To Συμβούλιο προσθέτει 4 νέα πρόσωπο στη λίστα κυρώσεων κατά της Β. Κορέας

Η ΕΕ πρόσθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο όσων υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα κατά της “Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας” (ΛΔΚ). Τα περιοριστικά μέτρα συνίστανται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Τα τέσσερα πρόσωπα εμπλέκονται σε αθέμιτες χρηματοοικονομικές πρακτικές οι οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι συμβάλλουν στα προγράμματα της ΛΔΚ που σχετίζονται με τα πυρηνικά, τους βαλλιστικούς πυραύλους ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο επισημαίνει ότι το ενωσιακό καθεστώς κυρώσεων κατά της ΛΔΚ είναι το αυστηρότερο από τα αντίστοιχα καθεστώτα που έχει επιβάλει η ΕΕ σε άλλες χώρες. Οι κυρώσεις αυτές εγκρίθηκαν ως απάντηση στις δραστηριότητες της ΛΔΚ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά παράβαση πολυάριθμων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ όχι μόνο μεταφέρει στο εσωτερικό της δίκαιο τις κυρώσεις που επιβάλλει ο ΟΗΕ αλλά διαθέτει και το δικό της αυτόνομο καθεστώς κυρώσεων κατά της ΛΔΚ, το οποίο συμπληρώνει και ενισχύει τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Οι πρόσθετες καταχωρίσεις που εγκρίθηκαν σήμερα αποτελούν μέρος του αυτόνομου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ κατά της ΛΔΚ.

Με την απόφαση αυξάνεται σε 59 ο συνολικός αριθμός των προσώπων που έχει καταχωρίσει αυτόνομα η ΕΕ. Επιπρόσθετα, η ΕΕ έχει δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία εννέα οντοτήτων στο πλαίσιο του δικού της καθεστώτος κυρώσεων. Έχει επίσης μεταφέρει στο εσωτερικό της δίκαιο όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις στα 80 πρόσωπα και τις 75 οντότητες που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στους σχετικούς καταλόγους του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι στις 19 Μαρτίου 2018 οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο με την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, κα Kang Kyung-wha, υπό το πρίσμα των πρόσφατων ανακοινώσεων της ηγεσίας της ΛΔΚ και ενόψει αφενός της προγραμματισμένης για τον Απρίλιο συνόδου κορυφής μεταξύ του κ. Kim Jong-un και του Προέδρου της Νότιας Κορέας, κ. Moon Jae-in, και αφετέρου της εξαγγελθείσας συνάντησης του κ. Kim Jong-un και του Προέδρου των ΗΠΑ, κ. Donald Trump.

Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Νότια Κορέα προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη χερσόνησο, να βελτιωθούν οι ενδοκορεατικές σχέσεις και να δημιουργηθούν οι συνθήκες που είναι αναγκαίες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης με στόχο την πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy