Το success story έφερε μείωση των φοιτητών

Η κυβέρνηση κούρεψε την κρατική φοιτητική μέριμνα και μετατρέπει τις σπουδές από δικαίωμα σε προνόμιο

Του Σπύρου Σωτηρίου

Ενα από τα σημαντικότερα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης ΔΗΣΥ την τελευταία τριετία είναι η δραματική μείωση των Κύπριων φοιτητών, η οποία συνεχίζεται. Από το 2013 και εντεύθεν ολοένα και λιγότεροι απόφοιτοι Μέσης Εκπαίδευσης μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Το οικονομικό κόστος σπουδών είναι δυσβάσταχτο για τις οικογένειες. Από τη μια τα ψηλά κόστη σπουδών σε Κύπρο και εξωτερικό, από την άλλη η φτωχοποίηση του λαού (ανεργία, μείωση μισθών, φορολογίες κ.λπ.) και στο βάθος το κούρεμα της κρατικής φοιτητικής πρόνοιας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διάσκεψη Τύπου (2) για την τριετία διακυβέρνησής του και κληθείς να σχολιάσει το πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ της Κύπρου στους άνεργους πτυχιούχους, ισχυρίστηκε ότι γι’ αυτό φταίει ο μεγάλος αριθμός πτυχιούχων! Ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι γεγονός ότι το ένα τρίτο των νέων πτυχιούχων αντιμετωπίζει πρόβλημα εργασίας. Η Κύπρος είναι ενδεχομένως η πρώτη χώρα στην ΕΕ, σε αναλογία πληθυσμού, στην απόκτηση τίτλων σπουδών».

Το κούρεμα των φοιτητών την τελευταία τριετία

Παραθέτουμε τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ τα τελευταία τρία χρόνια και οι οποίες αφορούσαν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος:

• Αποκοπή του κονδυλίου για τη Φοιτητική Χορηγία κατά 7.000.000 το 2013 – 2014.

• Αποκοπή του κονδυλίου για το Πακέτο Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας κατά 800.000 το 2013 – 2014.

• Αποκοπή του κονδυλίου για το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου κατά 957.500 το 2013 – 2014.

• Τερματισμός της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φοιτητές.

• Αύξηση των κομίστρων στις μετακινήσεις των φοιτητών με τα λεωφορεία μέχρι 75%.

• Αποκοπή της Φοιτητικής Χορηγίας από μεγάλο αριθμό φοιτητών 2014 – 2015.

• Κατάργηση του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας 2014 – 2015.

• Υποβάθμιση του ΙΚΥΚ (ακέφαλο για πολλούς μήνες, περικοπές κονδυλίων κ.ά.) σε μια προσπάθεια κλεισίματος του Ιδρύματος.

• Αποκοπές από τους Προϋπολογισμούς των Δημοσίων Πανεπιστημίων.

• Προτάσεις για εισδοχή διδάκτρων στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

• Κατάθεση πρότασης νόμου για εισδοχή διδάκτρων σε όσους κάνουν 2ο πτυχίο στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

foitites ioanninon

Η κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα σπουδών σε αρκετούς νέους

Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση με τις πολιτικές που εφαρμόζει για τη νέα γενιά, αποκόπτοντας σημαντικά επιδόματα που δίδονταν στους φοιτητές, στερεί από αρκετούς νέους το δικαίωμα να σπουδάζουν, τόνισε στη «Χ» ο γραμματέας του φοιτητικού τμήματος της ΕΔΟΝ, Νάσος Κούκος, προσθέτοντας πως «γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε συνεχή μείωση Κύπριων φοιτητών τόσο στα σπουδαστικά κέντρα της χώρας μας όσο και του εξωτερικού».

Καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους αν θα δώσει το δικαίωμα στους νέους να σπουδάζουν επί ίσοις όροις ή αν θα συνεχίσει την πολιτική που εφαρμόζει για να σπουδάζουν οι λίγοι, προνομιούχοι. «Δυστυχώς αυτό συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε.

Χωρίς διάλογο με το φοιτητικό κίνημα

Ο Ν. Κούκος καταδικάζει παράλληλα το γεγονός ότι λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν τους φοιτητές ερήμην τους. «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη με ετσιθελισμό δεν προχωρεί σε κοινωνικό διάλογο και δεν ζητά την άποψη του Οργανωμένου Φοιτητικού Κινήματος για θέματα που το αφορούν», σημειώνει, υπενθυμίζοντας πως το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα συμμετείχε από το 2004 και μετά σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονταν για τους φοιτητές καταθέτοντας τις απόψεις του. «Για εμάς αποτελεί πισωγύρισμα το γεγονός ότι παίρνονται αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα και δεν καλούν τους εκπροσώπους των φοιτητών να καταθέσουν τις απόψεις τους», υπογραμμίζει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy