Το βάρος του αξιώματος το σηκώνεις ή σε παίρνει και σε σηκώνει

Θεσμοί διασύρονται και αξίες καταβαραθρώνονται χάριν σκοπιμοτήτων και προπάντων χάριν συμφερόντων Οι θεσμοί δίνουν αξία στους ανθρώπους ή οι άνθρωποι στους θεσμούς;

Η απάντηση είναι εύκολη. «Γεμίζεις» κύριε/α την καρέκλα που σου εμπιστεύθηκε η Πολιτεία; Τότε κερδίζεις κι εσύ, γιατί δίνεις ακόμη περισσότερη αξία στο θεσμό. Κι όταν το κοσμήσεις το πόστο, τότε ο πήχης θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά και ο θεσμός θα καταξιωθεί ακόμη περισσότερο στις συνειδήσεις των πολιτών.

Πόσο δεινοπαθούν οι θεσμοί στον τόπο μας; Το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας και των τελευταίων τεσσάρων, διαδοχικά, επικεφαλής της εποπτικής αυτής Αρχής μάλλον είναι προς αποφυγή…

Χριστόδουλος Χριστοδούλου «Πατρίδα» διά πάσαν νόσον… 1

Αμιγώς πολιτικός διορισμός, χωρίς ίχνος τεχνοκρατικής προσέγγισης εκ μέρους του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, που ανέθεσε καθήκοντα Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, στις 2 Μαΐου 2002.

Μπορεί το βιογραφικό του κ. Χριστοδούλου να είναι πλούσιο -πτυχίο από το Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου της Ουαλίας στο Εργατικό Δίκαιο, πτυχιούχος Νομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίουτα «ατού» του, όμως, ήταν οι διάφορες θέσεις στις οποίες θήτευσε στη Δημόσια Υπηρεσία και η «πλούσια εθνική δραστηριότητά» του, ως «στέλεχος του απελευθερωτικού αγώνα ’55 ’59» (για το οποίο, ωστόσο, πολλοί συναγωνιστές του φαίνεται να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις).

Ο Γλαύκος Κληρίδης, πάντως, είχε δικαιολογήσει την επιλογή του: «Επειδή είναι καλός γνώστης των οικονομικών πραγμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η τιμιότης (του), που ήταν για μένα το ουσιαστικότερο θέμα». Ηξερε τους μηχανισμούς του Δημοσίου από την πολύχρονη θητεία του και «ευλόγησε» τα γένια του;

Ποιος μπορεί να ανατρέψει αυτή τη θέση, αν αναλογιστεί, ιδιαίτερα, πως στην πορεία της διοίκησής του έδωσε σημασία σε επιμέρους ζητήματα για τα οποία αφήνονται σκιές: Θέσπισε, για παράδειγμα, κανονισμούς για την επιμόρφωση των τραπεζικών υπαλλήλων και «εντελώς συμπτωματικά» οι υπάλληλοι παρακολουθούσαν αυτά τα μαθήματα σε ινστιτούτο, το οποίο δημιούργησαν η κόρη και ο γαμπρός του.

Κορωνίδα αυτής της σκιώδους δραστηριότητας ήταν βέβαια το ένα εκατομμύριο ευρώ που έλαβε, με τη λήξη της θητείας του στην Κεντρική Τράπεζα (Μάιος 2007), ως συμβουλευτικός οίκος από τη συνδεδεμένη με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, Focus. Και το άκρων άωτον; Το εκατομμύριο ήταν προπληρωμή για υπηρεσίες που θα προσέφερε στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας!

Και για το γνωστό θέμα -ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ονομάζεται, αφού πουθενά και ποτέ δεν δηλώθηκε αυτό το εκατομμύριο ο κ. Χριστοδούλου εκτίει ποινή πεντάμηνης φυλάκισης. Από όλη αυτή την ιστορία, έμειναν πολλά να διηγείται κανείς.

Το πλέον αμίμητο, όμως, είναι η κουβέντα που ο ίδιος ο κ. Χριστοδούλου εκστόμισε: «Σ’ αυτή την πατρίδα προσέφερα περισσότερα από όσα πήρα…». Δήλωση η οποία προκάλεσε γέλωτα για το υπερτροφικό «εγώ» του ανδρός αλλά πολύ περισσότερο θυμό για την ευκολία με την οποία ορισμένοι χρησιμοποιούν την πατρίδα και την όποια προσφορά τους όταν «δουν τα δυο στενά» που λέει και ο σοφός λαός.

Και του συγκεκριμένου η προσφορά «ελέγχεται» από λεγόμενος συναγωνιστές του.

Αθανάσιος Ορφανίδης Ο λύκος φύλαγε τα πρόβατα…

2

Μετά βαΐων και κλάδων, ελέω υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων, ο Αθανάσιος Ορφανίδης ανέλαβε τη διοίκηση της Κεντρικής στις 3 Μαΐου 2007, με άριστες προϋποθέσεις.

Ηταν ακαδημαϊκά προσοντούχος και πολιτικά άμεμπτος ως μη αναμεμειγμένος, έως εκείνη τη στιγμή, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Ωστόσο, μόλις ανέκυψαν διαφωνίες μεταξύ του ιδίου και της τότε διακυβέρνησης Χριστόφια, κυρίως για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν είχαν και σχέση με το κατ’ εξοχήν αντικείμενό του επέλεξε την παρασκηνιακή συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το ανηλεές δημόσιο σφυροκόπημα της κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας θεσμός εντεταλμένος να διαφυλάττει την οικονομική σταθερότητα της χώρας να πυροδοτεί συνεχώς το οικονομικό κλίμα, δημιουργώντας ανησυχίες και αμφιβολίες στους όποιους δυνητικούς επενδυτές, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας.

Στα δε κατ’ εξοχήν καθήκοντά του απεδείχθη παντελώς ανεπαρκής, αφού λόγω πλημμελούς εποπτείας του, οι τράπεζες προέβησαν σε όλες τις γνωστές τυχοδιωκτικές ενέργειες που οδήγησαν το όλο σύστημα στα όρια της κατάρρευσης: άσκεφτη επέκταση στο εξωτερικό, εξαγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, μεταφορά τεράστιων ποσών από κυπριακές καταθέσεις σε δανειοδότηση στην Ελλάδα, μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας από θυγατρική στην Ελλάδα σε συγχωνευθείσα κυπριακή με υποκατάστημα στην Ελλάδα κ.λπ.

Για όλα τούτα κατηγορήθηκε ως «απαθής θεατής στις εξελίξεις», αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η πολεμική και η φθορά τής τότε κυβέρνησης από το δίδυμο Αβέρωφ-Νικόλα, με την απροκάλυπτη στήριξη Ορφανίδη, είναι μνημειώδης. Να θυμίσουμε, χάριν παραδείγματος, τις επιστολές τού τότε Διοικητή προς την κυβέρνηση, οι οποίες παρουσιάστηκαν και στη Βουλή και στην υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία;

Επιστολές οι οποίες δεν κάνουν καμιά αναφορά στην κατάσταση των τραπεζών, ζήτημα για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα και εποπτεία είχε ο κ. Ορφανίδης.

Οταν οι Οίκοι Αξιολόγησης -και όχι μόνοπροειδοποιούσαν για τις τράπεζες, ο κ. Ορφανίδης περί άλλα τύρβαζε… Διαβεβαίωνε ότι οι τράπεζες έχουν τόση ισχυρή κεφαλαιακή βάση που μπορούν να αντέξουν το όποιο κούρεμα!!! Με τα κυπριακά ομόλογα πώς συμπεριφέρθηκε;

Σαν να τον κάλεσαν στο γάμο και ευχήθηκε στους νεόνυμφους «και του χρόνου»! 4 Απριλίου (2011), κλήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών. Τα κυπριακά ομόλογα «δεν θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα στις διεθνείς αγορές» είχε πει κι άφησε εμβρόντητους τους πάντες.

Μα ο επόπτης των τραπεζών να αφήνει σκιές για τα κυπριακά ομόλογα; Καλά, πού ήταν να συμβάλει στη συγκράτηση της κατρακύλας τους, αν όντως αυτό συνέβαινε; Χαμπάρι δεν πήρε, αλλά έμεινε όταν ήταν τετελεσμένο γεγονός, για να κάνει επιμνημόσυνο λόγο;

Τυχαία, μερικές μέρες μετά τη δήλωση αυτή «έκλεισαν» οι διεθνείς αγορές για την Κύπρο και κάτοχοι κυπριακών ομολόγων προσπάθησαν να τα πουλήσουν στη δευτερογενή αγορά όσα-όσα; Για την περίφημη απομείωση του ελληνικού χρέους πώς έδρασε ο κ. Ορφανίδης;

Πότε ενημέρωσε την κυβέρνηση για οποιαδήποτε «καταστροφικά» αποτελέσματα λόγω της εξέλιξης αυτής; Μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2011, που συνεδρίασαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις που είχε ενώπιόν της η κυβέρνηση ήταν πως η Τράπεζα Κύπρου έστω και δύσκολα θα μπορούσε να καλύψει τις κεφαλαιουχικές της ανάγκες μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 με ίδια κεφάλαια, ενώ η Λαϊκή θα χρειαζόταν κρατική στήριξη 1,2 1,5 δις ευρώ που μπορούσε να καλυφθεί με την έκδοση χρεογράφων και με νομοθετική ρύθμιση.

Ο επόπτης πού ήταν για να ενημερώσει;

Πανίκος Δημητριάδης Η ατολμία και το «χρυσωμένο» διαζύγιο

3

Με τις ίδιες ακαδημαϊκές περγαμηνές, όπως και ο προκάτοχός του, ξεκίνησε τη θητεία του στην Κεντρική Τράπεζα στις 3 Μαΐου 2012 και ο Πανίκος Δημητριάδης.

Ωστόσο, η επίδοσή του στην πορεία των πραγμάτων κρίθηκε, επίσης, ανεπαρκής και ελλειμματική. Κυρίως, λόγω απουσίας στοιχειώδους διαίσθησης των πολιτικών πραγμάτων του τόπου. Γεγονός που επέτρεψε στα κόμματα τής τότε αντιπολίτευσης να του θέτουν συνεχώς τρικλοποδιές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δημητριάδης επέδειξε αβουλία, καθώς επίσης και έλλειψη πρωτοβουλίας σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την καθοδήγηση της Φρανκφούρτης. Ατυχής υπήρξε, επίσης, η δημόσια τοποθέτησή του για παραπομπή του ELA της Λαϊκής Τράπεζας στη μετεκλογική περίοδο.

Από εκεί και πέρα, όταν η τότε αντιπολίτευση έγινε διακυβέρνηση, ακολούθησε συντονισμένη μεθόδευση κουτσουρέματος των δικαιοδοσιών και αρμοδιοτήτων του και στην ουσία περιθωριοποίησή του, μέχρι την πλήρη απομάκρυνσή του από τη θέση, τον περασμένο Μάρτη.

Ηταν ένα χρυσωμένο «διαζύγιο» με κατάθεση 300 χιλιάδων ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, ενέργεια η οποία προ κάλεσε άσχημη, για να μην χρησιμοποιήσουμε βαρύτερη λέξη, εντύπωση.

Χρυστάλλα Γιωρκάτζη Ποιος εκβιάζει ποιον

4

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ξεκίνησε την καριέρα της στην Κεντρική Τράπεζα, επισήμως, τον περασμένο Απρίλιο, ως ο «Ιαβέρης» της χρηστής διοίκησης στη Δημόσια Υπηρεσία. Κι όλα αυτά στη βάση της πορείας της ως Γενική Ελέγκτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αμέσως μετά το διορισμό της απώλεσε την έξωθεν καλή μαρτυρία, τόσο με τα πεπραγμένα του προσωπικού της συμβολαίου όσο και με τη σχέση του δικηγορικού γραφεί ου του πρώην συζύγου και της θυγατέρας της με τον Αντρέα Βγενόπουλο.

Προηγήθηκε, βέβαια, η επαναπρόσληψη της γραμματέως που είχε συνταξιοδοτηθεί με πλήρεις τιμές και απολαβές και μόνο μετά το δημοσίευμα της «Χαραυγής» και το θέμα που ανακίνησε το ΑΚΕΛ επήλθε η «τάξη» στην Κεντρική Τράπεζα.

Το πρόσφατο γριφώδες ξέσπασμά της στη Βουλή άφησε να αιωρούνται πάρα πολλά σε σχέση με διαπλεκόμενα συμφέροντα, πιέσεις, ακόμη και προσπάθεια εξαγοράς της.

Αντιστοίχως, η γνωστή ορ γίλη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιά δη αφήνει και την ίδια εκτεθειμένη. Το δρομολογηθέν κουκούλωμα της όλης ιστορίας αφήνει να νοηθεί πως πολά προβλήματα θα σκεπαστούν κάτω από το χαλί και κανένα μαχαίρι δεν θα φτάσει ποτέ στο κόκαλο.

Μόνο που τα αστροπελέκια δεν τα ρίχνει κανείς για να περάσει η ώρα ή για να ξυπνήσει κάποιον από το λήθαργο. Θεσμοί διασύρθηκαν, αξίες τσαλαπατήθηκαν και για να χρησιμοποιήσουμε τη συναγερμική φρασεολογία, «γίναμε ρεζίλι διεθνώς» ή «γίναμε ρεντίκολο διεθνώς».

Ε, δεν γίνεται να συμβαίνουν όλα τούτα και μετά ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ποιος εκβιάζει ποιον στην τελική;

Μαρία Φράγκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy