Το σχέδιο «ΤΡΙΠΟΣ» παρουσίασε η Πολιτική Αμυνα

Το Σχέδιο «ΤΡΙΠΟΣ», το οποίο αφορά στη διαχείριση ατόμων με αναπηρία ή άλλα προβλήματα σε περιπτώσεις συμφορών παρουσίασε σήμερα, στα γραφεία της ΓΕΔΠΑ, η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας.

Το σχέδιο πήρε το όνομά του από τον Συνταγματάρχη Γκίκα Τρίπο με καταγωγή από την Ύδρα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους χιλιάδες άγνωστους και για τους πολλούς ανώνυμους ήρωες της ελληνικής ιστορίας που διέπρεψε με το πάθος, το πείσμα και την απαράμιλλη αγάπη του στην πατρίδα κατά το αλβανικό έπος και ο οποίος με δύο ξύλινα πόδια, παράσημα από την Πρεμετή, άνοιγε κάθε χρόνο την Εθνική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Η Λειτουργός και Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολύβια Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντας τις πρόνοιες του Σχεδίου είπε ότι η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών συμφορών και στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων και ενσωμάτωσης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης καταστροφών, προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίου με την επωνυμία «ΤΡΙΠΟΣ».

Το Σχέδιο, συνέχισε, εγκαθιδρύει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών, τοπικών και περιφερειακών Αρχών, καθώς και μη κυβερνητικών οργανισμών, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ατόμων με αναπηρία περιπτώσεις συμφορών.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Σχέδιο προνοεί την ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης προσωπικού υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση καταστροφών, ώστε να διασφαλιστεί η μέριμνα για τη διαχείριση ατόμων με αναπηρία σε έκτακτα περιστατικά, ειδικότερα στα θέματα εντοπισμού, παροχής έγκυρων πληροφοριών, ασφαλούς μεταφορά τους, παροχής αναγκαίας στήριξης, περίθαλψης και φροντίδας και παροχής συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

«Επίσης προνοεί την εισαγωγή ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος για άτομα με αναπηρία με σκοπό την ενημέρωσή τους όσον αφορά δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν από τα ίδια τα άτομα σε περιπτώσεις συμφορών ή άλλων έκτακτων καταστάσεων, τη διεξαγωγή εκστρατειών διαφώτισης και λήψης μέτρων για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στη δράση που πρέπει να αναληφθεί, για να βοηθηθούν τα άτομα με αναπηρία και στη διεξαγωγή ασκήσεων με τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία», πρόσθεσε.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το Σχέδιο προνοεί την ενθάρρυνση πρωτοβουλίας ανάληψης προσωπικής ευθύνης από τα άτομα με αναπηρία, στο βαθμό που τους επιτρέπεται, την υλοποίηση προγραμμάτων συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στις διαδικασίες λήψης προληπτικών μέτρων και μέτρων ετοιμότητας, την παρότρυνση ατόμων με αναπηρία να αναπτύξουν ένα δικό τους κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης με σκοπό την παροχή βοήθειας και σε άλλα άτομα με αναπηρίες και την ανάπτυξη δικτύου άμεσης κλήσης σε βοήθεια από άτομα με αναπηρία συνδεδεμένο με Υπηρεσία/ες Άμεσης Ανταπόκρισης.

Προνοείται, συνέχισε, η τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου από τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, το οποίο θα χειρίζονται κατάλληλα εξουσιοδοτημένα άτομα και θα περιλαμβάνει πληροφορίες, που θα δίνονται σε εθελοντική βάση από άτομα με αναπηρία. Το μητρώο, εξήγησε, θα διευκολύνει τον εντοπισμό των ατόμων με αναπηρία και την παροχή κατάλληλης φροντίδας σε περιπτώσεις συμφορών ή άλλων έκτακτων καταστάσεων.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι επιδιώκεται η αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων στα ενδιαφερόμενα άτομα ή σε οικείους τους με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίησή τους για συμφορά που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενδεχομένως να τους επηρεάζει, η επίτευξη προσωπικής επαφής των ενδιαφερόμενων με εξειδικευμένο προσωπικό της ΠΑ ή άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες θα είναι επιφορτισμένες με το έργο της ασφαλούς μεταφοράς των ενδιαφερόμενων σε χώρους προσωρινής διαμονής, κατά την εξέλιξη της συμφοράς, η διάθεση κατάλληλων σημείων επαφής στους ενδιαφερόμενους, η έγκαιρη ενημέρωση από την ΠΑ και των Υπηρεσιών Άμεσης Ανταπόκρισης για τον χώρο διαμονής επηρεαζόμενων ενδιαφερόμενων ατόμων, κατά την εξέλιξη συμφοράς και ο ορισμός και αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού στα άτομα με αναπηρία κατά την εξέλιξη συμφοράς.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η ΠΑ έχει την ευθύνη να τηρεί και να παρακολουθεί την κατάσταση με τα άτομα με αναπηρία και να λαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να διασφαλίζεται ότι τους έχει παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο αναπληρωτής Διοικητής της ΠΑ Λουκάς Χατζημιχαήλ είπε ότι «Η Πολιτική Άμυνα όσον αφορά την ανταπόκριση στηρίζεται ως επί το πλείστον κατά 90% στον εθελοντισμό. Οι εθελοντές σε μία ανταπόκριση εξωτερικεύουν την αγάπη τους στην πατρίδα, εξωτερικεύουν την πίστη τους στο σύστημα, εξωτερικεύουν την εθελοθυσία τους.”

Αναφορικά με το σχέδιο, είπε ότι η ΠΑ κάνει ακόμα ένα βήμα προς την κοινωνία των πολιτών.

«Είναι σημαντικό για εμάς και θα το δούμε στην πράξη όταν θα είμαστε σε θέση πλέον να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί η αποστολή της ΠΑ αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο. Για μας στην ουσία σήμερα αρχίζει η αποστολή μας. Το σχέδιο αυτό δεν αναφέρεται μόνο στα άτομα τα οποία έχουν μία αναπηρία, αναφέρεται και σε άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα λόγω ηλικίας, περιλαμβάνει και ανήλικα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν αναπηρία ή κινητικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο Αν. Διοικητής κάλεσε όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα να ενταχθούν στη βάση των δεδομένων. «Ο στόχος είναι η δική τους προστασία και αφετέρου να καλέσω τα μέλη μας να αγκαλιάσουν το συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι μια προσφορά του κάθε ενός από εμάς είτε μόνιμος είναι είτε εθελοντής στην κοινωνία, στον πατέρα μας, στην μητέρα μας, στον αδελφό μας, στα μέλη του κοινωνικού ιστού», υπογράμμισε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι το έντυπο δήλωσης προσωπικών στοιχείων θα διανέμεται μέσω του διαδικτύου, μέσω των συνδέσμων παραπληγικών αλλά και μέσω των σταθμών Πολιτικής Άμυνας.

Σε ερώτηση για τα άτομα που υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στο σχέδιο, ο Διοικητής είπε ότι δεν έχει γίνει εκτίμηση του μεγέθους πόσα άτομα θα είναι, αλλά δεν έχει όριο.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης είπε ότι η δυναμικότητα πρέπει να είναι γύρω στις 10 με 12 χιλιάδες ή και περισσότερα άτομα.

Ανέφερε, επίσης, ότι νοιώθει περήφανος για αυτή την εξέλιξη και για το ότι ένα κρατικό τμήμα έχει αναλάβει να αναπτύξει ένα τέτοιο σχέδιο που αφορά σχεδιασμό και προνοητικότητα για να αναβαθμίσει το αίσθημα ασφάλειας. «Μακάρι να μην είναι ποτέ απαραίτητο να το χρησιμοποιήσουμε», συμπλήρωσε.

Οι εκπρόσωποι των Υπηρεσιών άμεσης ανταπόκρισης ευχαρίστησαν την ΠΑ για το σχέδιο, το οποίο, όπως ανέφεραν, θα βοηθήσει το έργο τους.

Στο μεταξύ, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου εκφράζει, σε ανακοίνωση της, ικανοποίηση και θερμά συγχαρητήρια προς το Τμήμα Πολιτικής Άμυνας, το οποίο έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει το σχέδιο «ΤΡΙΠΟΣ».

«Χαιρόμαστε που ένα αίτημά μας υλοποιείται και εφαρμόζεται σχεδιασμός για τη δημιουργία και προσφορά υπηρεσιών έγκαιρα και αποτελεσματικά, αν ποτέ παραστεί ανάγκη. Η προνοητικότητα αυτής της δράσης είναι παράδειγμα προς μίμηση για πρόοδο στους τομείς των υπηρεσιών προς άτομα με αναπηρίες», καταλήγει.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy