Το βότανο ως μέρος της ζωής μας (Pics)

Ρολάνδος Παύλου: Είναι τόσο πλούσιος τόπος η Ελλάδα και η Κύπρος, που θα μπορούσε ένας άνθρωπος να λύνει τα προβλήματα υγείας του και μόνο με τη χρήση βοτάνων.

Της Μαρίας Φράγκου

«Υπάρχει ολόκληρη ιστορία πίσω από τα βότανα. Ως εκ τούτου, δεν ευσταθεί η θέση ότι απαιτούνται αποδείξεις ή επιστημονικές διεργασίες για όλα τα βότανα»

«Δεν μπορούν πάντα να συνυπάρξουν βότανα και φάρμακα. Γι’ αυτό πρέπει να ερωτάται ο θεράπων ιατρός, ο ομοιοπαθητικός κλπ. Αν υπάρχει θέμα παθολογικής κατάστασης ή λήψης φαρμάκων, ο χρήστης πρέπει να ρωτά ειδικό»

«Ψήγμα αλήθειας υπάρχει γύρω από ένα βότανο, αλλά η υπερβολή -το τάδε φύλλο γιατρεύει την τάδε σοβαρή ασθένεια- είναι επικίνδυνη. Όπως υπάρχει κομπογιαννιτισμός στα βότανα, ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα φάρμακα»

Γιατρός, βιοκαλλιεργητής βοτάνων και διευθυντής στο εργαστήριο φρέσκων βιολογικών καλλυντικών KALUNA. Ο συμπατριώτης μας Ρολάνδος Παύλου ζει και δραστηριοποιείται στην Εύβοια, σε ένα δάσος, όπως αποκαλεί ο ίδιος το χώρο του, και δεν απέχει πολύ από την αλήθεια, κρίνοντας από τις περιγραφές ή βλέποντας φωτογραφίες.

Με σπουδές στην ιατρική -τις οποίες εγκατέλειψε νωρίς γιατί δεν ήθελε να δει τον εαυτό του μέσα στο σύστημα εμπορευματοποίησης της υγείας, όπως λέει, αλλά επέστρεψε αργότερα, λόγω ακριβώς της ενασχόλησής του με τη βιοκαλλιέργεια- ο Ρολάνδος Παύλου, έβαλε πείσμα και όρεξη για αυτό που έθεσε ως στόχο να κάνει. «Από άλλη οπτική γωνία, πια, κι έχοντας την ωριμότητα των χρόνων που παρεμβλήθηκαν, την πείρα που είχα αποκτήσει, την πολιτική εμπειρία, όντας πολιτικοποιημένο ον, επέβαλα τους δικούς μου όρους. Ενάσκηση της ιατρικής, αλλά εναλλακτικά. Κι αυτό ταιριάζει απόλυτα με τα βότανα κι αυτό που κάνω σήμερα», μας λέει ο Ρολάνδος Παύλου, τον οποίο συναντήσαμε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο. Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, σημαντικές και προπάντων απαντούν σε πολλές απορίες όλων μας.

ΡΟΛΑΝΔΟΣ-ΠΑΥΛΟΥ

Ποια η διαφορά των φαρμάκων από τα βότανα;

«Αυτή είναι και η πεμπτουσία του ζητήματος. Υπάρχει μία σχολή θετικισμού στην ιατρική, που είναι κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, η οποία δεν βλέπει το σύνολο, βλέπει τα επιμέρους. Κι ανάγει τις ιδιότητες του συνόλου στο άθροισμα των ιδιοτήτων των μερών. Και βλέπει, για παράδειγμα, στο πορτοκάλι μόνο τη βιταμίνη C. Τα υπόλοιπα είναι κάτι άχρηστο για τους θετικιστές. Ή μας υποχρεώνουν, όταν θα πρέπει να νομιμοποιήσουμε ένα βότανο, όπως η πασιφλόρα ή το σπαθόχορτο για παράδειγμα, να μετράμε την πασιφλορίνη, ώστε να είναι πάντα στάνταρ η συγκέντρωση σε όλες τις παρτίδες. Γιατί; Γιατί βρήκαν ότι αυτή είναι η βασική ουσία. Εγώ βρίσκω άλλες δεκαπέντε δραστικές ουσίες». Με τούτη την πρακτική, εξηγεί ο κ. Παύλου, επιχειρείται η τυποποίηση των βοτάνων. Αυτό απαιτεί η νομοθεσία.

Τη βιταμίνη C στο πορτοκάλι, δεν μπορείς να την απορροφήσεις, αν δεν φας και το άσπρο που περιτυλίγει το φρούτο, εξηγεί ακόμη ο γιατρός-ομοιοπαθητικός Ρολάνδος Παύλου. Υπάρχουν, συμπληρώνει, εκατοντάδες ουσίες τις οποίες χρειάζεται ο οργανισμός. «Η δυτική ιατρική, με τη θετικιστική σχολή, επιχειρεί να τα αναγάγει όλα σε μία ουσία. Τη δραστική ουσία. Συμπυκνώνοντας μία δραστική ουσία, δίνεις κάτι ισχυρό, το οποίο αντί να αποκαταστήσει την ισορροπία, κάνει μία βίαιη μετατόπιση, που δείχνει ότι το σύμπτωμα έφυγε, στην πραγματικότητα όμως έχει σπρώξει το πρόβλημα πιο βαθιά. Δεν έχεις λύσει το πρόβλημα, ούτε αποκαθιστάς την ισορροπία. Απλά έκρυψες το σύμπτωμα. Και την εκδήλωσή του. Και κάποια στιγμή θα εμφανιστεί πιο σοβαρά. Οπότε η δική μου προσέγγιση δεν είναι να βρούμε ποιο βότανο στη θέση του φαρμάκου θα κάνει καλό στον πονοκέφαλο, στο διαβήτη κ.λπ. Δική μου προσέγγιση να πείσω τους ανθρώπους ότι το βότανο πρέπει να γίνει μέρος της ζωής του. Ως πρόληψη. Ως καθημερινή χρήση, ως μέρος της διατροφής του».

Πότε συστήνονται τα βότανα;

Πάντα, απαντά ο γιατρός-ομοιοπαθητικός. Και όλων των ειδών τα βότανα, λέει κι εξηγεί πως ελάχιστα βότανα είναι τοξικά, σε βαθμό που να μην τα πάρεις καθόλου. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υπερβολή στα βότανα. Δηλαδή, αν ανακαλύψουμε ότι το τάδε βότανο βοηθά στη τάδε ασθένεια, δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνεται και αλόγιστη χρήση. Να πίνεις 20 τσάγια την ημέρα, για ένα χρόνο… Ε, θα υπάρξουν παρενέργειες», ξεκαθαρίζει.

Παρενέργειες και βότανα:

«Κάποιες παρενέργειες έχουν. Κάποια βότανα περισσότερες και κάποια άλλα λιγότερες», λέει και συμβουλεύει: Δύο με τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα είναι αρκετά και να εναλλάσσεται το βότανο ή τα μείγματα βοτάνων. Αυτή είναι η λελογισμένη χρήση. Μην κάνετε χρόνια χρήση των ίδιων βοτάνων».

Πόσο επιστημονικά τεκμηριωμένες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες που αποδίδονται στα βότανα;

«Αποδίδονται πολύ περισσότερες από όσες αποδεδειγμένα. Οι περισσότερες δεν είναι αποδεδειγμένες. Είναι, βέβαια, στηριγμένες στο μεγάλο πείραμα της παράδοσης. Συγγράμματα για τα βότανα, τα οποία είναι και ακριβή και επιβεβαιώνονται σήμερα με επιστημονικές έρευνες, ανάγονται από την εποχή του Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος, οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και άλλοι έγραψαν για τα βότανα και τις ιδιότητές τους. Δεν είναι, δηλαδή, τωρινή η γνώση. Το πείραμα έγινε με την παρατήρηση. Δεν έγινε, δηλαδή, πείραμα τυποποιημένο όπως το ξέρουμε σήμερα. Αλλά και η δοκιμή ή αποτυχία είναι επίσης ένα μεγάλο πείραμα. Υπάρχει ολόκληρη ιστορία πίσω από τα βότανα, λοιπόν, ως εκ τούτου, δεν ευσταθεί η θέση ότι απαιτούνται αποδείξεις ή επιστημονικές διεργασίες για όλα τα βότανα».

Ποια η ασφάλεια των βοτάνων;

«Τα βότανα, αν δεν έχεις κάτι παθολογικό, ως επί το πλείστον δεν θα σου προκαλέσουν κάτι σοβαρό. Καλό θα σου κάνουν και κακό όχι. Υπάρχουν, όμως, βότανα τα οποία είναι τοξικά και είναι οφθαλμοφανές ότι είναι τοξικά. Βλέπεις, ας πούμε ένα μανιτάρι και σου “μιλά” ότι είναι τοξικό. Καταλαβαίνεις ότι είναι δηλητηριώδες. Αν έχεις διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, είναι πολλά τα βότανα των οποίων τη συχνή χρήση πρέπει να αποφεύγεις. Αν παίρνεις φάρμακα, υπάρχουν βότανα όπως το σπαθόχορτο, που πρέπει να αποφεύγεις. Δεν μπορούν, δηλαδή, πάντα να συνυπάρξουν βότανα και φάρμακα. Γι’ αυτό πρέπει να ερωτάται ο θεράπων ιατρός, ο ομοιοπαθητικός κ.λπ. Αν υπάρχει θέμα παθολογικής κατάστασης ή λήψης φαρμάκων, ο χρήστης πρέπει να ρωτά ειδικό».

Νοιάζεται ο κόσμος; Μαθαίνει ο κόσμος; Εμπιστεύεται ο κόσμος αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες;

«Όλο και περισσότερο τις εμπιστεύεται, ξέρει ή μαθαίνει σωστά. Είναι μεγάλη η παραπληροφόρηση που υπάρχει ή η εκλαϊκευμένη, απλουστευμένη γνώση. Από την άλλη, όμως, επειδή ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του στα φάρμακα, όλο και περισσότερο στρέφεται ή ψάχνει κάτι πιο φυσικό».

Η μεγάλη ζήτηση δημιουργεί και αγορά. Δεν περικλείει και άλλους κινδύνους αυτό;

«Υπάρχουν και οι επιτήδειοι, υπάρχουν και αυτοί που εμπορεύονται την ελπίδα. Καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι. Ψήγμα αλήθειας υπάρχει γύρω από ένα βότανο, αλλά η υπερβολή -το τάδε φύλλο γιατρεύει την τάδε σοβαρή ασθένεια- είναι επικίνδυνη. Όπως υπάρχει κομπογιαννιτισμός στα βότανα, ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα φάρμακα».

Τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ελλάδα τα βότανα υπάρχουν σε αφθονία. Μέτρησε ποτέ κανείς πόσα και ποια είδη;

«Είναι καταγραμμένα με τις ιδιότητές τους μερικές χιλιάδες, από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας. Εγώ εκεί στο κτήμα μου και γύρω από αυτό έχω βρει καμιά 150αριά διαφορετικά είδη τα οποία είναι αξιοποιήσιμα και ωφέλιμα για την υγεία. Είναι ένας τόσο πλούσιος τόπος η Ελλάδα και η Κύπρος, που θα μπορούσε ένας άνθρωπος να λύνει τα προβλήματα υγείας του και μόνο με τη χρήση βοτάνων».

Και υπάρχει ακόμα πεδίο δράσης;

«Υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης. Ιδίως αν αρχίσεις να μπαίνεις και στην πρακτική εφαρμογή. Με ιντριγκάρει να το ψάχνω: Σε ποια μορφή; Σε ποια δόση; Πότε να παίρνεις ένα βότανο; Άρα πρέπει να πειραματιστώ. Και ασχολούμαι με αυτό. Είτε πρόκειται για θεραπευτικά σκευάσματα που μοιάζουν με καλλυντικά είτε πρόκειται για πόσιμη μορφή, για εσωτερική λήψη».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy