Τώρα είναι η δική μας ώρα…

Του Αντρέα Παναγιώτου

Έχει περάσει μια πενταετία διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, στην οποία επίκεντρο ήταν η νεοφιλελεύθερη συνταγή αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης: επίθεση στο κράτος πρόνοιας, μείωση μισθών και συντάξεων, αποκοπή επιδομάτων, μείωση δαπανών για υγεία, παιδεία και πολιτισμό κ.α. Αυτά τα μέτρα, βέβαια, δεν ήταν κατορθωτό να εφαρμοστούν, χωρίς τη θετική ψήφο του ΔΗΚΟ και του Νικόλα Παπαδόπουλου σε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Υπήρξε παράλληλα, μια πενταετία κατάφωρης προσβολής της νοημοσύνης και αξιοπρέπειας της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, με βόλεμα ημετέρων, παραβιάσεις των κανονισμών, πολιτική εξόντωση των διαφωνούντων, έξαρση της διαφθοράς και της διαπλοκής, όξυνση της ανασφάλειας των πολιτών, μετανάστευση χιλιάδων συμπατριωτών μας. Όλα αυτά, βέβαια, γίνονταν με την αμέριστη υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ, τα οποία, δυστυχώς, «ξέπλεναν» τις αμαρτίες της απερχόμενης κυβέρνησης και έστρεφαν την προσοχή του κόσμου αλλού.

Μέσω καλοστημένων σκηνικών, εξαγγελιών, εγκαινίων, η απερχόμενη κυβέρνηση, μαζί με τα πλείστα ΜΜΕ, έκαναν τον κόσμο να πιστεύει ότι δε ζούσε αυτά που ζούσε. Ότι είναι στη φαντασία του ότι οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε καν για τα βασικά. Ότι οι 40,000 χιλιάδες συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν, πήγαν διακοπές. Ότι οι χιλιάδες φοιτητές που έχασαν τη φοιτητική χορηγία, ξαφνικά έγιναν εκατομμυριούχοι. Ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας που τους μειώθηκε η σύνταξη, είχαν κρυμμένα κάτω από τα μαξιλάρια τους χρυσές λίρες.

Βέβαια, δεν ήταν για όλους μια άσχημη πενταετία. Κάποιοι είδαν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται και δεν είναι άλλοι από το πλουσιότερο 10% της Κύπρου, αφού σύμφωνα με την Eurostat, η Κύπρος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην Ε.Ε. Κάποιοι είδαν να παραμερίζονται διαδικασίες, για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Κάποιοι άλλοι είχαν προνομιακή ενημέρωση πριν το κούρεμα, την ώρα που χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας έχασαν εν μία νυχτί τις οικονομίες μιας ζωής. Κάποιοι βολεύτηκαν σε Πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς, θέσεις κλειδιά, με παχουλούς μισθούς και εξωφρενικά προνόμια, εξαργυρώνοντας την προεκλογική στήριξη προς τον νυν Πρόεδρο. Κάποιοι, βέβαια, τώρα είναι στη φυλακή…

Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την υποτιθέμενη ανάπτυξη για τους λίγους, μιας οικογένειας της κόβουν το ρεύμα γιατί δεν έχει να το πληρώσει. Κάθε φορά που κάνουν εγκαίνια σε κάθε γειτονιά της Κύπρου και διατυμπανίζουν ότι δαπανούν λεφτά για έργα, ένας άνεργος επιστήμονας επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο, δοκιμάζοντας την τύχη του σε μια άλλη χώρα. Την ώρα που συναγελάζονται με τους εταίρους τους στην Ε.Ε., άστεγοι πεθαίνουν στους δρόμους της Κύπρου, γιατί το κοινωνικό μας κράτος το διέλυσαν. Κάθε φορά που κομπάζουν στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες ότι «έσωσαν» τη χώρα, ένας ασθενής πεθαίνει στα δημόσια νοσοκομεία γιατί δεν πρόλαβε να κάνει την εγχείρηση που έπρεπε, ένας μαθητής στέκεται στην ουρά για να πάρει πρόγευμα με κουπόνι, ένας φοιτητής σταματά τις σπουδές του γιατί δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη από το κράτος και μια οικογένεια αναγκάζεται να σιτίζεται από τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Η αναξιοπιστία του Αναστασιάδη και η αλαζονεία του Παπαδόπουλου δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Ο κυπριακός λαός και ειδικά οι νέοι, έχουν μπροστά τους μια έντιμη και αξιόπιστη επιλογή και αυτή δεν είναι άλλη από τον Σταύρο Μαλά. Έναν άνθρωπο βγαλμένο από τα σπλάχνα της κυπριακής κοινωνίας. Έναν οικογενειάρχη που γνωρίζει τι πάει να πει καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες. Έναν αξιόλογο επιστήμονα, που πάλεψε με δικές του δυνάμεις για να φτάσει ως εκεί που έφτασε και όχι με τη βοήθεια άλλων. Έναν από εμάς! Έναν σαν εμάς! Αυτόν, ναι, αξίζει να τον ψηφίσουμε! Τώρα, είναι η δική μας ώρα!

 

Επαρχιακός Γραμματέας ΕΔΟΝ Αμμοχώστου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy