Τουρκία: 24 συλλήψεις για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα 24 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «τρομοκρατική προπαγάνδα» κατά της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήχθη σε όλη την Τουρκία εναντίον χρηστών του Ίντερνετ ύποπτων ότι θέλησαν να αμαυρώσουν την εικόνα στης στρατιωτικής επιχείρησης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι συλλήψεις αυτές γίνονται ενώ η Τουρκία διεξάγει από το Σάββατο στη βόρεια Συρία επίθεση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Όμως οι YPG υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ που βλέπουν στην πολιτοφυλακή αυτή μια αποτελεσματική δύναμη για να πολεμήσει εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι YPG πρωταγωνίστησαν πέρυσι στην ανακατάληψη της Ράκα, προπυργίου των τζιχαντιστών στη Συρία.

Το Ανατολή είχε μεταδώσει σήμερα το πρωί πως εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε 57 εντάλματα σύλληψης σε βάρος προσώπων ύποπτων κυρίως για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «εξύβριση του προέδρου» στο Ίντερνετ, σε σχέση με την τουρκική επίθεση στη Συρία.

Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν οι 24 συλληφθέντες συνελήφθησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής. Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έρευνες που άρχισαν σε πολλές επαρχίες της Τουρκίας, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο εισαγγελέας της Βαν (νοτιοανατολική Τουρκία) άρχισε έρευνα σε βάρος 4 βουλευτών του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, που είχαν καλέσει μέσω του Twitter σε διαδήλωση κατά της τουρκικής επίθεσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy