Το ΣΑ αποφασίζει για τις επιθέσεις με χημικά όπλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αποφασίσει σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη εάν θα παρατείνει ή όχι τις έρευνες για τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στη Συρία με χημικά όπλα, γνωστοποίησαν διπλωμάτες τη Δευτέρα.
 
Την παράταση της έρευνας ενδέχεται να εμποδίσει, ασκώντας το βέτο που διαθέτει, η Ρωσία -σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ- η οποία θέλει να εξετάσει πριν από τη δημοσιοποίησή της την Πέμπτη μια έκθεση για την επίθεση με αέριο σαρίν τον Απρίλιο στο χωριό Χαν Σεϊχούν, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 80 και πλέον ανθρώπους, προτού πάρει την απόφασή της.
 
Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο διένειμαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο προβλέπει να δοθεί η εξουσιοδότηση σε μια επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) να συνεχίσουν για άλλον έναν χρόνο την προσπάθειά τους να εξακριβώσουν ποιοι ήταν οι δράστες των επιθέσεων με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου στη Συρία.
 
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι άσκησε πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή καλώντας το να “αναλάβει δράση τώρα”, τασσόμενο υπέρ της παράτασης της εντολής των ειδικών. Η τρέχουσα εντολή της επιτροπής -η οποία έχει γίνει γνωστή με την ονομασία Κοινός Μηχανισμός Ερευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM)- εκπνέει τη 18η Νοεμβρίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy