουλάχιστον η λύση που μας προσφέρουν οι ίδιες οι διεθνείς συμβάσεις: ελεύθερη μετάβαση των προσφύγων στη χώρα που επιθυμούν. Είναι αυτονόητο το δικαίωμα των θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και δικτατορικών καθεστώτων να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να απαιτηθεί η ασφαλής μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Ιδιαίτερα η Ε.Ε. θα πρέπει να σεβαστεί τη Συνθήκη της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα, και να σταματήσει τα αστυνομικά μέτρα καταστολής των προσφύγων στα σύνορα των εδαφών της.

Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά οι υποδομές και το προσωπικό διάσωσης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη των κρατών-μελών της Ε.Ε., για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και πρετοιμασίας της ασφαλούς συνέχισης του ταξιδιού των προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Οι λαοί όμως έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη, ο αγώνας ενάντια στο άδικο, δέν μπορούν να πάψουν να είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Ας ξαναγίνουμε άνθρωποι.

* Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ-Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy