Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες ότι συγγενείς του Ερντογάν μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό

Τούρκοι εισαγγελείς γνωστοποίησαν σήμερα (30/11) ότι ξεκίνησαν έρευνα για τους ισχυρισμούς πως μέλη της οικογένειας του προέδρου Ερντογάν μετέφεραν εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή φόρων, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα των εγγράφων που στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

Nωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε μέλη της οικογένειας Ερντογάν ότι μετέφεραν 14 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία στη Νήσο Μαν, υποστηρίζοντας ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τις συναλλαγές που έλαβαν χώρα.

 

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς και προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) θα «πληρώσει το τίμημα».

 

 
Το CHP δεν κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς του ή εταιρείες στις οποίες εμπλέκονται για συνδιαλλαγές που σχετίζονται με εγκληματική δραστηριότητα.

 

Το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε έρευνα με επίκεντρο τις καταγγελίες την ώρα που, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, στέλεχος της εταιρεία την οποία κατονόμασε ο Κιλιτσντάρογλου ως τελικό προορισμό των χρημάτων της οικογένειας Ερντογάν, της Bellway LTD, χαρακτήρισε τα έγγραφα πλαστά.

 

Ο Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε επίσης από το CHP να προσκομίσει όλα τα έγγραφα.

 

Επιπλέον, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κατέθεσε πρόταση ενώπιον του κοινοβουλίου σχετικά με τη διενέργεια έρευνας με επίκεντρο τις καταγγελίες Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο, η Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν επικρατεί, τελικά την απέρριψε σήμερα.

Σχολιάστε την είδηση

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.