«Το θέμα του χρέους να τεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων της Αριστεράς»

“Είναι η ώρα τα Αριστερά κόμματα και κινήματα στην Ευρώπη να θέσουν το θέμα του χρέους, της Ευρωζώνης και του Ευρώ στις ατζέντες των συζητήσεών τους. Να χαράξουν στρατηγική μιας ανεξάρτητης, προοδευτικής πολιτικής κοινωνικής ανάπτυξης, στην κατεύθυνση μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, μιας Ευρώπης των λαών.” Αυτά δήλωσε σήμερα στην τοποθέτηση του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης στα πλαίσια της ημερίδας για το χρέος στην ευρωπαϊκή περιφέρεια που οργάνωσε η ΕΕΑ/ΒΠΑ στο ευρωκοινοβούλιο.

“Tο παράδειγμα της Ελλάδας, δυστυχώς δεν είναι το μόνο παράδειγμα προσπάθειας επιβολής των κυρίαρχων κύκλων των Βρυξελλών στην Ευρωζώνη είπε ο κ. Συλικιώτης, και συνέχισε πως “λόγω των ίδιων πολιτικών, η  Κύπρος έχει σήμερα δημόσιο χρέος που ανέρχεται  στο 107% του ΑΕΠ, το Βέλγιο 106,5%, η Ιρλανδία 110%, η Ιταλία 132% και η Πορτογαλία 130.2% του ΑΕΠ καταδεικνύοντας πως ακόμα και αν μια χώρα έχει περάσει από πρόγραμμα προσαρμογής και μνημόνιο, αυτό που μένει πίσω είναι η συνέχιση της λιτότητας, της βίαιης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της αποβιομηχανοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων  και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους”.

“Το ζήτημα του χρέους που επιβλήθηκε στους λαούς, και το οποίο διογκώνεται συνεχώς λόγω των μνημονίων, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας  και των πολιτικών εξάρτησης που επιβάλλονται στους λαούς πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά” , είπε κλείνοντας ο κ. Συλικιώτης.

Κύριοι ομιλητές στη συζήτηση ήταν οι κ.κ. Hudson(καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μισσούρι), Keen (οικονομολόγος από την Αυστραλία) Toussaint (συντονιστής της επιστημονικής ομάδας της επιτροπής αλήθειας του Δημόσιου χρέους στην Ελλάδα) και Leao (οικονομολόγος- πανεπιστημιακός του πανεπιστημίου της Λισαβόνας), ενώ κόμματα και οργανώσεις συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy