Το τοπίο ξεκαθαρίζει

Του Χάρη Χαραλάμπους*

Η κάθε προεκλογική περίοδος αποτελεί συμπυκνωμένη διασταύρωση απόψεων και θέσεων για όλα τα θέματα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Προσπαθούν η κάθε μία να πείσει για την ορθότητα των θέσεών της και να προσελκύσει τους πολίτες ώστε να την τιμήσουν με την ψήφο τους. Αυτό είναι αναμενόμενο και απόλυτα θεμιτό σε μια δημοκρατία. Οσο δε πιο νηφάλια και ήπια διεξάγεται αυτός ο πολυμερής διάλογος, τόσο περισσότερο το όφελος για τη δημοκρατία και την επικράτηση των σωστών και επωφελών για τον τόπο θέσεων.

Αν και νωρίς ακόμα, θα επιχειρήσω μια πρώτη εκτίμηση των δυνατοτήτων του συνδυασμού ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις για τις εκλογές αυτές, που προέρχεται από τις καθημερινές επαφές με πολίτες, που δεν έχουν οριστικοποιήσει την εκλογική τους προτίμηση ακόμα, αλλά θα μπορούσαν να εμπιστευτούν την πολιτική του ΑΚΕΛ κατόπιν ολοκληρωμένης ενημέρωσης.

Η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από τη λήξη της προηγούμενης διακυβέρνησης και που αποτελεί ταυτόχρονα και την απόσταση από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, είναι αρκετή και επιτρέπει την πιο νηφάλια αξιολόγηση των πεπραγμένων των δύο αυτών διακυβερνήσεων.

Διαλύεται πλέον η ψύχωση που προσπάθησαν και προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι αντίπαλοι του ΑΚΕΛ και του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για όλες τις αποφάσεις που έλαβε και είτε τις υλοποίησε, είτε δεν τον άφησαν (μέσω της Βουλής ) να τις υλοποιήσει και συνειδητοποιείται ότι έθεσαν πάνω από το συμφέρον της Κύπρου το αντιπολιτευτικό τους μένος για να απαξιώσουν την αριστερή διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, βλέπουν πιο καθαρά πού οδήγησαν και οδηγούν οι πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης.

Για τους πολίτες αυτούς το τοπίο ξεκαθαρίζει και βλέπουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Βλέπουν ότι στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ αποτελεί την υπεύθυνη, αγωνιστική και συνετή δύναμη με σταθερή γραμμή πλεύσης και πολιτική που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή. Με γραμμή που θα εφαρμόζει στην πράξη το σύνθημα ότι «τα σύνορά μας είναι στη Κερύνεια», μέσω μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου θα ασκούνται χωρίς κανένα περιορισμό οι βασικές ελευθερίες διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας, εργασίας.

Εκτιμούν τις πρωτοβουλίες του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Νταβούτογλου για συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, γιατί στην αναζήτηση βιώσιμης λύσης για 42 χρόνια είναι πολύ ουσιαστικό να γνωρίζεις τις πραγματικές (όσο το δυνατό) θέσεις του αντιπάλου. Εκτιμούν επίσης τις πρωτοβουλίες κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ένα από τα ισχυρότερα κέντρα αποφάσεων για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις.

Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν την ποιότητα της πολιτικής του ΑΚΕΛ, την αναγνώριση της οποίας τυγχάνει διεθνώς για τον καταλυτικό του ρόλο στις εξελίξεις και την αυτοπεποίθηση του ιδίου του κόμματος ότι ερμηνεύει σωστά το διεθνές τοπίο και ενεργεί ανάλογα.

Για το άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της οικονομίας, εκτιμώ ότι κατέρρευσε το παραμύθι ότι επιδόματα (όπως το πασχαλινό) που στήριζαν φτωχά στρώματα του λαού ήταν η αιτία για την αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης και δεν ήταν τα δισεκατομμύρια που κλάπηκαν από τις τράπεζες.

Ολο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι χειρισμοί της παρούσας κυβέρνησης πριν και κατά τη διάρκεια των δύο καταστροφικών Eurogroup, του Μαρτίου του 2013, έβλαψαν ανεπανόρθωτα την Κύπρο. Αντιλαμβάνονται ακόμα ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, τις εργασιακές θέσεις, τα οικογενειακά έσοδα, για τα οποία έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα.

Με τους νηφάλιους προβληματισμούς σε μέρος του εκλογικού σώματος, όπως τους περιέγραψα πιο πάνω, αλλά και σε θέματα που αφορούν την υγεία, την παιδεία, τους υδρογονάνθρακες κ.ά., αισιοδοξώ ότι το ΑΚΕΛ θα κατορθώσει μέχρι τις εκλογές του Μαΐου να εξηγήσει τις πολιτικές του και να κερδίσει την εκλογική προτίμηση πολύ περισσοτέρων, πέραν των παραδοσιακών του ψηφοφόρων.

* Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy