«Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο»

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου, ο Δήμος Λεμεσού και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνουν τη διοργάνωση θεατρολογικού συνεδρίου αφιερωμένου στον Γιάννη Κατσούρη με θέμα «Το θέατρο στη νεότερη και σύγχρονη Κύπρο».

Το συνέδριο στηρίζει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Γιάννης Κατσούρης (1935-2010), διδάκτορας φιλολογίας και σημαντικός πεζογράφος, διετέλεσε διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστημονική θεμελίωση της κυπριακής θεατρολογίας.

Στόχος του συνεδρίου είναι να συγκεντρώσει την έως τώρα έρευνα γύρω από το θέατρο της Κύπρου αλλά και να προκαλέσει την έρευνα σε αυτό το καινούργιο σχετικά και εν πολλοίς ανεξερεύνητο επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, η πρόσκληση απευθύνεται σε μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων, σε διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες αλλά είναι επίσης ανοιχτή σε άλλους μελετητές της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου όπως και σε νέους θεατρολόγους (μεταπτυχιακούς φοιτητές ή απόφοιτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων), η ερευνητική εργασία των οποίων θα παρουσιαστεί σε ειδικές συνεδρίες.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό, όπου στεγάζεται το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, που λειτουργεί από το 2012.

Οι θεματικές ενότητες θα αφορούν το θέατρο στην Κύπρο από την Αναγέννηση και μετέπειτα, τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των άλλων κοινοτήτων, και ειδικότερα τους τομείς:

• Ιστορία των θιάσων και των παραστάσεων.

• Επιλογές ρεπερτορίου (πρόσληψη συγγραφέων, εθνικών δραματουργιών, ειδών)
Ζητήματα ιδεολογίας και αισθητικής.

• Πρόσληψη του αρχαίου δράματος (μεταφράσεις, ελεύθερες αποδόσεις, παραστάσεις, αρχαιόθεμα κυπριακά έργα).

• Κυπριακή δραματουργία και σκηνικές αναγνώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό (επιρροές και καταβολές, έργα στην κοινή και έργα στη διάλεκτο, γυναίκες συγγραφείς, συγκρίσεις με την ελληνική δραματουργία και με άλλες τοπικές δραματουργίες, σχέσεις με την κυπριακή ιστορία).

• Θέατρο και κοινωνία στην Κύπρο.

• Θέατρο για παιδιά.

• Μεταφραστές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί και άλλοι συντελεστές του κυπριακού θεάτρου.

• Κριτική και κοινό των κυπριακών παραστάσεων εντός και εκτός Κύπρου.

• Θέατρο στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

• Σύγχρονες σκηνικές τάσεις στη θεατρική παραγωγή της Κύπρου.

Οι προτεινόμενοι τίτλοι και οι περιλήψεις των ανακοινώσεων να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου [email protected] με τίτλο «Συνέδριο», σε αρχείο word συνημμένο στο ηλεκτρονικό μήνυμα, μέχρι την 1η Μαρτίου 2015 (έκταση 250-300 λέξεις) και να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 200 λέξεις).

Η επιλογή θα γίνει από την επιστημονική επιτροπή και οι απαντήσεις θα σταλούν έως τις 30 Απριλίου 2015. Θα γίνουν προσπάθειες ώστε το υλικό του συνεδρίου να εκδοθεί είτε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου είτε σε έντυπη μορφή.

Την επιστημονική επιτροπή αποτελούν οι Βάλτερ Πούχνερ (τιμητική συμμετοχή, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αντρη Χ. Κωνσταντίνου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Frederick, Δ.Σ. Θεατρικού Μουσείου Κύπρου), Ιωάννα Χατζηκωστή (διδάκτωρ αρχαίου δράματος, Εφορος Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου), Αύρα Σιδηροπούλου (Λέκτορας, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σκηνοθέτις) και Λεωνίδας Γαλάζης (διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, μελετητής κυπριακού θεάτρου).

Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι Αντρη Χ. Κωνσταντίνου, Λευκή Μιχαηλίδου και Ιωάννα Χατζηκωστή (Πολιτιστικό Ιδρυμα Τραπέζης Κύπρου), Μαρίνα Μαλένη (ΘΟΚ και Δ.Σ. Θεατρικού Μουσείου Κύπρου), Μηνάς Τίγκιλης (Καλλιτεχνικός διευθυντής ΕΘΑΛ, πρώην εκδότης θεατρικού περιοδικού Εκκύκλημα) και Αγγελίνα Μορίδου, Ναταλία Κουχαρτσιούκ και Νικολέτα Τζιαουρή (Θεατρικό Μουσείο Κύπρου).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy