Tο Συμβούλιο Προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων δέχθηκε ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Συμβούλιο Προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, τα μέλη του οποίου προσκλήθηκαν στην Κύπρο από τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τη διασπορά.

Μιλώντας στα μέλη του Συμβουλίου Προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις αυτές στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι «η κοινή μας δέσμευση για ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στη Διασπορά μας εκφράστηκε στη Διακήρυξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2016».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται κοινές αξίες και επεσήμανε ότι οι εβραϊκές οργανώσεις έχουν ενισχύσει το πολιτικό μήνυμα ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι στρατηγικής σημασίας.

Η σχέση που έχουμε οικοδομήσει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ «αποτελεί στρατηγική επιλογή και απόδειξη αυτού είναι οι άνευ προηγουμένου υψηλού επιπέδου συναντήσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε όλα τα επίπεδα», είπε ο Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε επίσης στις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου με την Ελλάδα και το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο Πρόεδρος είπε ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να καταστεί το όχημα για τη δημιουργία μιας περιοχής ενότητας, ειρήνης και σταθερότητας», προσθέτοντας ότι τα αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος επεσήμανε τις αναφορές του τέως Αντιπροέδρου και του τέως Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή. Ο Πρόεδρος εξέφρασε «την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης» και του ιδίου προσωπικά «να εργαστούμε στενά με τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επίλυση του θα έχει μεγάλο όφελος όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε τον τεραστίας σημασίας ρόλο της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού σημειώνοντας ότι «το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο: είναι καιρός να τερματιστεί η αναχρονιστική παρουσία της στο νησί, να τερματίσει την κατοχή και να αποσύρει τα στρατεύματα της».

Πρόσθεσε ότι «η πλευρά μας και ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε δεσμευμένοι στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου. Αν όλοι επιθυμούν την επίτευξη του ίδιου στόχου πρέπει να εργαστούμε με αποφασιστικότητα και να εγκαταλείψουμε τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τους όποιους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy