Των Φεστιβάλ το ανάγνωσμα

Παράθυρα

Των Φεστιβάλ το ανάγνωσμα

Συνεχίζονται τα φεστιβάλ, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο, παρόλο που είναι καλοκαίρι, ή μάλλον επειδή είναι καλοκαίρι. Μια τάση που άρχισε τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας το παράδειγμα τολμηρών πρωτοπόρων, οδηγεί σε πολιτιστική αποκέντρωση και στη διοργάνωση φεστιβάλ κυρίως στην ύπαιθρο. Έτσι τον Ιούνιο και Ιούλιο είχαμε, μεταξύ άλλων, το Afro Banana Republic Festival στον Κόρνο, το Φάρμα Projekt στα Καμπιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Animation «Όψεις του Κόσμου» σχεδόν σε όλη την Κύπρο, το Cyprus Rialto World Music Festival στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό και στις Πλάτρες και το Limassol Acoustic Festival στη Λεμεσό. Αρχές Αυγούστου είχαμε ήδη το Φεστιβάλ Φέγγαρος στον Κάτω Δρυ, ενώ άρχισε το 12o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού στο Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, το οποίο συνεχίζεται μέχρι τις 8 Αυγούστου. Έπεται βέβαια συνέχεια:

Το Φεστιβάλ Ξαρκής φέτος πάει στο Κοιλάνι στη Λεμεσό το διήμερο 19 και 20 Αυγούστου, με εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραστάσεις, παρουσιάσεις, μουσικές συναυλίες και ζιαφέττι. Για πέμπτη χρονιά το Φεστιβάλ Ξαρκής εστιάζει στην ιδέα της σύμπραξης, της αναβίωσης παραδοσιακών τεχνών και της αφύπνισης της νεότερης γενιάς «με στόχο την ουσιαστική τους παρά-δοση και διατήρηση μέσα στην πάροδο των χρόνων». Φέτος το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με είσοδο ελεύθερη, αλλά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κάθε δωρεά/χρηματική υποστήριξη θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

Στον Πωμό, στην Πάφο, για 18η χρονια το Paradise Jazz Festival παρουσιάζει την κυπριακή jazz σκηνή και όχι μόνο. Στις 18 και 19 Αυγούστου με τους καλύτερους μουσικούς της τζαζ στην Κύπρο, νέα σχήματα, συνεργασίες αλλά και καλεσμένους από το εξωτερικό.

Ο Δήμος Λευκωσίας οργανώνει το Φεστιβάλ Λευκωσίας που θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης με μουσική, χορό, θέατρο και ποίηση. Σ’ όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το Windcraft Music Fest θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Κατύδατα Σολέας στις 12 και 13 Αυγούστου. Ένα διήμερο με συναυλίες, εργαστήρια, προβολές και παράλληλες δράσεις. Σχήματα με κύριο συστατικό τους τα πνευστά θα μας ταξιδέψουν από την ευρωπαϊκή τζαζ και κλασική μουσική στον χάλκινο ήχο των Βαλκανίων και τις μελωδίες της Μεσογείου και από τους ξέφρενους αφροβραζιλιάνικους ρυθμούς στα τσιγγάνικα μονοπάτια της gypsy jazz, για να επιβεβαιώσει ότι διαφορετικοί πολιτισμοί μπορούν να συνυπάρξουν. Το Windcraft Music Fest διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό Windcraft Loud, στον οποίο απονεμήθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα το Βραβείο Πολιτισμού 2016 στην Κατηγορία Πολιτισμός για το αξιόλογο και ποιοτικό πολιτιστικό έργο που προσφέρει προωθώντας στοιχεία της κυπριακής παράδοσης φιλτραρισμένα μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

To Πάφος2017 προτείνει και φέτος «Σινεμά στην Παραλία» στη Δημοτική Παραλία ΣΟΔΑΠ στις 9, 17, 23, 30 Αυγούστου στις 20:30. Το 2017 προτείνονται τέσσερις ταινίες που συνδυάζουν βαθιά ανθρώπινες ιστορίες με χιούμορ, υπερβάσεις και περιπέτειες συνδέοντας και δημιουργώντας συνθήκες επικοινωνίας μέσω της μεγάλης δύναμης της 7ης τέχνης. Θα παρουσιαστούν στις 9 Αυγούστου η ταινία Η Καλύτερη Στιγμή τους (Μ. Βρετανία. 2016, 117΄), στις 17 Αυγούστου η ταινία Θεέ μου, τι σου κάναμε; (Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?) (Γαλλία, 2014, 97’), στις 23 Αυγούστου Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο κι Εξαφανίστηκε (Σουηδία, 2013, 114’) και τέλος στις 30 Αυγούστου Η Ελιά (El Olivo, Ισπανία 2016 100’).

Tον Σεπτέμβριο (9/9) θα διεξαχθεί το καθιερωμένο Rock Festival στην Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, το φεστιβάλ του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού σε συνεργασία με το θέατρο Ριάλτο και Κανάλι 6.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy