Τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ περιέγραψε ο Ζ.Κ.Γiούνκερ

Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας του “επικεφαλής ψηφοδελτίου” για την προεδρία της επόμενης Κομισιόν, τάχθηκε ο σημερινός Πρόεδρος της Κομισιόν, καλώντας τα κόμματα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι και ποιον ψηφίζουν. Σημείωσε δε ότι οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να λαμβάνουν χώρα ως μια “κατακερματισμένη εθνική διαδικασία”.

“Όταν ξεκινήσαμε το σύστημα αυτό, δεν υπήρχε τεράστια συμπάθεια για αυτό το σύστημα”, σημείωσε διευκρινίζοντας ότι “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τότε επέμενε”, εξηγώντας ότι “οι Ευρωπαίοι πρέπει να ξέρουν ποιους ψηφίζουν”, απαντώντας εμμέσως και στις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από ορισμένες κυβερνήσεις και δει της Γαλλίας.

“Στις επόμενες εκλογές πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα είναι στην καρδιά της διαδικασίας”, δήλωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι αποδεκτοί και προτεινόμενοι τόσο από τα κόμματα σε εθνικό επίπεδο (άρα και το Συμβούλιο), όσο και από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε, όπως είπε “να έχει διπλή νομιμοποίηση” και σημείωσε ότι πρέπει να διεξαχθούν “τηλεμαχίες” μεταξύ των υποψηφίων σε όλα τα Κράτη Μέλη. Εξήγησε όμως στον Τύπο ότι η διαδικασία δεν είναι αυτόματη (καθώς πρέπει να υπάρχει η πρόταση και έγκριση του Συμβουλίου).

Σε σχέση με τις “διεθνικές λίστες”, ένα σύστημα “ψηφοδελτίου επικρατείας στην ΕΕ”, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ, και ζήτησε από τα Κράτη να το διερευνήσουν, δείχνοντας ωστόσο προς το διάστημα μετά το 2019 (και κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές). Υπενθύμισε μάλιστα ότι του “αρέσει η ιδέα”, αν και το κόμμα από το οποίο προέρχεται δεν την υποστήριξε στη συνέχεια. Το ΕΛΚ είναι άλλωστε, είπε, το μόνο κόμμα που έχει τη διαδικασία του επικεφαλής υποψηφίου στο καταστατικό του.

Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό μετασχηματισμό της ΕΕ, σημείωσε: “ονειρεύομαι ένα σύστημα με δύο σώματα (Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) με τους Προέδρους του Συμβουλίου και τη Κομισιόν να εκλέγονται άμεσα”. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν αναμένει να συμβεί κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας.

Υπενθύμισε την πρότασή για συγχώνευση της θέσης του Προέδρου του Συμβουλίου και της Κομισιόν, παραπέμποντας και αυτή την απόφαση για μετά τις ευρωεκλογές. Εξήγησε δε ότι η συγχώνευση θα μπορούσε να αποτρέψει τις συνέπειες διαφωνιών επί του σημερινού καθεστώτος της διαρχίας. Εκτίμησε επιπλέον ότι η Συνθήκη της ΕΕ περιέχει προβλέψεις που το επιτρέπουν. Σε σχέση με τη μελλοντική διάρθρωση της ίδιας της Κομισιόν και του Κολεγίου των Επιτρόπων παρέπεμψε στον επόμενο Πρόεδρό της, επεξηγώντας τα πλεονεκτήματα της διάρθρωσης (σύστημα Αντιπροέδρων) που εισήγαγε η ίδιος.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε επιπλέον υπέρ της ενίσχυσης του διαλόγου με του πολίτες και τους θεσμούς για το μέλλον της ΕΕ, στη βάση των προτάσεων της λευκής βίβλου και όσων προστέθηκαν αργότερα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κομισιόν μεταφέροντας τις αποφάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων ανακοίνωσε ότι η επίσημη πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της θα παρουσιαστεί τελικά στις αρχές και όχι στα τέλη Μαΐου. “Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο θα έχει άπειρο χρόνο, οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα – πριν τις ευρωεκλογές – να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος”, σημείωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy