Το θέμα προπονητών-δημόσιων υπαλλήλων, συζήτησαν Σύνδεσμος Προπονητών και ΓΓ ΑΚΕΛ

Την ανάγκη να βρεθεί μια ρύθμιση στο ζήτημα των προπονητών που εργοδοτούνται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τόνισαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κυπρίων Προπονητών Ποδοσφαίρου σε σημερινή συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ. Όπως ανέφεραν, η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών που έχουν οι προπονητές προς το κράτος και την παραχώρηση άδειας άσκησης της προπονητικής στους υπαλλήλους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε αρχικά ότι οι προπονητές ποδοσφαίρου είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν με τρόπο που θα νομιμοποιεί πλέον την όλη διαδικασία εργοδότησης των προπονητών καθώς επίσης και να υλοποιήσουν και την αποπληρωμή των οφειλών που ενδεχομένως να έχουν προς το κράτος.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως θα προκληθούν τεράστια προβλήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση και στα υπόλοιπα αθλήματα που λειτουργούν προπονητές, που τυγχάνει να εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αν υλοποιηθούν άμεσα οι διάφορες αποφάσεις.

Όπως ανέφερε, για να μην προκληθούν προβλήματα θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο δηλαδή από την Κυβέρνηση όσο και από τον Γενικό Ελεγκτή, και να υπάρξει σταδιακά μια ρύθμιση όλων των ζητημάτων έτσι ώστε από τη μια να γίνουν όλα νόμιμα και να ρυθμιστούν οι οφειλές προς το κράτος και από την άλλη να μην προκληθούν προβλήματα στον αθλητισμό.

«Αλίμονο αν υποχρεώσουμε 700-800 προπονητές ξαφνικά να τερματίσουν την εργοδότηση τους», είπε και σημείωσε πως οι πλείστοι απασχολούνται σε σωματεία που επικεντρώνονται σε αναπτυξιακά τμήματα και όχι σωματεία που πρωταγωνιστούν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ο κ. Κυπριανού είπε πως χρειάζεται συνεργασία από όλους ώστε να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα, η οποία μπορεί να προκύψει όπως σημείωσε, σταδιακά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντρος Κουλουμπρής είπε πως ο Σύνδεσμος θέλει να αναδείξει το ζήτημα που έχει προκύψει για τους Κύπριους προπονητές, όχι μόνο του ποδοσφαίρου αλλά γενικότερα του αθλητισμού, οι οποίοι εργοδοτούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως είπε, μέσα από την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στους ιδίους και στις οικογένειες τους και ήδη πολλοί προπονητές που ασχολούνται με αναπτυξιακά τμήματα έχουν εκφράσει την πρόθεση να παραιτηθούν.

Ο κ. Κουλουμπρής σημείωσε πως ο αναπτυξιακός αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Κύπρο και δεν αφορά μόνο τους προπονητές ποδοσφαίρου, παρόλο που οι καταγγελίες είχαν στόχο τους προπονητές ποδοσφαίρου.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι μέσα από σωστές διαδικασίες και συλλογικότητα θα εγκύψουν όλοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να βρεθεί λύση. Πρόσθεσε πως ο Κύπριος προπονητής αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο κράτος και δεν θα αποφύγει να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε οικονομική οφειλή.

Ερωτηθείς αν το πρόβλημα είναι καθαρά ζήτημα αδήλωτων εισοδημάτων και ποια είναι η λύση που προτείνει ο Σύνδεσμος, ο κ. Κουλουμπρής είπε πως το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πειθαρχικό και στο ποινικό. Το πειθαρχικό αφορά την αδειοδότηση και το κατά πόσον ένας δημόσιος υπάλληλος που ασκεί την προπονητική έχει άδεια από την εργασία του. Οσον αφορά το ποινικό σκέλος, αυτό αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις οφειλές έναντι του κράτους και συγκεκριμένα τη μη καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων και φόρου εισοδήματος.

Πρόσθεσε πως η λύση για τον Σύνδεσμο είναι να αποσυρθεί άμεσα η καταγγελία από τον Γενικό Ελεγκτή, να δοθεί από τον Υπουργό Οικονομικών άδεια για ενάσκηση του επαγγέλματος του προπονητή στις αναπτυξιακές ηλικίες αι όχι μόνο και να γίνει μια ρύθμιση στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αδειοδότησης καθώς και μια ρύθμιση για το θέμα της φορολογίας, δηλαδή να βρεθεί κάποιος τρόπος να υπολογιστούν όσα οφείλουν προς το κράτος και να τα αποπληρώσουν.

Σε ερώτηση αν με μια ρύθμιση που θα αφορά τους προπονητές ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλα επαγγέλματα, ο κ. Κυπριανού είπε πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, καθώς οι περισσότεροι γυμναστές και καθηγητές του δημοσίου είναι την ίδια ώρα και προπονητές στους γυμναστικούς συλλόγους στίβου, καλαθόσφαιρας και άλλων αθλημάτων. Συνεπώς, πρόσθεσε, αν απαγορευθεί στους καθηγητές να είναι και προπονητές, αυτό θα σημαίνει ότι γενικότερα θα πρέπει να κλείσουμε τον αθλητισμό στη χώρα μας, σημειώνοντας πως ο αθλητισμός είναι λειτούργημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy