Αντοχή μικροβίων στα αντιβιοτικά – Κίνδυνος από την αλόγιστη χρήση τους

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές για την ανθρωπότητα συνέπειες της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, κρούει η Κομισιόν και συγκεκριμένα οι Επίτροποι Αντριουκάιτις και Μοέδας, κάνοντας λόγο για “εφιαλτικό μέλλον”.

“Όσο αυξάνεται η αντοχή ακόμα και στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, όπως η κολιστίνη, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομακτικό μέλλον, στο οποίο ίσως να έχουμε χάσει τη δυνατότητα να εκτελούμε οποιαδήποτε σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή μεταμόσχευση οργάνων ή να εμφυτεύουμε συστήματα όπως τεχνητές αρθρώσεις ή καρδιακές βαλβίδες”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής ημέρας ευαισθητοποίησης για τα αντιβιοτικά, η Κομισιόν αναφέρει σε γραπτό της μήνυμα ότι “μέχρι το 2050, η μικροβιακή αντοχή θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλεί τον θάνατο ενός ανθρώπου κάθε τρία δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας τον καρκίνο ως κυριότερη αιτία θανάτου”.

Υπενθυμίζει δε ότι για να αποφύγουμε ακριβώς αυτό το απελπιστικό μέλλον, στο πλαίσιο της προσέγγισης One Health παρουσίασε στις 29 Ιουνίου ένα νέο σχέδιο δράσης με στόχο την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, το οποίο στηρίζεται σε σχεδόν δύο δεκαετίες δράσεων της ΕΕ στον τομέα της υγείας του ανθρώπου και στον κτηνιατρικό τομέα και λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από προηγούμενες δράσεις της ΕΕ.

Στο σχέδιο δράσης τονίζεται ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στον άνθρωπο και στα ζώα, ενώ παράλληλα θα μελετάμε καλύτερα τον ρόλο της μικροβιακής αντοχής στο περιβάλλον. Επίσης, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει ηγετικό στον αγώνα κατά της μικροβιακής αντοχής και να προσθέσει αξία στις δράσεις των κρατών μελών.

Σκοπός του νέου σχεδίου δράσης είναι να διατηρηθεί η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Οι βασικοί στόχοι του είναι: ανάδειξη της ΕΕ σε χώρο εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών, ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας και διαμόρφωση του θεματολογίου σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι στον τομέα της έρευνας, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 όπου επί του παρόντος χρηματοδοτούνται έργα με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Ένα πρόσθετο ποσό 200 εκατ. ευρώ έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής για τα επόμενα 3 έτη. Επιπλέον, η ΕΕ θα αξιοποιήσει τις επιτυχημένες διεθνείς πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας που έχει αναλάβει, όπως η σύμπραξη ευρωπαϊκών και αναπτυσσομένων χωρών για τις κλινικές δοκιμές και η πρωτοβουλία κοινού προγραμματισμού για τη μικροβιακή αντοχή, για να αναπτύξει περαιτέρω ένα ισχυρότερο και διασυνδεδεμένο ερευνητικό τοπίο με πραγματικά παγκόσμια εμβέλεια.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η πρωτοβουλία για καινοτόμα φάρμακα (IMI) αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή ερευνών πάνω στην κατανόηση της αξίας των μεθόδων διάγνωσης και πάνω στους φραγμούς στη διάδοσή τους. Η έρευνα αυτή θα συνδυαστεί με την αξιοποίηση της εμπειρογνωσίας των πανεπιστημιακών, των ΜΜΕ και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Θα διευρύνει επίσης το πρόγραμμα «Νέα φάρμακα για επικίνδυνα μικρόβια» (New Drugs for Bad Bugs) της IMI, το οποίο έχει ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy