Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει σε διεθνές πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή

Μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι επαγγελματίες από όλο τον κόσμο φιλοξενούνται στη Λεμεσό

Στη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας του το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποδεικνύει καθημερινά, από τη μια τον σημαντικό ρόλο που είχε και συνεχίζει να έχει στην πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της Λεμεσού και ιδιαίτερα του ιστορικού κέντρου και από την άλλη αναδεικνύει και προβάλλει την ίδια την πόλη (και την Κύπρο γενικότερα), μέσα από τις διεθνείς και άλλες συνεργασίες και διακρίσεις του που το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και το δεύτερο καλύτερο ανάμεσα στα πανεπιστήμια των χωρών που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2004.

Αιχμή του δόρατος στο ακαδημαϊκό έργο που επιτελεί και παράγει το πανεπιστήμιο, είναι η έρευνα και η καινοτομία που προωθούνται με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς εντός και εκτός Κύπρου.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δράσης του, το ΤΕΠΑΚ ενώνει τις δυνάμεις του με κάποια από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και την κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή (Climate-KIC) διοργανώνοντας το «Journey» που αποτελεί το μεγαλύτερο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κλιματική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Είναι η δεύτερη φορά που η Κύπρος, μέσω του ΤΕΠΑΚ, συμμετέχει στο συγκεκριμένο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 14 Ιουλίου, σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Το ΤΕΠΑΚ φιλοξενεί στη Λεμεσό 38 μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, που θα εκπαιδευθούν στην κλιματική καινοτομία και επιχειρηματικότητα και κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα ενταχθούν σε μικρές ομάδες και θα κληθούν να δημιουργήσουν επιχειρηματικά μοντέλα που να απαντούν σε συγκεκριμένες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο συντονιστής των εκπαιδευτικών δράσεων Climate-KIC στην Κύπρο είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, Δρ Στέλιος Γιατρός, ο οποίος εκφράζοντας ικανοποίηση που δόθηκε ξανά η ευκαιρία να έρθουν στην Κύπρο μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο για να δουλέψουν σε εφαρμογές με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει ότι ήδη κάποιες περσινές ομάδες από το «Journey» εντάχθηκαν στα προγράμματα επιτάχυνσης του Climate-KIC.

Το εντατικό πρόγραμμα στο ΤΕΠΑΚ περιλαμβάνει διαλέξεις και εργαστήρια για την κλιματική αλλαγή και τη μέτρηση των επιπτώσεών της, ανάλυση κύκλου ζωής, «Design Thinking», στοιχεία λογιστικής για νεοφυείς επιχειρήσεις και αειφόρων επιχειρηματικών μοντέλων, επαγγελματικές επισκέψεις καθώς και δικτύωση με κυπριακές νεοφυείς επιχειρήσεις του Climate KIC και StartupCyprus.
Στο πρόγραμμα συνεισφέρουν ακαδημαϊκοί και άλλοι επιστήμονες τόσο από το ΤΕΠΑΚ όσο και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και επαγγελματίες από τη βιομηχανία και τον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως η πρόσφατη ένταξη της Κύπρου στο δίκτυο Climate-KIC έφερε στην Κύπρο μια αύξηση στις δράσεις κλιματικής καινοτομίας για φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων καθώς και δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την τρίτη εβδομάδα του Ιούλη, στη Σόφια, όπου οι φοιτητές χωρισμένοι σε ομάδες θα παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Έρευνα και για τα εγκεφαλικά επεισόδια

Ένα άλλο σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα, ιατρικού και κοινωνικού χαρακτήρα που έχει ξεκινήσει το ΤΕΠΑΚ και ειδικότερα το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, αφορά τη μελέτη της βελτίωσης των γλωσσικών λειτουργιών ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, το πανεπιστήμιο ζητά τη συνεργασία των πολιτών και συγκεκριμένα ανδρών και γυναικών ελληνοκυπριακής καταγωγής, ηλικίας 50-85 ετών, που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες, όπως διευκρινίζεται, θα πάρουν θεραπεία ανάλογα με το είδος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (λογοθεραπεία) και θα υποστούν ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου με τη χρήση της τεχνικής της Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης, καθώς και εκπαίδευση της μνήμης. Τεχνική που, όπως επισημαίνεται, χρησιμοποιείται επιτυχώς τις τελευταίες δεκαετίες και θεωρείται απολύτως ασφαλής.
Τα πειράματα θα γίνουν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, θα έχουν διάρκεια από δύο μέχρι τέσσερις εβδομάδες και κατά τη διάρκεια θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με την ερευνήτρια Ντέπη Κράνου-Οικονομίδου (Τηλ. 25320602 ή Email: [email protected]) και την Επόπτη Έρευνας, Δρ Μαρία Καμπανάρου (Τηλ. 25002098 ή Email: [email protected])

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy