Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ασθενεί σοβαρά!

2591

Του  Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο δυστυχώς υπήρξε ως θεσμός θύμα της οικονομικής κρίσης και των επιλογών των σημερινών κυβερνώντων.

Σήμερα ζούμε και βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Δήμοι και κοινότητες βρίσκονται επί ξυρού ακμής. Μετέωροι και λαβωμένοι δίνουν αγώνα ζωής για να επιβιώσουν. Η ποιότητα ζωής των πολιτών εκ των πραγμάτων υποβαθμίζεται. Βασικοί τομείς της ποιότητας της ζωής υποχωρούν, οι πολίτες δεν απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι αποκοπές, οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών που ξεπερνούν το 40% της κρατικής χορηγίας έφεραν τις τοπικές κοινωνίες σε κατάσταση κατάρρευσης. Πλέον είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι πλείστοι δήμοι και κοινότητες βρίσκονται ενώπιον οδυνηρών αποφάσεων για στάση πληρωμών. Να κατεβάσουν ρολά.

Ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση δυστυχώς καθυστερεί. Όχι εξ υπαιτιότητας της Βουλής, αλλά κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας και έλλειψης οράματος για την ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να βρίσκεται σε εφαρμογή και υλοποίηση, εάν τολμηρά και αποφασιστικά προχωρούσε το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης Δ. Χριστόφια, το οποίο είχε τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών, δήμων και κοινοτήτων και άλλων θεσμικών οργάνων.

Δυστυχώς, στο όνομα της οικονομίας κλίμακος χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Δεν είμαι βέβαιος πως με τον στρατηγικό στόχο για μείωση των δήμων -ούτε και τεκμηριώθηκε ποτέ με οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη- ότι θα σωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απλά στο πλαίσιο μιας ευρύτερης φιλοσοφίας, περισσότερο συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης, επιδιώκεται η απονεύρωση του θεσμού.

Γιατί η ίδια η ζωή έχει καταδείξει ότι όσο πιο μακριά κινείσαι από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από τα ζωτικά προβλήματα και την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν αποκεντρώνεις την Πολιτεία, αλλά συγκεντροποιείς τις εξουσίες σε υδροκέφαλους οργανισμούς. Δεν μεταρρυθμίζεις, αλλά απορρυθμίζεις τη χώρα.

Η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας συρρικνώνεται υπέρ του κεντρικού κράτους, το οποίο την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ερμηνεύει και αναλύει περισσότερο ως εξάρτημα της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω πότε και πώς θα επανέλθει το Υπουργείο Εσωτερικών, με τους Κανονισμούς για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε γνωρίζω πώς θα γίνει κατορθωτό να ξεπεραστούν θέσεις-αντιθέσεις και αντιφάσεις των σχετικών νομοσχεδίων, ούτε και τι απομένει τελικά στη Δημοτική Αυτοδιοίκηση ως αρμοδιότητες και εξουσίες. Εισερχόμαστε σε περίοδο προεκλογικής εκστρατείας και είναι φυσιολογικό να παρεισφρέουν πλέον συμφέροντα, σκοπιμότητες και υπολογισμοί.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αφεθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αυτόματο πιλότο, ούτε στην τύχη. Δεν πρέπει να παραμείνει λαβωμένος και πληγωμένος. Γιατί ακριβώς ενώ δεν θεραπεύονται άμεσα οι πληγές και τα τραύματα που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.

Η εκτελεστική εξουσία άμεσα πρέπει να δράσει. Να τερματίσει τις αποκοπές από την κρατική χορηγία και να δώσει οξυγόνο στους δήμους και κοινότητες. Βασικοί τομείς της ποιότητας ζωής των πολιτών έχουν βρεθεί στη δίνη αυτών των πολιτικών. Η καθαριότητα, η Υγεία, η εφαρμογή πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας και αειφόρου ανάπτυξης υποφέρει, η κατασκευή πεζοδρομιών και η βελτίωση των ασφάλτων-οδοστρωμάτων ανεστάλησαν. Δεν θα αναφερθώ στην ανάγκη για προώθηση προγραμμάτων για την τέχνη και τον πολιτισμό γιατί για κάποιους είναι ίσως έργα πολυτελείας.

Οι προσφυγικοί οικισμοί εγκαταλείπονται στο έλεος του Θεού. Βασικά έργα που το κράτος είχε την υποχρέωση ως κηδεμόνας να τα συντηρεί, απλά εγκαταλείφθηκαν. Δίκαια οι πρόσφυγες νιώθουν πάλι δεύτερης κατηγορίας πολίτες.

Άμεσα λοιπόν το κράτος χρειάζεται να προχωρήσει σε επαναφορά της κρατικής χορηγίας στα αρχικά της επίπεδα. Οι όποιες περικοπές γίνονται από τους υπαλλήλους και εργαζομένους να παραμένουν στους δήμους. Να προωθηθούν άμεσα έργα που θεωρούνται ώριμα και τεκμηριωμένα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην ανάπτυξη. Πολεοδομικά έργα, αναπλάσεις πλατειών, προγράμματα να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είτε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις είτε θα θρηνούμε επί ερειπίων.

Οι δημοτικοί και κοινοτικοί άρχοντες να επιμένουν πιο δυνατά. Να δημιουργηθεί Κίνημα Αυτοδιοίκησης τώρα, όχι αύριο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι όλη η ζωή μας ή αλλιώς η ποιότητα ζωής μας. Στο βαθμό που την προσέχουμε, στον ίδιο βαθμό μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για εμάς και για τα παιδιά μας.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.