Το SPD μπροστά σε ένα από τα πιο κρίσιμα συνέδρια στην ιστορία του

Ξεκινά αύριο ένα από τα πιο κρίσιμα συνέδρια στην υπεραιωνόβια πορεία του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα, το εάν δηλαδή πρέπει να στηρίξουν εκ νέου μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ή να περάσουν στην αντιπολίτευση ώστε να ανανεωθούν πολιτικά.

Το συνέδριο θα διαρκέσει από την Πέμπτη έως και το Σάββατο και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματος, δίνοντας έτσι πράσινο φως ή όχι στον Μάρτιν Σουλτς και την ηγεσία, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.

Να θυμίσουμε πως αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και την εκλογική αποτυχία των Σοσιαλδημοκρατών, που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το ποσοστό του 22%, ο Πρόεδρος τους είχε δηλώσει πως το κόμμα δεν πρόκειται να συμμετάσχει για τα επόμενα χρόνια σε μια κυβέρνηση και θα αποσυρθεί στην αντιπολίτευση.

Μετά όμως την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της χώρας και να προσπαθήσουν εκ νέου να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Συντηρητικούς.

Το συνέδριο θα είναι  κρίσιμο και για την πολιτική πορεία του Μάρτιν Σουλτς, αφού θα υπάρξει και ψηφοφορία για το εάν θα εξακολουθήσει ή όχι να είναι Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Πάντως, ακόμη και εάν οι Σοσιαλδημοκράτες αποφασίσουν τελικά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το κόμμα της κας Μέρκελ, η σχετική διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο του Αμβούργου, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται κυβέρνηση πριν την άνοιξη του 2018.

Επίσης, ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στο περιοδικό Σπίγκελ, έθεσε και πάλι τις προτεραιότητες του κόμματος του στην ευρωπαϊκή πολιτική, σημειώνοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, έναν κοινό Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ενώ χαρακτήρισε «ευλογία» για την Ευρώπη την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy