Τουρκία – Ιράν – Ιράκ εξετάζουν μέτρα για το κουρδικό δημοψήφισμα

Η Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ συμφώνησαν να εξετάσουν τα μετρα κατά του κουρδικού βόρειου Ιράκ για το προγραμματισμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.

Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών εξέφρασαν ανησυχίες ότι το δημοψήφισμα θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το Ιράκ κατά του «ισλαμικού κράτους» και επανέλαβε τις ανησυχίες για ενδεχόμενες νέες συγκρούσεις στην περιοχή, ανέφερε το Anadolu.

«Οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι το δημοψήφισμα δεν θα ωφελήσει τους Κούρδους ή την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (ΚΚΚ) στο βόρειο Ιράκ και εν προκειμένω συμφώνησε να εξετάσει τα αντίμετρα σε συνεργασία μεταξύ τους», ανέφερε η δήλωση.

Η έκθεση του Anadolu δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα πιθανά μέτρα, αλλά δήλωσε ότι οι υπουργοί, που ήταν στη Νέα Υόρκη, παρευρίσκονται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιέπ Ερντογάν απείλησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις κατά του βορείου Ιράκ του Κουρδιστάν. Τα τουρκικά στρατεύματα εκτελούν επίσης στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Γκαβουσόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χαβάτ Ζαρίφ και ο Ιρακινός ομόλογός του Ιμπραήμ αλ-Γιαάφρι είχαν εκφράσει την «πλήρη αποφασιστικότητά τους», να διατηρήσουν την εδαφική και πολιτική ακεραιότητα του Ιράκ.
FacebookTwitterPinterestReddit

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy